Reštaurácie nemajú podrobnosti o testovaní, cieľom je otvoriť v interiéroch

Podnikatelia v gastrobiznise združení v iniciatíve Pomoc pre gastro sa zatiaľ nevedia vyjadriť k realizovateľnosti takzvaného komunitného testovania. Uviedla to Magdaléna Koreny, hovorkyňa iniciatívy, v reakcii na utorkové (10. 11.) stretnutie zástupcov ohrozených sektorov vrátane gastrosektora s premiérom Igorom Matovičom (OĽANO) a k jeho návrhom. "Čo sa týka testovania, sú to zatiaľ len návrhy. Je to pre nás všetkých nová informácia. Nateraz nevieme jednoznačne povedať, či by bolo a v akých prevádzkach realizovateľné. Či by na to podniky mali personálne aj finančné kapacity," spresnila. "Prvý cieľ je, vzhľadom na blížiacu sa zimu, aby mohli vítať hostí aj v interiéroch," dodala Koreny.

„Na dnešnom stretnutí premiéra Igora Matoviča a ďalších predstaviteľov Vlády SR so zástupcami ohrozených sektorov sa zúčastnilo aj Slovenské združenie výrobcov piva a sladu. Pivovarníci, spolu s ostatnými zástupcami gastro sektora, podporujú snahy vlády zamedziť ďalšiemu šíreniu pandémie a vítajú konštruktívnu diskusiu na túto tému. Veríme, že len spoločnými silami môžeme pomôcť minimalizovať dopady pandémie. Výzvu premiéra Matoviča pomôcť s pravidelným komunitným testovaním prediskutujeme v rámci platformy #StáleMámeChuť“, ktorej sú pivovarníci členom a ktorá spája viaceré iniciatívy a združenia podnikateľov a dodávateľov v gastro sektore. Budeme hľadať spôsoby, ako prispieť k zastaveniu komunitného šírenia COVID-19 a umožniť postupné otvorenie gastro prevádzok.

Zároveň si uvedomujeme, že počas pandémie je nevyhnutné chrániť nielen ľudské životy, ale aj živobytia. Za veľmi dôležitú preto považujeme pomoc štátu pre ohrozené sektory, aby prežili obdobie obmedzenia ich podnikania a fungovania. Len gastronómia priamo či v naviazaných sektoroch zamestnáva viac ako 90 000 ľudí. Podľa nedávneho prieskumu členských pivovarov u vyše 2 000 prevádzok až dvom tretinám gastro podnikov hrozí bez štátnej pomoci zatvorenie. Gastro sektor sa už po dvoch mesiacoch v prvej vlne dostal do ťažkej finančnej a existenčnej situácie. Druhú vlnu pandemických opatrení tak veľká časť prevádzok neprežije. Tržby gastro sektora už teraz klesli o vyše 75 %, a preto potrebuje okamžitú, hmatateľnú a najmä plošnú pomoc štátu.

Zástupcovia podnikateľov a dodávateľov gastra, spojení v platforme #StáleMámeChuť, už pred dvoma týždňami žiadali otvoreným listom predsedu vlády o stretnutie. Podporu štátu pre gastro  vidíme v dvoch rovinách – v okamžitej prvej pomoci s cieľom zachrániť podniky pred bankrotom a tak udržať zamestnanosť v gastronómii i súvisiacich segmentoch ekonomiky; a nadväzne v dlhodobej systémovej pomoci na oživenie zdecimovaného gastro sektora a naštartovanie spotreby po pandémii.

Aj pri postupnom uvoľňovaní opatrení vďaka pravidelnému komunitnému testovanu budú musieť podnikatelia v stravovacích službách počítať s obmedzeným režimom a dlhodobým dopadom na ich podnikanie, pretože navrátiť dôveru zákazníkov bude trvať ešte dlhé mesiace. Preto je teraz veľmi potrebné, aby aj oni dostali od vlády pomoc a ich podniky neboli počítané medzi ďalšie obete pandémie COVID-19.

Sme pripravení viesť odborný a konštruktívny dialóg, ktorý vyústi do konkrétnych riešení a účinnej pomoci na záchranu ohrozených sektorov, ich zamestnancov a dodávateľov,“ hovorí Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu.

rNUlife.sk / Katarína Remiaš, PR / Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.