Príbeh rodiny Mittelmannovcov v Brezne uzavrel 10 rokov osádzania Kameňov zmiznutých na Slovensku

Tradícia Kameňov zmiznutých venovaná obetiam nacistického režimu má na Slovensku 10 rokov. Prvú dekádu unikátneho projektu uzavrelo v piatok, 17. decembra osadenie Kameňa pre Ernu Fassel v Brezne na tom istom mieste, na ktorom bola tradícia v roku 2012 založená. Tento rok v chodníkoch pribudli nové pamätné kocky na 12 adresách v 7 mestách, aktuálne sa tak na Slovensku nachádza viac ako 220 Kameňov zmiznutých na približne 80 adresách.

Obete fašizmu a holokaustu pripomínajú na Slovensku už 10 rokov Kamene zmiznutých. Mosadzné dlažobné kocky s menom obete vsadené priamo do chodníkov sú v Európe známe aj pod nemeckým názvom Stolpersteine. Na Slovensku stojí za tradíciou osádzania Kameňov zmiznutých občianske združenie Antikomplex.sk, ktoré na desiate výročie projektu upozornilo na aktuálnosť témy prostredníctvom kampane #zakopnime – aby sme už nikdy viac nezakopli.

Tento rok osadili dobrovoľníci s podporou občianskeho združenia 19 nových Kameňov na 12 adresách v 7 mestách ako Tornaľa, Stará Ľubovňa či Brezno. Kamene po celej Európe, ako svoju misiu, ukladá nemecký autor tohto diela Gunter Demnig – podľa svojich slov všade tam, kde nacisti terorizovali ľudí. Tento rok kvôli pandémii inštalovanie Kameňov prešlo na Slovensku do rúk domácich umelcov, ako napríklad sochára Michala Šudu a študenta umenia Martina Bízika.

Odkaz projektu – symbolicky zakopnúť o Kameň zmiznutých a poučiť sa z chýb z minulosti podporila aj prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá sa objavila vo videu pri Kameňoch v Pezinku a tiež niektoré slovenské osobnosti ako Kristína Tormová alebo Viktor Vincze. Tí sa stali patrónmi vybraných príbehov obetí a podieľali sa na šírení myšlienky medzi ľuďmi prostredníctvom sociálnych sietí.

Tretí decembrový piatok bol osadený na Námestí M. R. Štefánika v Brezne posledný Kameň zmiznutých v tomto roku pre Ernu Fassel. Jej príbeh zároveň ukončil prvú dekádu príbehov Kameňov zmiznutých na Slovensku. „V Brezne sme sa symbolicky vrátili na začiatok tradície na Slovensku, ktorá bola v roku 2012 založená na rovnakom mieste. Vtedy tu boli osadené prvé 3 Kamene pre rodinu Mittelmannovcov. Už počas inštalácie Kameňov však vysvitlo, že v dome žila aj prastarká Erna Fassel, jej kameň však chýbal. Osadením Kameňa v Brezne sa tak doplnil príbeh rodiny Mittelmannovej a skompletizovali sa všetky príbehy, ktoré boli počas prvých 10 rokov tradície zozbierané,“ vysvetľuje Andrej Čierny z občianskeho združenia Antikomplex.sk

„Som naozaj vďačná, že v mnohých mestách "ožili" mená tých, ktorí boli umučení v koncentračných táboroch. Veľmi si vážim, že aj moji starí rodičia, moja šestnásťročná teta aj moja prastará mama sa tak symbolicky vrátili tam, kde dlhé roky žili. Potešilo ma, že uloženie posledného Kameňa mojej rodiny pre moju prastarú mamu si tak svojou prítomnosťou prišli uctiť pamiatku všetkých mojich blízkych aj pán primátor Ábel aj obyvatelia Brezna,“ opisuje svoje pocity Alica Frühwaldová, pravnučka Erny Fassel.

Na Slovensku sa aktuálne nachádza viac ako 220 Kameňov zmiznutých na približne 80 adresách v 27 mestách a obciach. Jednotlivé príbehy sú postupne zverejňované na digitálnej mape na webovej stránke združenia www.antikomplex.sk spolu s presným miestom, kde sa jednotlivé Kamene nachádzajú. Okrem toho, v blízkosti lokalít s pamätnými dlažobnými kockami pribúdajú nálepky s QR kódmi. Po ich naskenovaní sa človeku na smartfóne zobrazí konkrétny zdigitalizovaný príbeh.

„Tento rok sme projekt na Slovensku obohatili o 19 nových Kameňov, ale aj presun príbehov do digitálnej podoby. Nasledujúci rok nás čaká už na jar ceremoniálne inštalovanie Kameňov v Košiciach, Žiline, Martine a na ďalších miestach, kde to bolo plánované na tento rok, ale na žiadosť potomkov zo zahraničia to bolo treba kvôli pandemickým obmedzeniam odložiť. Okrem toho sa začali zapájať aktivisti z ďalších miest, ktorí plánujú priniesť ďalšie pozoruhodné aj tragické príbehy a uctiť si ich pamiatku Kameňmi zmiznutých,“ dodáva na záver Andrej Čierny.

Mestá a obce, v ktorých pribudli Kamene zmiznutých v roku 2021

Stará Ľubovňa

Banská Štiavnica

Bratislava

Plešivec

Banská Bystrica

Brezno

Antikomplex.sk sa od svojho vzniku (2011) venuje traumám v našej kolektívnej pamäti z nedávnych dejín a zo spolužitia rôznych etník a vierovyznaní na našom území a okolí. Snaží sa zobrazovať príbehy ľudí z doby pred, počas a po 2. svetovej vojne jemne umeleckými formami. Cieľom je poučiť sa z týchto príbehov, pomôcť spoločnosti oslobodiť sa od kolektívnych komplexov a nadobúdať prirodzené sebavedomie potrebné pre riešenie našich problémov v súčasnosti.

Odkazy

www.antikomplex.sk

https://www.facebook.com/kamenezmiznutychstolpersteine

rNUlife.sk / Karin Šandorová, AMI Communications Slovakia

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.