Sieť polikliník ProCare a nemocníc Svet zdravia sa rozširuje o špecializované pracovisko Sportclinic

V sieti polikliník ProCare a nemocníc Svet zdravia pribudlo nové pracovisko. Najnovším členom sa stala bratislavská športová klinika Sportclinic, ktorá sa venuje nielen vrcholovým, ale už aj rekreačným športovcom. V rámci polikliník ProCare ide o 14. pracovisko siete.

Táto akvizícia výrazne posilní sieť ProCare v špecializovanej ambulantnej starostlivosti. Odborný tím Sportclinic má výbornú reputáciu v športovej medicíne s prioritným zameraním na artroskopické výkony, ktorá sa dnes týkajú čoraz väčšieho počtu pacientov s aktívnym životným štýlom. V blízkej budúcnosti plánujeme klinike zabezpečiť väčšie a modernejšie priestory, ktoré podporia jej ďalší rozvoj,“ uviedol generálny riaditeľ siete polikliník ProCare a nemocníc Svet zdravia Radoslav Čuha.

Sportclinic je špecializované zdravotnícke zariadenie, ktoré poskytuje jednodňovú zdravotnú starostlivosti v odbore chirurgia, traumatológia, ortopédia, anestéziológia a intenzívna medicína, fyziatria, liečebná rehabilitácia a rádiológia so zameraním na magnetickú rezonanciu. Klinika sa orientuje na artroskopické operácie kĺbov a športové úrazy, diagnostiku, liečbu poranení a ochorení kĺbov. Ide najmä o úrazy vznikajúce pri pohybových aktivitách  nielen u vrcholových športovcov, ale aj u ľudí pri rekreačnom športovaní.

Športová klinika vznikla v roku 2005 a autorom myšlienky a vízie jej vzniku bol športový traumatológ Vladimír Lupták. Patrí medzi prvé pracoviská, ktoré sa začali na Slovensku venovať jednodňovej chirurgii. Pôvodne sa v Sportclinic zameriavali iba na ošetrenia vrcholových športovcov, ktorí potrebovali podstúpiť komplexné vyšetrenie a následný zákrok vo veľmi krátkom čase, aby sa mohli čo najskôr vrátiť do tréningového procesu. Takáto promptnosť totiž v štandardnom zdravotníckom zariadení často nebola možná. Postupom času však začali kliniku vyhľadávať aj rekreační športovci a zastúpenie pacientov sa rozširovalo.

Športový traumatológ Sportclinic MUDr. Ján Grauzel

Ľudia sú dnes oveľa viac športovo aktívni, než boli pred takmer 20 rokmi. Pohyb vnímajú ako dôležitú súčasť svojho života, starajú sa o svoje zdravie a športu sa chcú venovať čo najdlhšie. Dnes v rámci jednodňovej chirurgie operujeme aj 70-ročných pacientov, absolvovať podobný zákrok v minulosti však vôbec nebolo bežné. To je základný posun, ktorý súvisí aj s rozvojom jednodňovej chirurgie. Vďaka nej sa pacienti dokážu rýchlejšie vrátiť do bežného života,“ vysvetľuje športový traumatológ Sportclinic MUDr. Ján Grauzel, ktorý pôsobí aj ako lekár Slovenskej hokejovej reprezentácie a hokejového klubu HC Slovan Bratislava. Zároveň je predsedom Slovenskej spoločnosti pre artroskopiu a športovú traumatológiu.

Keďže teda neustále rastie množstvo športovo aktívnych ľudí, každý rok pribúdajú aj počty pohybových úrazov, ktoré na pracovisku ošetrujú. Aby sa Sportclinic dokázal naďalej rozvíjať, potrebujú podľa MUDr. Grauzela podporu siete.

Vďaka tomu dokážeme synergicky spolupracovať s ostatnými pracoviskami siete, rozšírime naše diagnostické možnosti, získame technické zázemie i nové priestorové možnosti. Tie pôvodné nám už totiž pre stále sa zvyšujúci počet pacientov nestačia. Ak sa chceme naďalej posúvať vpred a zvyšovať kvalitu našej zdravotnej starostlivosti, byť súčasťou siete zdravotníckych zariadení a vzájomne si vypomôcť, je tá správna cesta,“ hovorí MUDr. Grauzel.

Sportclinic dnes tvorí 25-členný tím lekárov (špecialistov najmä v oblasti traumatológie a ortopédie), fyzioterapeutov a sestier pod vedením Jána Grauzela. Tím sa venuje úrazom pohybového aparátu, pričom najčastejšie operuje kolenný a ramenný klb, ale aj iné kĺby ako lakťový, členkový a zápästie. Taktiež ošetruje ruptúry šliach a traumy malých kostí. Pozornosť venuje aj pacientom s dlhodobými bolesťami pohybového aparátu.

Klinika má nadviazané klubové spolupráce s mnohými športovými zväzmi, napríklad so Slovenským zväzom ľadového hokeja, s hokejovým klubom HC Slovan Bratislava, so Slovenským hádzanárskym zväzom, Slovenským tenisovým zväzom, Slovenským olympijským a športovým výborom či s Oktagon MMA. Je zmluvným partnerom všetkých zdravotných poisťovní.

rNUlife.sk / Jana Fedáková, PR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.