Slovenské filmy získali v roku 2019 množstvo zahraničných ocenení

V minulom roku boli slovenské filmy uvedené na ôsmich medzinárodných filmových festivaloch (MFF) najvyššej kategórie A. Podľa  Správy o stave slovenskej audiovízie v roku 2019 to bolo na festivaloch v mestách Berlín, Cannes, Šanghaj, Karlove Vary, Benátky, Varšava, Tallinn a Káhira.      

K najžiadanejším a najoceňovanejším celovečerným filmom patrili Nech je svetlo (SK,CZ, réžia Marko Škop) a Pomaľované vtáča (CZ,SK,UA, réžia Václav Marhoul). Oba boli národnými nomináciami na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied (Oscar) v kategórii Najlepší medzinárodný celovečerný film – Nech je svetlo za Slovensko, Pomaľované vtáča za Česko.       

Po svetovej premiére na 54. MFF Karlove Vary, kde Slovák Milan Ondrík získal Cenu za mužský herecký výkon a film Zvláštne uznanie ekumenickej poroty, bola dráma Nech je svetlo ocenená v Srbsku, Kazachstane, Gruzínsku, Španielsku, Poľsku, Taliansku. Pomaľované vtáča po svetovej premiére na 76. MFF Benátky, odkiaľ si odnieslo neštatutárnu cenu Film pre UNICEF, získalo ďalšie ceny na festivaloch v USA, Poľsku, Indii a inde. Tento film sa dostal i do širšej nominácie 10 filmov na ceny Oscar v kategórii Najlepší medzinárodný celovečerný film.      

Dokumentárne, detské, študentské, celovečerné, krátke, televízne, horolezecké a iné filmy úspešne reprezentovali slovenskú kinematografiu aj na ďalších zahraničných podujatiach. Napríklad z 1615 prihlásených sa Šarkan (CZ,SK,PL, réžia Martin Smatana) dostal do užšieho výberu 81 filmov na študentského Oscara. Šarkan získal Tricks for Kids – cenu za najlepší animovaný film pre deti na 26. festivale animovaných filmov v Stuttgarte (Nemecko), Cenu mladého publika na festivale Annecy (Francúzsko), Cenu za najlepší krátky film pre deti na festivale Anima Mundi v brazílskom Sao Paolo.    

Na 27. udeľovaní výročných filmových cien Český lev mali slovenské koprodukčné filmy 61 nominácií. Z nich najviac - osem Českých levov získalo Pomaľované vtáča. Na 29. ročníku Filmového festivalu Cottbus (Nemecko) uviedli 10 slovenských a koprodukčných celovečerných a krátkych filmov. Dráma Ostrým nožom (SK, CZ, réžia Teodor Kuhn) dostala Špeciálnu cenu za najlepšiu réžiu. Poviedkový film o vplyve internetu na mládež Kto je ďalší? (SK, réžia Miro Drobný) uviedli na vyše 15 festivaloch a získal niekoľko cien.  

Tradične sa darilo tvorbe režiséra Pavla Barabáša. Jeho film o objavnej ceste štyroch priateľov cez neprebádanú amazonskú džungľu Tieň jaguára získal najviac ocenení: Zvláštne uznanie za kameramanský výkon na 28. MF etnologických filmov v Belehrade (Srbsko), cenu za Najlepší dobrodružný expedičný film na Severskom festivale dobrodružných filmov v Kodani (Dánsko), Veľkú cenu na 27. MF dobrodružných filmov v Dijone (Francúzsko), Grand Prix na 17. MF outdoorových filmov (60 miest v Česku a na Slovensku) a cenu za Najlepší dokument na 36. Medzinárodnom horolezeckom FF Teplice nad Metují (Česko). V máji 2019 oznámila Medzinárodná aliancia pre horský film (IAMF), ktorá združuje 26 festivalov venovaných horskej tematike z 19 krajín sveta, že Sloboda pod nákladom režiséra Pavla Barabáša dostala najvyšší počet ocenení Grand Prix za posledné tri roky. 

rNUlife / PAVOL ERDZIAK

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.