Bratislavské bábkové divadlo vyhralo v Záhrebe hlavnú cenu

Bratislavské bábkové divadlo (BBD) získalo na 54. ročníku medzinárodného festivalu bábkového divadla PIF v chorvátskom Záhrebe štyri ocenenia vrátane hlavnej ceny. Mimoriadny úspech zožalo s inscenáciou Chronoškriatkovia, ktorá uspela v konkurencii 19 inscenácií a 12 divadiel zo siedmich krajín. TASR o tom informoval Stanislav Várady z BBD.

Medzinárodný festival PIF v chorvátskom Záhrebe uviedol tento rok 12 divadiel zo 7 krajín sveta, ktoré sa festivalu zúčastnili s 19 inscenáciami. V tejto konkurencii ocenila odborná porota inscenáciu Bratislavskéhobábkového divadla Chronoškriatkovia.

Cenu za réžiu dostal režisér inscenácie Jakub Maksymov, cenu za hudbu udelila odborná porota skladateľovi Lazarovi Novkovovi. Cenu za kolektívne herectvo získali herci Michal Adam, Miriam Kalinková, Róbert Laurinec a Ľubomír Piktor.

Dobrodružný príbeh o výprave za Zubom času prerozprávaný formou puppet cinema.

Ocenená inscenácia vznikla v roku 2019 a rozpráva príbeh Chronoškriatkov, služobníkov mocného Zuba času. "Vďaka nim sa počítače kazia, oblečenie bledne, mizne značenie na cestách - môžu totiž za všetko starnutie vo svete ľudí a Chronoškriatkov v škole učia, že tak ľudstvu robia veľkú službu," priblížil Várady dobrodružno-filozofujúci príbeh o vzbure proti autoritám a veľkej výprave za zmúdrením, rozprávaný formou tzv. puppet cinema. "Diváci sledujú svet drobných škriatkov vďaka kamerám na veľkom plátne a v reálnom čase," vysvetlil.

V marci oslávilo BBD svoje 64. narodeniny. Várady pripomenul, že cena z medzinárodného festivalu PIF je jedno z mnohých zahraničných ocenení, ktoré divadlo dostalo najmä v ostatnom období. "Zaradilo sa tak napríklad k cene Grand Prix na festivale divadiel oživenej formy Maskarada a k trom cenám z medzinárodného festivalu Valizka pre inscenáciu Príbehy stien a k nominácii na cenu Dosky pre inscenáciu Neviditeľní," uzavrel.

rNUlife.sk / tasr

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.