Český kandidát na Oscara je film Šarlatán režisérky Agnieszky Holland

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA), ktorá stojí za udeľovaním filmových cien Český lev, každoročne vyberá aj kandidáta na Oscara za Českú republiku. Za tento rok do boja o najprestížnejšiu filmovú cenu nominuje drámu Šarlatán. Svoju najnovšiu snímku, inšpirovanú skutočnými osudmi liečiteľa Jána Mikoláška, natočila režisérka Agnieszka Holland podľa scenára Marka Epsteina a do hlavnej role obsadila Ivana Trojana a jeho syna Josefa Trojana. Film bol slávnostne uvedený v premiére na 70. ročníku Berlínského mezinárodního filmového festivalu – Berlinale 2020.

Slávnostný ceremoniál v poradí 93. ročníka cien americkej Akadémie filmového umenia a vied OSCAR sa uskutoční 25. apríla 2021 v Los Angeles. Akademici za tento rok vyberali z 10 českých hraných a dokumentárnych filmov, do výberu prihlásenými ich producentmi.

Film Šarlatán vznikol v česko-írsko-poľsko-slovenskej koprodukcii a približuje strhujúcu životopisnú drámu výnimečného muža obdareného liečiteľskými schopnosťami na pozadí dobových udalostí. Príbeh je inšpirovaný skutočnými osudmi českého liečiteľa a znalca bylín Jana Mikoláška, na ktorého sa v priebehu niekoľkých desaťročí obracali s prosbou o pomoc tisíce ľudí zo všetkých společenských vrstiev vrátane najvýznamnejších osobností politického i kultúrneho života. Mikolášek je človek bez odborného lekárskeho vzdelania, ale s nevšedným a nevysvetliteľným nadaním diagnostikovať choroby pohľadom z moču a pomocou bylinek liečiť nemoci, s ktorými si ani lekári nevedia dať rady. Jeho mimoriadne schopnosti sú však vykúpené bojom s vlastnými démonmi. Liečiteľstvo je jeho vnútornou spásou a ochranou pred sebou samým…

„Bolo mi potešením a cťou po Horiacom kri točiť opäť v Česku, ktoré je môjmu srdcu najbližšie,“ hovorí režisérka Agnieszka Holland. Tá po boku Ivana a Josefa Trojanových obsadila napríklad herca Juraja Loja, Jaroslavu Pokornú, Martina Myšičku, Miroslava Hanuša, Jiřího Černého, Tomáša Jeřábka či Jana Budara. Film nesie rukopis kameramana Martina Štrbu a kostýmovej výtvarníčky Kataríny Štrbovej-Bielikovej.

Popredná poľská režisérka a scenáristka Agnieszka Holland je absolventkou pražskej FAMU. V roku 2017 získala na Berlinale Strieborného medveďa za film Cez kosti mŕtvych a v roku 2019 bola nominovaná so snímkou Pan Jones na Zlatého medveďa za najlepší film.

Je držiteľkou Českého leva za drámu Horiaci ker a na svojom konte má i tri nominácie na Oscara. Ako asistentka réžie na začiatku svojej filmovej dráhy spolupracovala s legendami poľskej kinematografie Andrzejem Wajdom a Krzysztofem Zanussim. Debutovala psychologickou drámou Provinční herci (1980), metaforou na vtedajšiu politickú situáciu v Poľsku ocenenú na festivale v Cannes Cenou medzinárodnej kritiky. Z jej veľmi pestrej filmografie, ktorú Agnieszka Holland natáčala v USA, Poľsku, Česku, ale i u nás, stojí za pozornosť životopisné drámy Úplné zatmenie s excelujúcim Leonardom DiCapriom (1995) a V tieni Beethovena (2006) či už spomínanú oceňovanú televíznu sériu Horiaci ker (2013).

The Oscar Telecast Won't Have Host For Second Straight Year – TCA – Deadline

Ceny americkej Akadémie filmového umenia a vied, ktoré sú udeľované od roku 1929, sú považované za najprestížnejšie ocenenie v oblasti filmu. Oscarový shortlist bude zverejnený 9. februára 2021 a nominácie budú následne zverejnené 15. marca 2021. Slavnostný ceremoniál prebehne 25. apríla 2021 v Los Angeles.

rNUlife.sk / Silvie Marková, SMART Communication

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.