Na Slovensku vlani vznikol rekordný počet filmov, kiná dosiahli rekordné tržby

„Nechcem opakovať rôzne superlatívy z predchádzajúcich rokov, ale naša kinematografia zaznamenala vlani opäť veľmi úspešný vzostup,“ na predstavení Správy o stave slovenskej audiovízie za rok 2019 v Bratislave konštatoval jej autor, renomovaný filmový publicista Miroslav Ulman.    

Aj podľa vedúceho kancelárie Creative Europe Desk Slovensko (CEDS) Vladimíra Štrica minulý rok bol pre slovenskú audiovíziu mimoriadne úspešný, keď v mnohých ohľadoch sme zaznamenali rekordné údaje. Predovšetkým v dvoch kľúčových oblastiach: vo filmovej produkcii a kinodistribúcii.

V roku 2019 vzniklo rekordných 44 celovečerných filmov pre kiná, z nich bolo 27 hraných, 16 dokumentárnych a jedno pásmo animovaných filmov. Zároveň z celkového počtu až 24 majoritných (14 hraných, 9 dokumentárnych a pásmo animovaných filmov) boli buď 100 % slovenské, majoritné alebo paritné. Z filmov bolo 12 debutov, rovnako ako v roku 2018. 

Celovečerné filmy ponúkajú pestrú paletu žánrov: od trilerov (Amnestie) cez horor (Trhlina) po romantické komédie (Loli paradička, Šťastný nový rok), ale tiež klasické, umelecky ambiciózne drámy (Ostrým nožom, Nech je svetlo).

Pozoruhodný je tiež pomerne vysoký počet netradičných žánrových foriem: poviedkový film Kto je ďalší?, štylizovaná dráma z druhej svetovej vojny Malá ríša alebo trikový film o M. R. Štefánikovi Cesta do nemožna.

Tematicky i žánrovo pestré boli aj dokumenty: od road movie (Afrika na Pionieri) cez triler (Skutok sa stal) kreatívny politický dokument (Ukradnutý štát) až po klasické dokumenty (Hluché dni, Raj na zemi, Stratený domov).     

V kinodistribúcii sme zaznamenali druhú najvyššiu návštevnosť v ére samostatného Slovensko, keď do kín prišlo celkom 6 529 320 divákov (o 9,46 % viac než v roku 2018). Počet predstavení síce poklesol, ale oproti rekordnému roku 2018 iba o 0,67 % (celkom 196 468 predstavení). Stúpla priemerná návštevnosť na jedno predstavenie o 10,2 % na 33,23 divákov. Tržby dosiahli rekordných 37 258 401 eur, k čomu prispela aj vyššia priemerná cena vstupenky 5,71 eur.    

„Pozitívne sú aj výsledky slovenských filmov, keď medzi 248 premiérami bolo 43 domácich celovečerných filmov a pásiem. Všetky slovenské filmy, vrátane minoritných koprodukcií, si vlani v kinách pozrelo 1 075 129 divákov a podiel na celkovej návštevnosti bol skvelých 16,47 %. Dva zo slovenských filmov, ktoré sa umiestnili v prvej desiatke najnavštevovanejších filmov (Trhlina 262 588 divákov a Šťastný nový rok 201 858 divákov), môžeme označiť termínom slovenské blockbustre,“ konštatoval Vladimír Štric z kancelárie CEDS, ktorá túto podrobnú bilančnú správu vydala 17. raz. 

PAVOL ERDZIAK / rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.