Biele vrany 2021 nás vracajú k podstate demokracie, ovládli ich ženy

Organizátori už po štrnásty raz slávnostne odovzdali ocenenia Biela vrana za občiansku odvahu a obhajobu verejného dobra. Ocenenia získali tri príbehy, ktoré nás vracajú ku samotnej podstate demokracie a po prvý raz v histórii ocenenia sú všetkými laureátkami ženy. 

 „Všetky tohtoročné laureátky upriamujú našu pozornosť na to, čo potrebujeme, aby sa naša demokracia tiež zregenerovala a stala silnou. Zároveň nám svojim príkladom ponúkajú riešenia. Ako by sme mohli spoločne prekonať súčasnú krízu, ktorá sa v súčasnosti vyostruje,“ povedala médiám členka Rady Bielej vrany Zuzana Wienk.

Lenka Ticháková, foto: Ctibor Bachratý

Prvou laureátkou sa stala nezávislá poslankyňa Varína Lenka Ticháková, ktorá sa dlhodobo snaží, aby obec našla nový názov pre ulicu Dr. Jozefa Tisa. Pátrala v archívoch, získala stanovisko historikov, robila osvetu a tlačila na zmenu. V obci čelí urážkam a nepochopeniu. „Lenka Ticháková nám ukazuje silu a dôležitosť každého z nás pre zdravie našej demokracie, najmä v časoch krízy. Ak nebudeme vidieť veci jasne a neurobíme každý, čo je v našich možnostiach, aby sme obránili základné hodnoty, môžeme ľahko prísť o celú demokraciu,“ uviedla pre médiá členka Rady Eva Kováčechová.

Zuzana Baťová, foto: Ctibor Bachratý

Druhou ocenenou sa stala riaditeľka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzana Baťová, ktorej úrad vypracovalv čase vrcholiacej vládnej a pandemickej krízy nezávislé hodnotenie neregistrovanej vakcíny Sputnik, ktorým zjavne nevyhovel politickej objednávke. Baťová zaň čelila bezprecedentným mediálnym aj politickým tlakom, a to nielen na domácej scéne. “Zuzana Baťová sa vďaka svojmu prístupu stala symbolom integrity nezávislej štátnej služby. Ukázala, aké kľúčové je mať nezávislé sebavedomé inštitúcie, ktoré bránia vládu práva, aj keď volení predstavitelia zneužívajú svoju moc a postavenie. Týmto postojom nás v geopolitickom konflikte jasne kotví v priestore, kde je demokracia hlboko zakorenená,“ povedala členka Rady Zuzana Wienk.

Soňa Holúbková, foto: Ctibor Bachratý

Tretie ocenenie – jediné tohtoročné za dlhodobý prínos - putuje do rúk psychologičky Sone Holúbkovej, ktorá sa neoblomne už tridsať rokov venuje ľuďom s postihnutím. V skostnatenom systéme vyšľapáva nové cesty, aby ich podporila v túžbe žiť samostatne. Pestuje začlenenie každého z nás do spoločnosti a učí nás prijímať a oceňovať inakosť. „Soňa Holúbková nám pripomína, že demokracia nemôže byť tyraniou väčšiny. Bude silná len vtedy, keď bude prijímajúca pre všetkých. Keď bude dávať rovnoprávny priestor aj tým, ktorých hlasy málo počuť alebo sú nevypočuté. Za inklúziu sa zasadzovala nekonfrontačne skôr vytváraním priestoru pre spájanie, rovnocenný ľudský zážitok, vytrvalo bez zraku kamier a médií,“ uviedla členka Rady Bielej vrany Táňa Pauhofová, ktorá laureátke aj odovzdala ocenenie.

OCENENIE BIELA VRANA

Biela vrana je ocenením spoločensky prínosného a odvážneho občianskeho činu. Udeľuje sa ako poďakovanie vzácnym ľuďom okolo nás, ktorí sú ochotní brániť pravdu a spravodlivosť, konkrétnym činom preukázali občiansku odvahu, potlačili osobné záujmy v mene verejného prínosu, hodnôt, či princípov a mohli pritom podstúpiť riziko, rôzne príkoria, či zažiť odsúdenie.

Organizátori už niekoľko rokov udeľujú aj ocenenie Biela vrana za dlhodobý prínos ľuďom, ktorí dlhé roky vytrvalo presadzujú verejnoprospešné riešenia často na úkor seba či proti hlavnému prúdu spoločnosti.

Za rok 2020 získali ocenenie predseda Okresného súdu v Žiline Jaroslav Macek, študenti z koalície „Za našu FIIT“, akademik Andrej Belák a manželia Nátherovci, ktorí sa desiatky rokov venujú komunitnej práci. V roku 2019 získal ocenenie napríklad líder obetí policajnej razie z Moldavy nad Bodvou, rok pred ním, Ján Kuciak a 6 investigatívnych novinárov, ktorí napriek nebezpečiu pokračovali v jeho práci po vražde Jána a Martiny. Spolu už ocenenie prevzalo 53 osobností a skupín, medzi nimi napríklad Zuzana Hlávková, Ján Benčík, Andrej Bán, Vladimír Crmoman, Zuzana Melicherčíková, Roman Kvasnica či Jozef Hašto. 

Viac informácií nájdete na www.bielavrana.sk

Laureátov aktuálneho 14. ročníka vybrala Rada Bielej vrany, ktorá hodnotila nominácie predložené organizátorom ocenenia. Členmi Rady sú: novinár Tomáš Němeček, herečka Táňa Pauhofová, kazateľ Cirkvi Bratskej Daniel Pastirčák, právnička a zástupkyňa Via Iuris Eva Kováčechová, riaditeľ známeho kultúrneho centra Stanica-Záriečie zo Žiliny Marek Adamov  a publicistka a zakladateľka Amnesty International Marta Šimečková.

ORGANIZÁTOR OCENENIA

Bystriny, o.z.

Občianske združenie Bystriny prevzalo ocenenie Biela vrana od zakladateľov – Aliancie Fair-play a Via Iuris, ktorí založili v roku 2008 ju udeľovali 11 rokov. Bystriny sú novou iniciatívou s tímom, ktorý sa začiatkom roka 2019 oddelil od Aliancie Fair-play, kde dlhodobo pôsobil. Bystriny sa plánujú sústrediť na ocenenie Biela vrana a posilňovanie či prepájanie občianskych iniciatív po Slovensku.

rNUlife.sk / Zuzana Golianová, PR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.