Európske mesto koní pripravuje prestížnu výstavu a jubilejné dostihy Veľká pardubická

Pardubický kraj je nazývaný aj rajom koní a ich milovníkov. Podľa riaditeľky Destinačnej spoločnosti Východné Čechy Aleny Horákovej tento región ma veľa unikátnosti, ktoré inde v Českej republike nenájdeme. Mnohé mesta majú v znaku koňa ako symbol odvahy a sily. Navyše národný žrebčín Kladruby nad Labem je od 10. júla 2019 zapísaný v svetovom zozname pamiatok UNESCO. Patrí medzi najstaršie žrebčíny na svete a v barokových stajniach chová najstaršie pôvodné české plemeno - starokladrubského koňa.        

V roku 2020 majú Pardubice titul Európske mesto koní v rámci združenia miest Euro Equus. Z tohto dôvodu vydali brožúrku pre turistov Po stopách konských kopýt a pripravili nové stránky na sociálnych sieťach s prehľadom aktivít v mestách, obciach a rančoch kraja. Koronakríza ich čiastočne obmedzila, ale v príprave sú dve veľké podujatia týkajúce sa 130. výročia najťažších prekážkových dostihov v Európe.      

Výstavný projekt Cval staletími otvoria 6. augusta v dome Mázhaus na Perštýnskom námestí v centre Pardubíc. Z bezpečnostných opatrení je vstup na otvorenie len pre pozvaných hostí. Podľa organizátorov z magistrátu, rôznych inštitúcií i Dostihového spolku je to prestížna výstava s množstvom unikátnych diel s konskou tematikou i netradičnými artefaktmi. Voľne prístupná potrvá do 14. októbra.    

Velká pardubická 2020: Kdy bude a kolik stojí vstupenky? - Sport.cz

Ešte počas nej, tradične v druhú októbrovú nedeľu (11. 10.) sa uskutoční Veľká pardubická, tentoraz slávnostnejšie v jubilejnom 130. ročníku. História podujatia je ešte staršia, pretože prvá Veľká pardubická steeplechase bola 5. novembra 1874. Dráha dostihov meria 6900 metrov, na ktorej kone absolvujú 31 skokov cez živé ploty, priekopy a iné prekážky. Najobávanejšia je Veľká Taxisova priekopa, ktorá si už vyžiadala desiatky konských životov. Dostihy trvajú približne 9-10 minút, štartovať môžu šesťročné a staršie kone, ktoré si účasť musia vybojovať v jednom zo štyroch kvalifikačných pretekov. Podujatie je nielen vrcholom dostihovej sezóny, ale i spoločenskou a športovou udalosťou s najdlhšou tradíciou v Čechách.   

Velká pardubická 2020: program, termín, startovní listina ...

PAVOL ERDZIAK / rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.