Na udeľovaní filmových cien Goya triumfovala komédia El buen patrón (Dobrý šéf)

Viac ako trojhodinový galavečer udeľovania cien Goya sa konal v meste Valencia so všetkou tradičnou pompéznosťou po tom, ako bol vlaňajší ročník z dôvodu kovidovej pandémie odvysielaný iba virtuálne. Veľkým víťazom najprestížnejšej španielskej filmovej ceny Goya sa v sobotu stala snímka "Dobrý šéf" (El buen patrón), ktorú nakrútil španielsky režisér Fernando León de Aranoa. Informuje o tom tlačová agentúra AP.

Komédia získala šesť sošiek vrátane ceny za najlepší film, réžiu a pôvodný scenár. Javier Bardem, ktorý vo filme stvárnil riaditeľa fabriky na váhy, si odniesol cenu za najlepšieho herca v hlavnej úlohe a získal tak už šiestu sošku.

"Dobrý šéf", ktorý mal celosvetovú premiéru 21. septembra 2021, bol nominovaný v celkovo 20 kategóriách.

Snímka, ktorá sa dostala aj do užšieho oscarového výberu v kategórii "najlepší zahraničný celovečerný film", zároveň vyniesla jeho tvorcovi Goyu za najlepšiu réžiu a pôvodný scenár. Triumfovala tiež v kategóriách najlepší strih a najlepšia hudba.

Blanca Portillová porazila Penélope Cruzovú v súboji o najlepšiu herečku za úlohu vo filme "Maixabel", ktorý vykresľuje skutočný príbeh vdovy po politikovi, ktorého zavraždila baskická separatistická organizácia ETA.

Cruzová bude mať šancu získať Oscara za svoju úlohu vo filme Pedra Almodóvara "Paralelné matky", kde bola nominovaná v kategórii najlepšia herečka v hlavnej úlohe. Bardem, jej manžel, sa bude na Oscaroch uchádzať o zlatú sošku v kategórii najlepší herec v hlavnej úlohe za film "Being the Ricardos".

Nora Navas

Ocenenie za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe získala Nora Navasová, ktorá hrala vo filme Libertad režisérky Clary Roquetovej. Tá získala cenu pre debutujúcich režisérov. V kategórii najlepší herec vo vedľajšej úlohe uspel Urko Olazabal (Maixabel).

Cenu Goya za najlepší európsky film si odniesol film Chlast dánskeho režiséra Thomasa Vinterberga. Novú medzinárodnú cenu Goya dostala austrálska herečka Cate Blanchettová.

Cenu za najlepšiu mladú herečku si odniesla mladá nádejná herečka Maria Cerezuel

Filmové ceny Goya sú udeľované od roku 1987 Španielskou akadémiou kinematografických umení a vied (AACCE). Samotnú cenu tvorí bronzová soška španielskeho grafika a maliara Francisca Goyu.

rNUlife.sk / tasr, AP

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.