VOĽBY 2020 : ÚČASŤ PREKRAČUJE 65%, Matovič porazil po 12.rokoch SMER*online aktualizované

V sobotu sa na Slovensku konali desiate voľby do Národnej rady SR (NR SR) od nežnej revolúcie v roku 1989. Rozhodnúť o zložení parlamentu mohlo približne 4 445 000 voličov.

7:00 Po konečnom sčítaní okrskov najväčšie sklamanie okrem SMERu SD, KDH, SNS, MOSTu, Dobrej Voľby, či Vlasti u Koalícii PS Spolu. Dosiahli 6,96 % a ostali pred bránami parlamentu. Ako koalícia nedosiahli zákonnú 7 % hranicu.

5:00 Dobré ráno Slovensko. Končí sa 12. ročná škandalózna až zločinecká éra vládnutia Smeru SD a "našich ľudí".

4:45 94,5 % spočítaných okrskov. Koalícia PS SPOLU pravdepodobne skončí pred bránami parlamentu. Voličov dostatočne nepresvedčila ani silná drahá kampaň. Vládu bude zostavovať Matovič. Volebná účasť cez 65%.

4:30 Matovič chce spolupracovať aj so Sme rodina, hoci predbežné neoficiálne výsledky dávajú šancu na vytvorenie vlády aj bez hnutia Borisa Kollára.

Matovič chce v parlamente ústavnú väčšinu, teda aspoň 90 hlasov, ktorá je potrebná na nevyhnutné zmeny, napríklad aj v justícii. Matovič povedal, že Kollára na spoluprácu osloví. Z rokovaní vylúčil Smer. "S mafiou sa nevyjednáva". Reagoval tak na Pellegriniho vyjadrenie, ktorý nevylúčil, že by bol ochotný hovoriť s OĽANO o prípadnej spolupráci.

4:04 89,3 % okrskov spočítaných. Líder nezmenený. OĽANO s 24,93 % hlasov voličov.

3:38 Kiska na improvizovanej tlačovke ďakuje voličom, a že ako stranníci túto špinavú kampaň spolu zvládli. Ešte si počkajme na konečné čísla. Zablahoželal aj víťazovi volieb. Drží kampaň aj koalícii PS Spolu. Po hnusnej antikampani Kiska hovorí, že aj 5 % bude dobrý začiatok. Pridávame sa, že lepší dobrý skromný začiatok, ako zlý koniec. Predpokladá, že s pánom Matovičom sa stretnú čím skôr. Zatiaľ sa dohodli na strernutí. Zároveň tvrdí, že Slovensko po 12. rokoch dalo obrovský signál, že sa končí vláda zla a že sme potlačili extrémizmus na také nízke čísla. V kuloároch sa šíria posledné prepočty, že Igor zobral všetko...stranníci odchádzajú, lúčia sa s predsedom, že už nás vyháňajú. Hotel Devín sa pripravuje na raňajky.

3:25 Spočítaných 79,9 % okrskov. Víťaz volieb je už viacmenej jasný. OĽANO lídrom s 24,84 %.

3:19 Kandidátom s najvyšším počtom preferenčných hlasov je po spočítaní 74 percent okrskov Igor Matovič, za ním nasledujú Peter Pellegrini a Robert Fico.

3:15 Alojz Hlina priznáva, že "KDH to možno nedá. Treba rátať aj s najhorším. V mestách nie sme až tak silní. Ak sa teda tak stane, hneď v pondelok ponúknem funkciu a vyvodím politickú zodpovednosť.

3:07 Marián Kotleba predbežne gratuluje Igorovi Matovičovi, "víťazovi volieb sa patrí zagratulovať." Kritizuje falošnú národnú politiku SNS, a že podľa toho aj dopadli. "Neriešime prieskumy, neriešime exit polly..počkajme si na oficiálne výsledky", dodal Kotleba.

3:03 "Nezradíme Vás, budeme na Vás stále myslieť a robiť pre Vás srdcom", povedal Boris Kollár, s tým, že "všetci členovia odviedli kus práce a na cestu do Trnavy sa momentálne necítia, no ako dobrú nevestu si ich Igor Matovič určite nájde", dodal so smiechom a radosťou s predbežných výsledkov Boris.

3:01 V SaS začínajú spratávať priestory, odnášajú aj veľkú fľašu šampanského. Neotvorenú.

3:00 Kandidáti Dobrá voľba sú sklamaní z predbežných výsledkov, podľa ktorých neprekročili päťpercentnú hranicu zvoliteľnosti. Líder Drucker však avizuje, že strana bude pokračovať

2:58 Predseda Mosta-Híd Béla Bugár odstúpi zo svojej funkcie.

2:55 Volebná účasť 64,5 %, spočítaných 70 % okrskov. Štruktúra voličov Smeru je 65 rokov a viac. Matovič na čele s 24,58 %, nasledujú SMER SD, ĽSNS, SME RODINA, PS SPOLU, SAS, ZA ĽUDÍ ... KDH pod 5 %.

2:53 Ponurá nálada u Kiskovcov. V zákulisí sa ozývajú hlasi, čakali sme viac, na druhej strane, to sa dalo čakať.

2:25 Zahraničné médiá po zverejnení exit pollov zdôrazňujú, že Slovensko čaká po víťazstve „protikorupčného hnutia" OĽaNO zmena.

2:17 Spočítaných vyše 50 % okrskov (51,6 %), nasledovať budú veľké mestá. OĽANO na čele s 24,24 %.

Ivan Vereš v centrále Sme Rodina oznamuje, že volil práve túto stranu, ktorej verí

2:06 Spočítaná takmer polovica okrskov, 47,3 %. Na čele Matovič zvyšuje náskok s 24,13 %, SMER SD s 19,78 %, ĽSNS s 8,62 %. Nasledujú Sme Rodina s 8,57 %, PS SPOLU 5,51 %, Za Ľudí 5, 09 %, SaS 5,03 %. KDH tesne pod 5 %.

1:58 Veľký potlesk a odľahnutie v centrále Za ľudí, keď ich strana podľa predbežne spočítaných hlasov prekročila päť percentnú hranicu a dosiahla 5,04 %.

1:53 Zástupcovia opozičných strán PS-Spolu, Za ľudí, KDH, SaS, ale aj Sme rodina by mali ešte dnes v noci prísť do volebnej centrály OĽANO, potvrdil to Naď. Čaká sa, kým bude spočítaný väčší počet okrskov. Obvolávať opozičné strany museli viacerí kandidáti hnutia, pretože Matovič si v povolebnej nervozite omylom zablokoval svoj mobilný telefón.

1:43 Nálada u Borisa Kollára stále dobrá, napriek miernemu poklesu. Straníci sa zhovárajú o prekročení 10%. Hrá Marián Grexa, Henry Tóth, spolu s nimi vystúpil s funky náladou aj legendárny Ivan Vereš. Volebná kapustnica vo volebnej centrále na Dunaji zjedená.

1:33 Sčítaná jedna tretina hlasov z exit pollov, ktoré poskytuje ŠