Incheba chystá veľkú prestavbu. Predstavili vizualizácie známeho výstaviska po novom

Rozin mladší chce za štátne milióny prestavať Inchebu a postaviť pri Inchebe aj menší prístav. Spoločnosť za bratislavským komplexom predstavila návrh, ktorým sa chce uchádzať o dotáciu od štátu vo výške 60 miliónov eur.

Incheba budúcnosti

Staré bratislavské výstavisko na brehu Dunaja by sa malo dočkať novej tváre. Plán pôvodného navrhovateľa Incheby Vladimíra Dedečku sa tak možno naplní. Ten chcel nielen jeden objekt, ale počítal s mnohými ďalšími prvkami. Návrh z dielne architekta Ivana Kufaja, ktorý bol predstavený včera, ráta totiž nielen s obnovou už existujúceho komplexu, ale aj s galériami, koncertnými sálami alebo dokonca s marínou. Bola to jedna z pôvodných myšlienok otca výstaviska, ktorý chcel prepojiť Petržalku s Viedňou.

Majiteľ Incheby sa pritom bude uchádzať o štátnu dotáciu, ktorá má ísť na vznik nového národného kultúrneho kongresového centra. Výška príspevku je 60 miliónov eur, prípadný neúspech však revitalizáciu komplexu nezastaví. „O prestavbe sme premýšľali nezávisle od štátnej podpory. Finálna podoba však bude závisieť aj od toho, či sa nám podarí získať dotáciu,“ povedal len predstavenstva a výkonný riaditeľ spoločnosti Incheba Alexander Rozin mladší. „Tento projekt máme najlepšie rozpracovaný a je vizuálne najzaujímavejší,” dodal Rozin mladší. V šuplíku má však pripravené aj ďalšie tri verzie, ak by plán so získaním štátnej podpory od štátu nevyšiel avýstavisko by sa rekonštruovalo zo súlromných zdrojov.

V hre je suma do 60 miliónov eur a minimálne štvorica záujemcov, ktorí by za štátne peniaze chceli v Bratislave vybudovať národné kongresové a kultúrne centrum. Prvý svoju víziu predstavil developer Immocap, ktorého projekt má vyrásť na Trnavskom mýte namiesto budovy Istropolisu. Jeho centrom má byť multifunkčná kultúrno-spoločenská hala s niekoľkotisícovou kapacitou. Jej obrázky ukázal verejnosti v júli.

Jedným z akcionárov výstaviska je hlavné mesto s podielom 12 percent, ktoré bude tak môcť z plánovej obnovy profitovať. Myšlienku renovácie víta aj mestská časť. „Incheba je neprehliadnuteľný objekt so značným potenciálom. Jeho rozvíjanie zvýši povedomie o meste a vybuduje mu prestíž,“ povedal Daniel Bernát, z referátu komunikácie s verejnosťou Petržalky.

Aj Incheba plánuje kultúrne a kongresové centrum. Odkazuje na Dedečka |  ASB.sk
V Bratislave plánujú postaviť moderné multifunkčné centrum: Bude v Inchebe  kongresová hala za 60 miliónov? Fotografia č.2
Vďaka modernizácii by sa komplex mohol stať novou dominantou Bratislavy. Plán počíta aj s výstavbou prístavu, ktorý by uľahčil prepravu návštevníkov z nového centra z Viedne do Bratislavy a späť. Realizácia projektu má trvať  tri roky. Projekt na prestavbu Incheby predstavil člen predstavenstva a výkonný riaditeľ spoločnosti Alexander Rozin ml.

"Vláde ponúkame naše dlhoročné profesionálne skúsenosti s organizáciou akcií na najvyššej úrovni, know-how a dobré vzťahy so zahraničnými centrami. Kultúrne a kongresové centrum sme schopní manažovať tak, aby si nevyžiadalo žiadne dodatočné náklady na financovanie prevádzky, čím chceme prispieť k efektívnemu nakladaniu so štátnymi prostriedkami," povedal výkonný riaditeľ spoločnosti Incheba Alexander Rozin ml.

Vizualizácia nového kultúrneho a kongresového centra v bratislavskej Petržalke.

Autorom predstaveného návrhu je Ivan Kulifaj, ktorého hlavným zámerom bolo pokračovať v duchu diela významného slovenského architekta Vladimíra Dedečka a pracovať tak s existujúcim objektom a jeho okolím. "Exteriér v priamom okolí slúži aj pre verejnosť v rámci prepojenia zeleného pásu pri Dunaji a jemu pridružených funkcií. Najatraktívnejším prvkom pre funkcie kongresu je výhľad na hrad, centrum Bratislavy a Dunaj, čo je podložené výnimočnou polohou Incheby," vysvetlil Ivan Kulifaj.

Vizualizácia nového kultúrneho a kongresového centra v bratislavskej Petržalke.

Incheba na spoluprácu oslovila svetové architektonicko-dizajnérske štúdio z New Yorku - Diller Scofidio + Renfro, ktoré má za sebou projekty ako Metropolitnú operu či Múzeum moderného umenia v New Yorku.

Centrum v číslach

  • 17 300 metrov štvorcových majú mať priestory
  • 15 000 metrov štvorcových má dostať okolitá zeleň
  • 3 500 miest majú ponúknuť parkoviská v areáli
  • nepribudnú žiadne nové byty, kancelárske priestory či komerčné priestory, ani hotely

rNUlife.sk/ Incheba PR, Vizualizácia nového kultúrneho a kongresového centra v bratislavskej Petržalke, Zdroj: Incheba

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.