Kreativita v obmedzení? Ale kdeže! John Wolfhooker novinkou opäť posúvajú hranice žánra

Na karanténu možno nadávať alebo ju využiť vo vlastný prospech. Možnosť B si zvolila aj česko-slovenská formácia John Wolfhooker. Ak niekto očakával vydanie ďalšieho singla z albumu 313, nominovaného na cenu Anděl v kategórii Rock, bude milo prekvapený. Skladba Damaged Goods je totiž úplnou novinkou a vychádza tradične aj s videoklipom.

"Tesne pred začiatkom plošného obmedzenia pohybu sme sa ako kapela stretli, aby sme riešili prípravu live streamu. Vtedy sme si však uvedomili, že sa nám do toho vôbec nechce a oveľa viac chceme skladať nové veci," prezrádza k impulzívnemu vzniku piesne spevák Martin Čupka. "Vždy nás na hudbe najviac bavil jej vznik. Priebeh od nápadu po finálny mastering, riešenie vzťahov medzi jednotlivými nástrojmi a vychytávanie detailov," dodáva gitarista Rony Janeček, ktorý bol ako obvykle zodpovedný za mix inštrumentálnej časti nahrávky.

Skladba Damaged Goods je novinku, v ktorej sa predviedli obaja speváci (frontman Martin Čupka aj basák Filip Vlček), a je ďalším vydareným počinom jednej z najzaujímavejších mladých kapiel na česko slovenskej scéne. Na jednej strane (po doposiaľ najtvrdšom albume 313) prekvapí popovou prístupnosťou, v refréne však poslucháča v dobrom zmysle slova omráči nekompromisným zvukom gitár, ktoré sú pre kapelu typické. Nechýbajú ani inštrumentálne sóla alebo scream, čo určite ocenia fanúšikovia tvrdších žánrov.

"Tentoraz sme našli kreativitu v obmedzení - dali sme si na dokončenie skladby tri dni. Vrátane textu a nahratia inštrumentálu. A tak sa stalo. Skvelá skúsenosť!" hodnotí tvorbu nového singla bubeník Adrian Janeček, ktorý sa postaral aj o vizuál ku skladbe od grafiky až po strih a post-produkciu videoklipu. Kameru odšoféroval vrchný fotograf, mág a neoficiálny piaty člen kapely John Wolfhooker - Rusty Shepherd.

"Myslím, že obzvlášť vďaka zlepšujúcej sa schopnosti vnímania produkcie piesní každého z nás sa podarilo vytvoriť vec, ktorá (kiež by) vytvorila most medzi nulovým hudobným kompromisom z našej strany a rádiovým, mainstreamovo znejúcim svetom," uzatvára basgitarista a spevák Filip Vlček, ktorý si opäť vzal na starosti zvukovú podobu vokálnej časti nahrávky. 

John Wolfhooker, 2020

Album 313, ktorý vyšiel ešte v decembri minulého roka, je poriadny metalový nárez s prvkami moderného rocku, metalu, metalcoru, nu metalu či djentu. Je v podstate doposiaľ najtvrdším, ale i najemotívnejším počinom skupiny John Wolfhooker.



rNUlife.sk / John Wolfhooker / Foto: Rusty Shepherd

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.