Spravodlivosť musí byť pre všetkých, odkazuje dokument Zuzany Piussi OČISTA

  • STAV JUSTÍCIE NA SLOVENSKU OČAMI ZUYANY PIUSSI

Zuzana Piussi pripomína, že na Slovensku je najnižšia dôvera v justíciu, v Európskej únii. Film by mohol pomôcť naštartovať debaty o tom, čo je spravodlivé súdne rozhodnutie. „Kočnerova Threema ukázala, ako sa manipulujú súdne rozhodnutia. Myslím si, že to bola jedna z hlavných tém volebnej kampane, heslo znelo: Spravodlivosť pre každého!. Po dvoch rokoch sa ukazuje, že heslo sa nenapĺňa. Filmu som sa venovala tri roky a myslím si, že najväčším problémom slovenských súdov sú prieťahy, to že sa súdite desať rokov, stojí vás to kopec peňazí a možnosť spravodlivosti, rozhodnutia súdu vidíte v nedohľadne. V našej krajine sa neviete včas domôcť spravodlivosti, a neskorá alebo zmanipulovaná spravodlivosť nie je žiadna spravodlivosť,“ vysvetľuje Zuzana Piussi.

Filmárka počas nakrúcania spoznala veľa ľudí, ktorým nespravodlivé súdne rozhodnutie zničilo život. Majú v sebe zlosť. Žili normálny život, ale po skúsenosti so súdnou mocou sa stotožnili s antisystémom. „Nevedela som dať do filmu všetky príbehy ktoré som natočila. Film by musel mať päť hodín,“ dodala. 

Zuzana Piussi sa problémami bezprávia v právnom štáte zaoberala už v roku 2011 v dokumente Nemoc tretej moci, ale vníma, že ani po uplynutí desiatich rokov nedošlo vo vnútri justície k zásadným zmenám a to sa týka aj vnímania jej dôveryhodnosti a nezávislosti verejnosťou.

  • TÉMY FILMU

Novinka Zuzany Piussi sa bližšie venuje aj dvom šokujúcim prípadom, pri ktorých sa ukazuje, že korupcia v justícii nie je len abstraktný pojem, tretia moc môže spôsobiť aj ničenie ľudských životov, šikanu alebo krytie obrovských majetkových transferov. Jednou z hlavných postáv a iniciátorkou prvého aj druhého dokumentu o súdnictve je sudkyňa Katarína Javorčíková, ktorá odišla ešte pred zverejnením Kočnerovej Threemy z justície. Pred svojím odchodom napísala text „Dôvody prečo nebyť sudcom“, v ktorom opísala stav slovenskej justície, najmä nevymožiteľnosť práva a odoslala ho ako vysvetlenie svojho odchodu Súdnej rade SR a všetkým sudcom. A ako hovorí Zuzana Piussi, to bol dôvod, prečo som sa začala venovať opäť tejto téme.

  • KINODISTRIBÚCIA

Film Očista prichádza do slovenských kín po celom Slovensku vďaka distribučnej filmovej spoločnosti Filmtopia. „Napriek veľmi nepriaznivej situácie a protipandemickým opatreniam sa nám podarilo film Očista pomerne dobre nasadiť v celoslovenskej distribúcii. Film sa bude hrať v klasických kamenných kinách, kluboch, ale tiež v sieti multikín po celom Slovensku. Niektoré projekcie budú mať pridanú hodnotu v podobe diskusie po premietaní s tvorcami filmu a miestnymi sudcami. Veríme, že väčšina kín ostane otvorených, aj keď s veľkými obmedzeniami, ktoré veľmi limitujú návštevnosť filmov. Kombinácia s online premietaním je v momentálnej situácii nevyhnutnou alternatívou,“ povedala Silvia Učňová Kapustová, riaditeľa spoločnosti Filmtopia.

  • ALTERNATÍVNA DISTRIBÚCIA – online KINO363.sk

„Zúri covid, preto vzniklo Kino363. Náš pôvodný nápad sa volá Spoznaj svojho sudcu. Chceli sme s filmom cestovať, debatovať o justícii so sudcami, ktorí žijú aj v menších mestách, aby ľudia spoznali svojich sudcov a debatovali s nimi o súdoch a spravodlivosti. Rátame s tým, že sa k živým debatám a k normálnej distribúcii vrátime na jar. Justícia sa týka všetkých aj zaočkovaných aj nezaočkovaných. Preto vzniklo online kino 363 s debatami o tom, čo paralyzuje spravodlivosť na Slovensku," povedala režisérka Zuzana Piussi.

                Číslo 363 sa jednak symbolicky odvoláva na známy paragraf, zároveň je to maximálna kapacita kina, na online projekcie sú pre 363 ľudí. „Ako je polarizovaná spoločnosť, tak sú rozdelení aj sudcovia. Rozhodli sme sa v diskusiách dávať priestor všetkým stranám a pohľadom na očistu justície. Podľa ankety na Facebooku sme sa rozhodli, že Kino363 bude každú sobotu o 19h, premietne sa film a bude nasledovať diskusia so sudcami, politikmi, odborníkmi. Môžu sa zapojiť aj Slováci zo zahraničia, nebudú blokovaní,“ spresnila filmárka. “Kedže nechceme vytvárať konkurenciu kinám, ktoré považujeme za najlepšie miesto pre zhliadnutie filmu, cena vstupenky je o niečo vyššia a každá živá diskusia bude jedinečná, nebude sa zaznamenávať ani publikovať,“ upresňuje za VIRUSfilm Vít Janeček.Cena vstupenky je 6 eur. Viac informácií poskytuje novovzniknutá stránka http://www.kino363.sk/ .

