Banda vydáva dvojsingel Dve koledy

Úspešná slovenská world music skupina Banda dnes zverejnila novú dvojskladbovú nahrávku s názvom Dve koledy. Tvoria ju málo známe ľudové piesne, vianočná Kolada a novoročná Božedaj, ktoré Banda spracovala vo svojom typickom nadžánrovom, hravom a aranžérsky prepracovanom štýle.

Skladby sú predzvesťou vianočného albumu, ktorý kapela plánuje vydať budúci rok. Prvá s názvom kolada, alebo ak chcete Vianočná etno koleda. Môžeme ju charakterizovať a regionálne zaradiť ako ľudovú vianočnú koledu - tradičné obchôdzkové piesne dievčat-koledníčok z Dolnej Poruby pri Trenčíne.

Účinkuje Banda v zložení:

Eva Brunovská - spev, vokalíza, klavír
Samo Smetana - vokalíza, husle
Alžbeta Lukáčová - cimbal
Ivan Hanula - viola, spev
Peter Obuch - kontrabas, spev
Igor Ajdži Sabo - bicie, perkusie, spev

+ hostky: Martina Potkányová a Jarka Maťková - spev

Medzinárodne uznávaná a oceňovaná skupina zároveň so zverejnením dvojice noviniek oznamuje, že mení svoj oficiálny názov na Banda Slovakia. Je to už desať rokov, čo kapela vydala vo vydavateľstve Pavian Records svoje prvé štúdiové CD s názvom Banda jedna. Dôvodom zmeny alebo doplnením názvu kapely je aj lepšia identifikácia kapely práve v zahraničí a na internete. Slovo Banda totiž v španielskych hovoriacich krajinách znamená orchester či hudobnú skupinu, a je teda súčasťou názvu tisícok hudobných zoskupení.

Pri druhej skladbe s názvom božedaj, ju môžeme charakterizovať a regionálne zaradiť ako ľudovú vianočnú pieseň - koleda novoročných vinšovníkov z obce Hlboké pri Senici, ktoré chlapci po domoch spievali prekvapivo nie v záhoráckom nárečí, ale aj v spisovnej reči.

Účinkuje Banda v zložení:

Samo Smetana - spev, vokály
Peter Obuch - spev, kontrabas, vokály
Ivan Hanula - spev, viola, vokály
Alžbeta Lukáčová - cimbal, vokály
Eva Brunovská - klávesy, spev
Igor Ajdži Sabo - bicie, perkusie, vokály

rNUlife.sk / TS

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.