O Cenu publika LUX 2022 sa uchádza aj Veľká sloboda

V bratislavskom Kine Lumiére sa vo štvrtok 31. marca uskutoční špeciálny večer zameraný na propagáciu európskeho ocenenia Cena publika LUX 2022, ktorú udeľujú Európsky parlament a Európska filmová akadémia.

"Súčasťou večera bude projekcia nemecko-rakúskeho filmu Veľká sloboda režiséra Sebastiana Meiseho," uviedla pre TASR Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ). Po projekcii premietnu v priamom prenose diskusiu s tvorcami v anglickom jazyku. Diváci v kine sa do nej môžu zapojiť prostredníctvom aplikácie Sli.do. Vstup na podujatie je voľný.

Dráma Veľká sloboda je jedným z troch nominovaných filmov na Cenu publika LUX 2022. O držiteľovi ceny každoročne rozhodujú diváci európskych krajín v online hlasovaní. Tento rok sa do výberu dostala dráma Quo vadis, Aida? Jasmily Žbaničovej, animovaný dokumentárny film Utiecť Jonasa Pohera Rasmussena a Veľká sloboda Sebastiana Meiseho.

Veľká sloboda sa odohráva v povojnovom Nemecku. Hlavným hrdinom filmu je Hans, ktorý sa opakovane ocitá vo väzení za to, že je homosexuál. Sexuálnou orientáciou porušuje paragraf 175 nemeckého trestného zákonníka, a tak je jeho túžba po slobode len márnym snom. Jediný stabilný vzťah v živote preto nadviaže s dlhodobým spoluväzňom Viktorom, odsúdeným vrahom. Počiatočné zhnusenie pomaly prerastá do lásky. Film vlani na MFF v Cannes získal Cenu poroty v sekcii Un Certain Regard a ocenili ho aj za najlepšiu hudbu a kameru na udeľovaní Európskych filmových cien.

Film sa zatiaľ v slovenských kinách nepremietal. Vstup na podujatie je zadarmo, lístky si môžete rezervovať na stránke kina. Hlasovať zaň - alebo za ďalšie dva nominované filmy - môžete priamo na stránke Ceny LUX

LUX – Európsku filmovú cenu publika každoročne udeľuje Európsky parlament a European Film Academy v partnerstve s Európskou komisiou a Europa Cinemas. Táto cena v roku 2020 nadviazala na Filmovú cenu LUX, ktorú v roku 2007 začal udeľovať Európsky parlament na znak svojej angažovanosti na poli kultúry, a na cenu European Film Academy’s People’s Choice Award.

Cena publika LUX má za cieľ kultúrne prepájať Európu tým, že upozorňuje na filmy, ktoré sa venujú ústredným témam európskej verejnej diskusie. Takisto má podporovať záujem občanov o politické dianie tým, že dáva európskym divákom príležitosť aktívne sa zapojiť a hlasovať za svoj obľúbený film.

Filmy nominované v druhom ročníku Ceny publika LUX boli verejnosti predstavené na slávnostnom odovzdávaní cien European Film Awards 11. decembra 2021 v Berlíne. Diváci a poslanci Európskeho parlamentu (EP) môžu hlasovať online. Držiteľom Ceny publika LUX sa stane film s najvyšším celkovým hodnotením. Víťaz bude vyhlásený na slávnostnom odovzdávaní ceny v Európskom parlamente, ktoré sa uskutoční v stredu 8. júna 2022 počas plenárnej schôdze v Štrasburgu.

V programe Kina Lumière nájdete aj zvyšné dva filmy nominované na Cenu publika LUX 2022.

Dráma Quo vadis, Aida? (2020) Jasmily Žbanić, najlepší Európsky film roka 2021, ocenený aj za najlepšiu réžiu a cenou pre najlepšiu herečku, sa vracia k srebrenickej masakre v júli 1995. Jej hlavnou hrdinkou je prekladateľka Aida, pracujúca pre OSN, ktorá bojuje s neúprosne sa krátiacim časom, aby našla cestu z blížiaceho sa pekla pre obyvateľov mesta i jej najbližších.

Film Utiecť (2021) rozpráva skutočný príbeh muža pod pseudonymom Amina Nawabi, ktorého blížiace sa uzavretie manželstva prinúti odhaliť svoju skrytú minulosť. Už dvadsať rokov zápasí s bolestným tajomstvom a obáva sa, že mu môže zničiť život, ktorý si vybudoval pre seba a budúceho manžela. Svoj príbeh mimoriadnej cesty detského utečenca z Afganistanu vyrozprával po prvýkrát svojmu blízkemu kamarátovi – režisérovi Jonasovi Poherovi Rasmussenovi a výsledkom je animovaný dokumentárny príbeh sebapoznávania a o tom, že iba pri konfrontácii s minulosťou je možné vytesať budúcnosť.

rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.