Priaznivci filmu na Slovensku majú k dispozícii tisíce miest v multiplexoch, letných a klubových kinách

Na Slovensku bolo vlani v prevádzke 164 komerčných kín, teda so vstupným, ktoré premietali na 265 plátnach. Z toho je 99 jednosálových kín s 26 995 sedadlami, 21 miniplexov (kiná s 2 až 7 sálami) so 85 sálami a 12 924 sedadlami, štyri multiplexy (kiná s 8 a viac sálami) so 40 kinosálami a 6911 sedadlami.

Hľadáte atraktívne miesto na konferencie, workshopy či firemné ...

„Ku koncu minulého roka bolo v prevádzke aj 24 letných kín s 24 752 sedadlami, ktoré vyberali vstupné. Okrem šiestich kín digitalizovaných technológiou D-cinema (Banská Bystrica, Galanta, Košice, Martin, Nové Zámky, Trnava) malo digitálne projekcie ďalších šesť letných kín. V Krupine, Pezinku, Podhájskej, Senci a Senici si zapožičali projektor z miestneho jednosálového kina a Trnovce ho mali zapožičaný z kina Primáš v Myjave. Takže 50 % letných kín malo digitálne projekcie s touto technológiou. Ďalších 74 letných kín, z toho 15 v Bratislave, premietalo zadarmo a preto nie sú zahrnuté v štatistike,“ konštatuje autor Správy o stave slovenskej audiovízie v roku 2019 Miroslav Ulman.

Kiná na Slovensku začínajú premietať: Bystričania si však musia ...

Podľa neho návštevníci mali k dispozícii aj 13 alternatívnych priestorov so 14 sálami a 720 sedadlami: Filmový klub (FK) Kassandra (Bánovce nad Bebravou), Záhrada (Banská Bystrica), Eleuzína (Banská Štiavnica), Klub Bombura (Brezno), FK Vasmacska – Jókaiho divadlo (Komárno), FK Priestor (Lučenec), Kino Pocity (Prešov), nové kino Krypta (Zvolen), Rosenfeldov palác (Žilina), Stanica (Žilina-Záriečie), v Bratislave tri: Berlinka, Klub pod lampou a Satori stage. Tiež Autokino Orava v Námestove s 85 parkovacími miestami, ktoré vyberalo vstupné. Nové autokino Hangair v Bratislave premietalo zadarmo a ďalšie bratislavské autokino Shopping Palace nepremietalo. V prevádzke boli tri putovné kiná: Bažant kinematograf s voľným vstupom, putovné kino pri Autokine Orava a letné kino Gamon vyberali vstupné. Ďalších 40 jednosálových kín a alternatívnych priestorov premietalo zadarmo.

Na Slovensku vlani nepribudlo žiadne nové viacsálové kino. Po modernizácii a digitalizácii technológiou D-cinema bolo 4. júla opäť otvorené kino Úsmev v Hlohovci. Rovnakou technológiou je od 29. mája digitalizovaný Amfiteáter Paľa Bielika v Banskej Bystrici. Svoju činnosť obnovili jednosálové kiná Máj v Závode (12. 7.) a Zora v Smoleniciach (27. 1.), 1. júla skončilo premietanie v kine TAJMS v Bánovciach nad Bebravou.

PAVOL ERDZIAK / rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(2 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

1 comment

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.