SLOVENSKÝ OBJAV NAIKAVOLS hovorieval, KEĎ NIČ NEVYDÁŠ, NIČ SA NESTANE! Najnovšie prichádza s albumom Woke

Projekt NaiKavols, za ktorým stojí slovenský spevák, producent, skladateľ a textár Kristián Mikulovský, sa zrodil v apríli roku 2018. Odvtedy stihol vydať niekoľko EP, samostatných singlov aj online nahrávok. Teraz prichádza s albumom Woke, ktorý je pozostáva z dvoch častí. Prvá časť s podtitulom Etherality prináša deväť nových piesní a druhá Astral Plane päť.

Idea albumu Woke spočívala vo vytvorení diela, ktoré je určené na polnočnú jazdu v aute. V albume možno počuť vplyvy viacerých štýlov od techna, popu, súčasnej klavírnej skladby až po ambientnú a modulárnu hudbu. Úvodná skladba Mysterium Cosmographicum, inšpirovaná knihou od JohannesKeplera, uvádza do snového magického sveta NaiKavolsa. Dramatická šesť a pol minútová skladba Mortality, ktorú poslucháči môžu poznať aj z Rádia_FM, je už energické vtiahnutie do umelcovho prepracovaného mysteriózneho sveta. V piesni sú namiešané viaceré spevákove inšpirácie od trapu (basové zvuky), cez jeho záujem o vesmír či spiritualitu (ambientné plochy) až po sebavedomý vokálny prejav či kúsky techna v závere skladby.

Skladba Collective Conciousness je inšpirovaná klubovou scénou a ambientným zvukom modulárnych syntetizátorov, využíva chytľavý a stacionárny rytmus podfarbený jednoduchou melodickou linkou. Neustále obmieňajúce sa motívy prinášajú konštantný náznak neustáleho stupňovania. Nasledujúca V opojení substancií (Tancuj so mnou) je jej voľným pokračovaní. Oplýva kontrastom medzi minimálnou melodickou linkou a basou.

Nový album, nová hudba, vystupovanie na pódiu a projekty. O tom všetkom vo štvrtok rozprával NaiKavols naživo v :Popo_FM s Luciou a Vierkou. Počas návštevy hudobník naživo aj zahral, čo bola jeho rádiová premiéra. Záznam: https://fm.rtvs.sk/rubriky/z-vysielania_fm/249352/naikavols-v-popo_fm

Ľahký popový lovesong s prvkami fantasy poslucháči nájdu v piesni Portal, pri ktorej sa NaiKavols hudobne inšpiroval skladbou Sudan Archives Glorious a Nont for Sale. Pri tvorbe nových piesní sa hudobník nevyhýbal ani aktuálnym pocitom prameniacim zo situácie v čase koronakrízy. Pieseň Dar je odozvou na momentálnu situáciu. Spolu s piesňou Zima, mali byť vydané separátne ako EP. Idea skladby Zima spočíva v jej metaforickom znázornení, kedy zima značí stav mysle. Kristián Mikulovský predpokladal, že počas koronakrízy sa ľudia väčšmi zahĺbia do vlastného vnútra a prirovnal to k zvieracej ríši, kedy zvieratá odchádzajú na zimný spánok.

Ambienciu priestoru hôr a vetra použil v skladbe I Want To Feel. Inšpiráciu čerpal zo zvukomalebnosti hudby 20. storočia a idey Francesca Lopéza, ktorý nahrával zvuky prírody ktoré mali pôsobiť ako hlavné zvukomalebné prostriedky. Záverečné skladby albumu Final Credits a Listen sú sebavyjadrujúce a nevyžadujú hlbšie pochopenie. NaiKavols tým poslucháčov nabáda, aby si utvorili vlastný názor a pocit z nich.

Bio

"Doma som si rád spieval, asi ako každý, no myslel som si, že nie som dosť dobrý, pretože môj hlas bol vysoko postavený. Neviem, či si deti spievajú doma zrovna operu alebo Diva Dance song z Piateho elementu (smiech)."

Čo vlastne znamená meno NaiKavols?

"KEĎ NIČ NEVYDÁŠ, NIČ SA NESTANE!" zdroj: swinedaily.com

,,NaiKavols, to znie tak grécky ale je to najslovenskejšie meno aké existuje.“ Toto je môj najobľúbenejší výrok od Martina Staňa z rádia FM. Slovo NaiKavols nesie tajomstvo, ktoré nie je tak ťažké odhaliť (asi ako moju homosexualitu v 14tich, haha). Avšak nevolám sa Ján Slovák, try again.

Projekt vznikol v roku 2018, no odvtedy už NaiKavols stihol vydať viac ako 14 EP, rôznych singlov a nahrávok online. Jeho posledným počinom je nahrávka Memories of Entities Vol. 2.  Album voľne nadväzuje na Memories of Entities Vol. 1. Ako sám Kristián hovorí, hlavným rozdielom v týchto dvoch albumoch je samotná téma. Ústredným motívom Vol.1 je život rôznych entít, ktorými označuje všetky stvorenia – duchovné, božské, ľudské, zvieracie. Na aktuálnom albume sa pohráva s myšlienkou posvätných miest a myslí tým napríklad kostol, kúpeľňu, les, betónovú džungľu, knižnicu či človeka.

Album Woke vyšiel 21. februára a je dostupný na stremovacích platformách.

rNUlife.sk / TS NaiKavols

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.