Zlatú palmu získal film Triangle of Sadness v réžii Rubena Östlunda

Hlavnú cenu 75. ročníka medzinárodného filmového festivalu vo francúzskom Cannes - Zlatú palmu - získal v sobotu film Triangle of Sadness (Trojuholník smútku) švédskeho režiséra Rubena Östlunda.

Táto satirická snímka sleduje modelingovú dvojicu, ktorá sa ocitá na luxusnej plavbe so skupinou extrémnych boháčov. Po potopení jachty sa však na opustenom ostrove, kde skončia aj s upratovačkou, spoločenská hierarchia otáča hore nohami.

Pre švédskeho režiséra Östlunda je to v kariére jeho druhá výhra Zlatej palmy. Tú prvú si odniesol v roku 2017 za film Štvorec. Výber snímok v Hlavnej súťaži dokázal svoju silu aj pri udeľovaní cien, kde pri dvoch kategóriách vznikli remízy. Zároveň záverečný ceremoniál MFF Cannes 2022 prial belgickému filmu. Rozmenené na drobné, ceny získali piati belgickí filmoví tvorcovia za všetky tri belgické filmy v súťaži. Mladí belgický talent Lukas Dhont (minulý rok sa predstavil s debutom Dievča v sekcii Iný pohľad) získal cenu Grand Prix (tzv. druhé miesto) za silný emocionálny film o sile priateľstva, detskej nevinnosti a veľkej tragédii Close. Cenu si však podelil s režisérkou Claire Denis a jej romantickou drámou Stars at Noon

Cenu za najlepšiu réžiu si odniesol juhokórejský tvorca Pak Čchan-uk za eroticko-kriminálny film "Heeojil gyeolsim" (Decision To Leave). Ide o príbeh detektíva vyšetrujúceho smrteľný pád v miestnych horách, pričom sa začne zaujímať o manželku obete, ktorú podozrieva z vraždy.

Ocenenie pre najlepšieho herca získal Juhokórejčan Song Kang-ho za rolu v snímke Beurokeo (Broker), ktorý rozpráva o žene, ktorá nechá nechcené dieťa na adopciu v "baby boxe". Song Kang-ho, ktorý si zahral aj v oceňovanom filme Parazit (2019), tu stvárňuje muža usilujúceho sa nájsť nový domov pre opustené dieťa.

Cenu za najlepší herecký výkon za rolu vo filme Holy Spider získala Zar Amír Ebrahímíová, ktorá pochádza z Iránu, ale momentálne žije v exile vo Francúzsku. V príbehu natočenom podľa skutočných udalostí si zahrala novinárku, ktorá sa usiluje vyšetriť sériové vraždy prostitútok v posvätnom iránskom meste Mašhad.

O hlavnú cenu sa tento rok v Cannes uchádzalo celkovo 21 filmov. Sobotný slávnostný večer, ktorý po otváracom ceremoniáli opäť uvádzala belgicko-francúzska herečka Virginie Efira, upieral pohľady nie len na filmy v Hlavnej súťaži, ale najmä na Medzinárodnú porotu, ktorá mala hlavné slovo vo výbere víťazov a držiteľa Zlatej palmy pre najlepší film.

Pri príležitosti 75. výročia je vynovená i samotná cena Zlatej palmy, na ktorej pribudlo 75 malých diamantov a je osadená na novom podklade, ružovom krištáľovom kameni. Tohtoročným predsedom poroty bol francúzsky herec Vincent Lindon. Ostatní členovia boli britsko-americká herečka a režisérka Rebecca Hall, indická herečka Deepika Padukone, švédska herečka Noomi Rapace, talianska herečka a režisérka Jasmine Trinca, iránsky režisér Asghar Farhadi, francúzsky režisér Ladj Ly, americký režisér Jeff Nichols a nórsky režisér Joachim Trier. A tento rok bola porota vcelku štedrá, ocenených filmov bolo až 10! 

 MFF Cannes nebol len o príjemných chvíľach. Na červenom koberci sa udialo pár kontroverzii, o ktorých je treba hovoriť. Prvou bola aktivistka, ktorá v nestrážený moment vybehla na červený koberec, strhla zo seba všetky šaty a upútala svojím posolstvom proti sexuálnemu násiliu. Cez torzo, ktoré mala namaľované vo farbách ukrajinskej vlajky, mala napísané „Prestaňte nás znásilňovať“ a efekt dokonala krvavými stopami. Druhým silným protestom, ktorý bol tento krát organizovaný samotným festivalom, bol pred premiérou filmu od Aliho Abbasiho, Holy Spider (feministický thriller o žurnalistke, ktorá sleduje muža, ktorý zabíja prostitútky), kedy skupinka žien na schodoch do divadla rozprestrela plagát so 129 menami žien, obetí brutálneho násilia, ktoré boli zavraždené vo Francúzsku od minuloročného Cannes. 

Cannes Film Festival 2022 - víťazi

Palme d’Or

Triangle Of Sadness, director: Ruben Ostlund

Grand Prize (Award shared)

Stars At Noon, director: Claire Denis

Close, director: Lukas Dhont

Best Director

Park Chan-wook, Decision To Leave

Special 75th Anniversary Prize

Tori And Lokita, directors: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne

Jury Prize (Award shared)

EO, director: Jerzy Skolimowski

The Eight Mountains, directors: Felix Van Groeningen & Charlotte Vandermeersch

Best Actor

Song Kang-ho, Broker

Best Screenplay

Tarik Saleh, Boy From Heaven

Best Actress

Zar Amir Ebrahimi, Holy Spider

Camera d’Or

War Pony, directors: Riley Keough & Gina Gammell

Camera d’Or Special Mention

Plan 75, director: Chie Hayakawa

Short Film Palme d’Or

The Water Murmurs, director: Jianying Chen

Pre-festival award winners

Best Documentary

All That Breathes, director: Shaunak Sen

Special Jury Prize

Mariupolis 2, director: Mantas Kvedaravicius

Prize of the Ecumenical Jury

Broker, director: Hirokazu Kore-eda

rNUlife.sk / TASR informuje na základe správy agentúry AFP, FRANCE24

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.