Českú turistickú sezónu v treťom štvrťroku zachraňovali domáci návštevníci

V hlavnej turistickej sezóne júl – september 2020 prišlo do hromadných ubytovacích zariadení Českej republiky takmer šesť miliónov hostí s pobytom 17,4 milióna nocí. Aj keď priemerná doba pobytu sa zvýšila, tržby za ubytovanie klesli skoro o polovicu.

Hitem nové turistické sezóny v Česku by se měla stát i Skalní města | Radio  Prague International
Karlovy Vary

Podľa údajov Českého štatistického úradu celkový počet hostí v porovnaní s rovnakým vlaňajším obdobím klesol o 21 percent (%), zahraničných takmer o 70 %. Naopak množstvo domácich stúplo o 17 %, čo boli tri štvrtiny všetkých návštevníkov.

„Výpadok zahraničnej klientely sa našim tuzemským hotelierom, majiteľom penziónov a ďalším prevádzkovateľom hromadných ubytovacích zariadení snažíme kompenzovať Covid Ubytovaním. Prijatých bolo vyše 5500 žiadosti na takmer 2,5 miliardy korún a tie už sú uhrádzané,“ informuje ministerka pre miestny rozvoj Klára Dostálová.

Hrady a zámky se o Velikonocích otvírají. Jaký program nabízejí ve vašem  kraji? | Blesk.cz
Hrady a zánky ČR

Najnavštevovanejším krajom bol Juhočeský, kde množstvo 703 059 hostí (21,9 %) medziročne kleslo, ale mali dlhší pobyt. Podľa riaditeľa agentúry CzechTourism Jana Hergeta návštevnosť Karloveského kraja pozitívne ovplyvnili kúpeľné poukazy domácich návštevníkov, ktorých počet sa medziročne zvýšil o 62 % a pomohli zmierniť straty z prepadu incomingu. Celkove počet prenocovaní sa znížil o 17 %. Najviac zasiahnutým krajom stále zostáva Praha s poklesom prenocovaní o 70 %. Celoštátne sa zvýšila dĺžka pobytu z 3,55 % na 3,91, čo je približne stav z roku 2014. Všetky kraje evidovali menej zahraničných turistov a zaznamenali nárast domácich. Najviac cudzincov prišlo z Nemecka (418 809), Poľska (158 343), Slovenska (123 114), Rakúska (44 300) a Holandska (42 985).V hodnotenom období v ubytovaní, stravovaní a pohostinstve pokračoval dvojciferný pokles tržieb, aj keď oproti minulému štvrťroku miernejšie (o 24,3 %). Najväčšie zníženie tržieb zaznamenali v ubytovaní (o 45,5 %), v stravovaní a pohostinstve o 14,8 %. 

Letošní turistická sezóna nabídne Pohádkový Český ráj | Dobré zprávy z  Českého ráje
ČESKÝ RÁJ 

„Pokles tržieb v ubytovaní takmer o polovicu je spôsobený výrazným prepadom počtu prenocovaní v Prahe. Okrem nej najväčšie straty v cestovnom ruchu sú v Karloveskom a Juhomoravskom kraji, ktoré majú hneď po Prahe najväčšie percento prenocovaní zahraničných turistov,“ dodal Herget.

Český ráj dnes patří dětem. Právě tak tam začíná turistická sezóna |  iROZHLAS - spolehlivé zprávy
ČESKÝ RÁJ 

rNUlife.sk / Pavol Erdziak

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.