Slovenská filharmónia hostí 10. ročník Hummelovej klavírnej súťaže

 V Slovenskej filharmónii (SF) pokračuje 10. ročník Medzinárodnej klavírnej súťaže J. N. Hummela. Druhé a tretie kolo jubilejného ročníka sa uskutoční 24. až 27. novembra. Médiá o tom informovala tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova.

Do klavírnej súťaže, ktorej prvé kolo sa uskutočnilo online, sa prihlásilo 47 interpretov z 15 krajín Európy a Ázie"Na základe vyhodnotenia zaslaných videonahrávok vybrala šesťčlenná medzinárodná porota na čele s profesorom Pavlom Gililovom 15 súťažiacich," poznamenala Tolstova s tým, že do druhého kola súťaže postúpili Robert Bily (Česká republika), Yi-Yang Chen (Taiwan), Young Sun Choi (Južná Kórea), Anastasiia Chzhan (Rusko), Sunah Kim (Južná Kórea/Rakúsko), Shinho Lee (Južná Kórea/Rakúsko), Leo de Maria (Taliansko), Simon Popp (Nemecko), Pavol Praženica (Slovenská republika), Eliška Tkadlčíková (Česká republika), Boris Uzunov (Bulharsko), Jan Wachowski (Poľsko), Zifan Ye (Čína), Kaiwen Zhao (Čína), Matouš Zukal (Česká republika).

Druhé kolo sa uskutoční 24. a 25. novembra v Malej sále SF, kde odznie 15 klavírnych recitálov. Traja postupujúci do tretieho kola sa v piatok 26. novembra predstavia ako interpreti Hummelových klavírnych trií spolu s členmi orchestra Slovenská filharmónia (Jozef Horváth, husle, Boris Bohó, violončelo). Vstup na druhé kolo a komornú časť tretieho kola je voľný, v režime OP.

Finále súťaže sa uskutoční v sobotu 27. novembra v Koncertnej sieni SF. "O 15.30 h sa finalisti predstavia v rámci koncertného cyklu Mimoriadne koncerty ako sólisti v klavírnych koncertoch s orchestrom Slovenská filharmónia pod taktovkou Rastislava Štúra," dodala Tolstova. O víťazoch rozhodne medzinárodná porota zložená z klaviristov a pedagógov, ktorej predsedá Pavel Gililov (Nemecko). Porotu ďalej tvoria Eugen Indjič (Francúzsko/USA), Ivo Kahánek (ČR), Marian Lapšanský (SR), Marcel Štefko (SR), Peter Pažický (SR) a Torleif Torgersen (Nórsko).

Pozrite si Koncert víťaza 9. ročníka Medzinárodnej klavírnej súťaže J. N. Hummela

Súťaž vyvrcholí slávnostným vyhlásením cien a koncertom víťazov o 19.00 h. Víťazovi súťaže udelia Cenu Národnej banky Slovenska.

rNUlife.sk / tasr

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.