  • PROJEKCIE A DISKUSIE

15. 11. 2021 o 17.30 hod., predpremiéra filmu v Ružomberku

diskutujú: sudca Krajského súdu v Žiline Róbert Urban, členka Súdnej rady Katarína Javorčíková a autorka filmu Zuzana Piussi

18. 11. 2021 o 19.00 hod., živá diskusia v Klube pod lampou v Bratislave

moderátor diskusie bude vedúci Katedry ústavného práva Právnickej fakulty Univerzity Komenského Marián Giba,

diskutujú: členka Súdnej rady Katarína Javorčíková a sudca Najvyššieho súdu Peter Paluda a autorka filmu Zuzana Piussi

19. 11. 2021 o 19.00 hod., Online Kino363.sk

diskutujú: členka Súdnej rady Marcela Kosová a poslanec Alojz Baránik a autorka filmu Zuzana Piussi

20. 11. 2021 o 19.00 hod., Online Kino363.sk

diskutujú: sudca Krajského súdu v Bratislave Peter Šamko, členka Súdnej rady a advokátka Eva Mišíková a autorka filmu Zuzana Piussi

23. 11. 2021, Kino Hviezda o 19.00 hod., Trnava /filmový klub Naoko/

diskutujú: sudkyňa a členka hodnotiacej komisie sudcov Dáša Valocká, členka Súdnej rady Katarína Javorčíková a autorka filmu Zuzana Piussi

24. 11. 2021 o 19.00 hod., Kino Úsmev, Košice

diskutujú: František Mozner, prezident Združenia sudcov Slovenska a sudca Najvyššieho súdu SR, autorka filmu Zuzana Piussi a členka Súdnej rady Katarína Javorčíková

25. 11. 2021 o 18.00 hod., Artkino Metro, Trenčín

diskutujú: predsedníčka Krajského súdu v Trenčíne Iveta Záleská, autorka filmu Zuzana Piussi a členka Súdnej rady Katarína Javorčíková

  • PARTNERI FILMU

Film Očista vznikol v koprodukcii s RTVS a s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu (SK) a Státního fondu kinematografie (CZ), film podporil aj Rudolf Lukačka. Do slovenských kín ho prinesie spoločnosť Filmtopia. 

  • SVETOVÁ PREMIÉRA A OCENENIE Z JI.HLAVY

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov v Jihlave uviedol film v svetovej premiére 29. októbra 2021 v rámci súťažnej sekcie Česká radosť. Film Očista sa v nej ocitol v náročnej konkurencii 19 snímok, ktoré spája česká koprodukcia, no inak vychádzajú z medzinárodného rámca krajín ako Taliansko, Veľká Británia, Rumunsko, Palestína. Po filme, ktorý sledovalo približne 500 ľudí sa konala takmer hodinová diskusia k téme filmu. Hlavú cenu v sekcii získal česko-taliansky film Bratrství Francesca Montagnera, ktorý za snímku získal Zlatého leoparda v na festivalu v Locarne. Film získal zvláštne uznanie poroty.

„Som rada, že diváci a porota vnímali univerzálnu tému filmu, aj keď sa odohráva v slovensko-českom priestore. Slovenský príklad ukazuje zvyšku sveta, že ak zlyhávajú súdy, spoločnosť nemôže byť spravodlivá, aj keby boli naplnené všetky ostatné formálne procesy demokracie. Strach, ktorý potom ovládne myslenie ľudí, je možno paradoxne na mieste - keď vidia množstvo príkladov nemožnosti sa odvolať. Tak vzniká aj skepsa k štátu a jeho inštitúciám. Aj z vlastnej skúsenosti so súdnictvom viem, že posolstvo filmu sa potenciálne dotýka života každého dospelého človeka a verím, že je otvoreným východiskom pre diskusiu, ktorá je na Slovensku potrebná žiaľ oveľa viac ako v iných krajinách," povedala režisérka Zuzana Piussi.

  • ZUZANA PIUSSI

Zuzana Piussi svojou tvorbou prináša odvážny a originálny pohľad na javy a dianie v spoločnosti; okrem iných sú to filmy: Nemoc tretej moci (2011), Krehká identita (2012) a filmy  z ostatného obdobia: Obliehanie mesta (2019), ktorý na kremnickom prípade tematizuje všeobecné aspekty zápasu komunít s veľkými ťažobnými zámery a Univerzity a sloboda (2019) o patológiách v priestore univerzít v čase masifikácie a komercionalizácie vzdelania (dokument uvádza tohtoročný bratislavský festival Jeden svet), posledné dva vytvorila spolu s Vítom Janečkom. Predvlani odpremiérovala aj film Ukradnutý štát, ktorý sa snaží odkývať mechanizmy, ktoré vytvárajú kauzy a posuny informácií.

rNUlife.sk / Zuzana Golianová, PR manažérka filmu OČISTA

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.