Aj podujatie Lux Film Days 2021 bude online

Tohtoročné LUX Film Days sa na Slovensku uskutočnia v termíne 7. - 9. mája. Ponúknu divákom projekciu troch filmov nominovaných na Európsku filmovú cenu publika LUX. Tento rok sa teda budú prvýkrát na výbere víťazného filmu podieľať aj diváci. Filmy Chlast, Corpus Christi a Kolektív budú prístupné zadarmo po celej SR online!

Cena publika LUX 2021 nadväzuje na Filmovú cenu LUX, ktorú v roku 2007 začal udeľovať Európsky parlament na znak svojej angažovanosti v oblasti kultúry, a na cenu divákov EFA. O divácku cenu LUX zabojujú tri filmové tituly a diváci jednému z nich môžu pomôcť k víťazstvu tým, že mu na stránke luxaward.eu pošlú svoj hlas do 23. mája. 

PROGRAM

  1. mája | 20:20

Corpus Christi  |  Boże Ciało (Jan Komasa, Poľsko 2019)Bezplatné vstupenky na premietanie

Božie telo, najnovší film režiséra Jana Komasu (Miestnosť samovrahov, Mesto 44) bol premiérovo uvedený na filmovom festivale v Benátkach. Na Festivale poľských hraných filmov v Gdyni získal 11 ocenení vrátane Ceny divákov.

Dej: Dvadsaťročný Daniel v detenčnom centre pre mladistvých zažije duchovnú premenu. Chce sa stať kňazom, ale bránia mu v tom záznamy v registri trestov. Pošlú ho za prácou do malého mesta, kde má nastúpiť do stolárskej dielne, no po príchode si ho pomýlia s kňazom a zhodou okolností začne viesť celú farnosť. Nový mladý a charizmatický kňaz ponúkne komunite príležitosť zotaviť sa z bolesti spôsobenej nedávnymi tragickými udalosťami.

  1. mája | 20:20

Kolektív  |  Colectiv (Alexander Nanau, Rumunsko, 2019)Bezplatné vstupenky na premietanie

Napínavá snímka Alexandra Nanau bola uvedená na filmovom festivale v Benátkach, na IDFA, Sundance aj ďalších medzinárodných festivaloch a získala množstvo ocenení.

Dej: V prvých okamžikoch šoku po požiari v klube Colectiv vláda rodiny obetí a celú verejnosť uisťuje, že sa o popálených pacientov dokážu bukureštské nemocnice postarať a odmietne pomoc zo zahraničia. Nasleduje ďalší šok. Investigatívni reportéri zistia, že mnoho pacientov podľahlo bakteriálnym infekciám. Film sleduje odkrývanie spletitých korupčných a klientských sietí, ktoré prerástli celé rumunské zdravotníctvo. Sú do nich zapletení všetci - od lekárov a dodávateľov, vedúcich nemocníc až po politikov a zákulisných hráčov temného biznisu. Dokument sleduje neohrozených novinárov a mladého ministra zdravotníctva, ako bojujú s hydrou, ktorá vysáva peniaze daňových poplatníkov a zabíja pacientov.

  1. mája | 20:30

Chlast |  Druk (Thomas Vinterberg, Dánsko, 2020)Bezplatné vstupenky na premietanie

Na Deň Európy 9. mája projekcie zavŕši oscarový snímok Chlast, ktorý ďalej získal štyri Európske filmové ceny vrátane Najlepšieho európskeho filmu a Najlepšieho hereckého výkonu pro Madse Mikkelsena.

Dej: Film je inšpirovaný obskúrnou teóriou, podľa ktorej sa človek rodí s deficitom 0,5 ‰ alkoholu v krvi. Intoxikácia vraj otvára našu myseľ ku poznaniu sveta okolo nás, zmierňuje problémy a zvyšuje našu kreativitu. Tato teória zaujme Martina (Mads Mikkelsen) a jeho troch priateľov, unavených stredoškolských učiteľov, ktorí sa pustia sa do experimentu, pri ktorom si po celý deň udržujú hladinu alkoholu v krvi. Prvotné výsledky sú povzbudivé a tento malý projekt sa stane naozajstným akademickým výskumom. Keď však výskum preženú, je jasné že odvážne činy majú následky.


Stream každého filmu prebieha iba raz v konkrétny daný deň a hodinu.

Bezplatné vstupenky na premietanie nájdete na nasledujúcich odkazoch:

Corpus Christi a Kolektív sú k dispozícii na stránkach partnerských kín projektu Kino doma:
• Kino Lumière, Bratislava - www.kino-lumiere.sk
• Kino Film Europe, Bratislava - www.kino.filmeurope.sk
• Kino Tatran, Poprad - www.kinotatran.sk
• Kino Fontána, Piešťany - www.fontana-piestany.sk
• Kino Iskra, Kežmarok - www.kinoiskra.sk
• Kino Úsmev, Košice - www.kinousmev.sk

Chlast je k dispozícii vo virtuálnej kinosále na platforme #kinaspolu: http://kino.filmeurope.sk/klient-297/kino-77/stranka-16560

Počet vstupeniek je obmedzený.

Dúfame, že sa Vám budú filmy páčiť, a budete aj hlasovať za víťaza na https://luxaward.eu/sk do 23 mája.

rNUlife.sk / LUX PRIZE, europarl.europa.eu

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.