Vznikol dokumentárny seriál rtvs IKONY o významných architektoch a architektkách druhej polovice 20. storočia na Slovensku

Slovenský rozhlas v Bratislave, Múzeum SNP v Banskej Bystrici či areál Poľnohospodárskej univerzity v Nitre ako aj ďalšie stavby patria medzi ikony slovenskej architektúry druhej polovice 20. storočia. Práve im, ich autorom/autorkám a kontextu dobových udalostí v spoločnosti sa venuje nový dokumentárny seriál IKONY. Predstavuje generáciu architektov a architektiek, ktorá stojí za najpozoruhodnejšími stavbami tohto obdobia. Jedným z cieľov bolo zachytiť ešte žijúce legendy slovenskej architektúry. Ide o sériu dvanástich 26-minútových dokumentov, pričom za každým z nich stojí iný autorský tím mladých tvorcov. Dvojka RTVS ich odvysiela  každý pondelok po 21.00 hod, prvý diel je na programe už 7. septembra 2020.

Slovenský rozhlas

IKONY majú tri línie. V prvom rade je to seriál dvanástich filmov o osobnostiach slovenskej architektúry z určitého obdobia a ich najznámejších dielach/stavbách. Zároveň ide o sériu autorských dokumentov, ktoré nakrútili najtalentovanejší autori/autorky mladej generácie. A do tretice, na jar 2021 plánujeme projekt rozšíriť o webdokument, ktorý by mapoval  a prinášal hlbšie informácie k téme. Celý projekt má potenciál ešte ďalej rásť napríklad  vo forme istej databázy, alebo archívu,“  povedal producent seriálu Juraj Krasnohorský zo spoločnosti Artichoke.

Na projekte IKONY od samého začiatku spolupracovali s Adamom Gajdošom a Kristínou Tomanovou zo združenia Archtung. „Dôležitými partnermi projektu boli odborníci a odborníčky, z ktorých uvedieme najmä Henrietu Moravčíkovú, ako odbornú garantku projektu. Úloha garantov bola dôležitá pri výbere tém, respondentov a stavieb pre prvých dvanásť dielov. Zároveň nám garanti pomáhali smerovať projekt po obsahovej stránke, aby mal čo najvyššiu kvalitu a výpovednú hodnotu. Vďaka tvorivej voľnosti, ktorú sme poskytli mladým autorom/autorkám, vznikla veľmi rozmanitá a vizuálne bohatá séria filmov, reflektujúca rozmanitosť tvorby aj osobností jednotlivých architektov/architektiek,“ doplnil Juraj Krasnohorský.

Dokumenty sú venované štrnástim osobnostiam (v poradí vysielania na RTVS): Dušan Kuzma, Iľja Skoček, Ferdinand Milučký, Viera Mecková, Štefan Svetko, Oľga Ondreičková, Ivan Matušík, Vladimír Dedeček, Pavol Merjavý, Marián Marcinka & Milica Marcinková, Ján Miloslav Bahna, Martin Kusý & Pavol Paňák. Keďže štyria z nich pracovali/pracujú v tvorivých dvojiciach, dielov bude dvanásť. Prvý – o Dušanovi Kuzmovi –  odvysiela Dvojka RTVS v pondelok 7. septembra o 21.10 hod. Všetky ďalšie diely prídu na rad vždy v pondelok, približne v rovnakom čase.

IKONY arch.MILUČKÝ, foto Nora a Jakub

Dokumentárny seriál je výsledkom spojenia architektov/architektiek s filmármi/filmárkami. Všetci sa zhodli na tom, že architektúra spomínaného obdobia bola originálna, vysoko kvalitná a v istom zmysle svetová, no predsa unikátna.

IKONY arch. KUZMA, foto Artichoke

rNUlife.sk / Zuzana Golianová, PR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.