Česká cena za architektúru 2022 - do súťaže je prihlásených 201 diel

Všetky prihlásené diela si môžete pozrieť na stránke Českej ceny za architektúru. Realizácie dokončené v priebehu posledných rokov vytvárajú zaujímavý prierez, reprezentujúci dianie v oblasti architektúry u našich západných susedov.

O titul v 7. ročníku Českej ceny za architektúru (ČCA) sa uchádza 201 stavieb, realizovaných počas posledných piatich rokoch na území Českej republiky. Medzinárodná odborná porota z nich vyberie užší okruh nominovaných, ktorý bude oznámený na nominačnom večere 23. júna. Najvyššie ocenenia, teda finalisti ČCA a držiteľ Hlavnej ceny ČCA, budú následne vyhlásené na slávnostnom galavečere v novembri. Udelená bude aj Cena za výnimočný počin, ktorej výber vykonáva Akadémia spolu s Grémiom ČCA a Ceny partnerov. 

Do súťažnej prehliadky Českej komory architektov sa tento rok mohli prihlásiť diela realizované na území Českej republiky počas posledných piatich rokov (2017 až 2021). Viac ako polovica realizácií (112) bola dokončená vlani. Štyri pätiny prihlásených diel (159) sú z obdobia posledných dvoch rokov. Novostavby, ktoré tvoria dve tretiny z prihlásených projektov (134), rovnako ako v predchádzajúcich ročníkoch prevládajú nad rekonštrukciami. Aktuálny ročník ČCA potvrdzuje, že dôležitým segmentom výstavby v Českej republike je bývanie. Rodinné a bytové domy, rezidenčné komplexy, chaty a chalupy tvoria dve pätiny prihlásených diel (83). Neprehliadnuteľné zastúpenie majú tento rok komunitné centrá. Spoločne s verejnými kultúrnymi a spoločenskými zariadeniami tvoria významnú časť súťažiacich stavieb. Katalóg všetkých prihlásených realizácií je voľne prístupný na webe súťažnej prehliadky.

Prevažujú súkromné ​​investície, podiel verejných investícií narástol a sú medzi nimi aj realizácie zo súťaží

Tri pätiny projektov (125) financovali súkromní investori. Podiel verejného obstarávania však oproti predchádzajúcim ročníkom mierne narástol. Štyri stavby prihlásené do tohtoročného ročníka prehliadky vzišli z architektonickej súťaže s potvrdením regulérnosti od Českej komory architektov. Patrí medzi ne Dostavba Juhočeskej vedeckej knižnice v Českých Budějoviciach / Kuba & Pilař architekti (súťaž v roku 2016), Kultúrne centrum - Pivovar Domažlice / Mepro (súťaž v roku 2012), Památník Zámeček / Vít Podráský, Jan Žalský (súťaž v roku 2017) Kultúrne a Spoločenské a kultúrne centrum v meste Kuřim / ARCHTEAM PROJEKTOVÁ KANCELÁŘ (súťaž v roku 2009).Dokonalé spojenie dizajnu a technológieRôzne povrchy dlažby pre pripravované projektyDostavba Juhočeskej vedeckej knižnice v Českých Budějoviciach / Kuba & Pilař architektiKultúrne centrum - Pivovar Domažlice / MeproPamátník Zámeček / Vít Podráský, Jan ŽalskýKultúrne a Spoločenské a kultúrne centrum v meste Kuřim / ARCHTEAM PROJEKTOVÁ KANCELÁŘ

Tri štvrtiny autorov sídlia v Prahe a Brne

Z prihlásených realizácií tri štvrtiny navrhli architekti sídliaci v Prahe či Brne (Praha 98, Brno 48). Stavby realizované v Prahe pritom tvoria štvrtinu diel (55). Diel v Brne je 8, v celom Juhomoravskom kraji je šestina prihlásených (34). Výrazne zastúpené sú aj realizácie v Stredočeskom kraji, ktoré tvoria sedminu súťažiacich stavieb (28).

Realizácia trvá v priemere tri až štyri roky

Zaujímavý je údaj o priemernej dĺžke realizácie diela (od projektu po dokončenie stavby), ktorá rovnako ako vlani trvá 3 až 4 roky. Táto doba sa oproti prvým ročníkom prehliadky mierne predĺžila.

Udržateľnosť

Usporiadateľ od vlaňajška sleduje aspekt udržateľnosti súťažiacich realizácií, tento rok ho potvrdila tretina autorov (čo nemusí znamenať, že aj ostatné diela nie sú udržateľné).

Medzinárodná odborná porota

Prácu českých architektov bude tradične hodnotiť sedem erudovaných zahraničných expertov. Sú nimi architekt Ueli Brauen (Švajčiarsko), architektka Katalin Csillag (Maďarsko), architekt a urbanista Patrick Koschuch (Holandsko), architekt Pavol Mikolajčák (Slovensko, Taliansko), architektka, urbanistka a akademička Marialessandra Secchi (Taliansko), architektka, urbanistka a akademička Els Verbakel (Belgicko, Izrael) a krajinárska architektka a akademička Kathrin Volk (Nemecko).

Diela prihlasovali architekti a nominovali odborníci

Svoje práce mohli do súťaže prihlásiť sami autori, ale ich prihlásenie mohlo byť tiež iniciované členmi Akadémie Českej ceny za architektúru. O ocenenia sa mohli uchádzať aj diela prihlásené do predchádzajúcich ročníkov, okrem tých, ktoré sa dostali medzi užší okruh nominovaných. Podrobnejšie zoznámenie s jednotlivými projektmi prinesie katalóg nominovaných projektov a následné výstavy v regiónoch.

rNUlife.sk / ČKA TS

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.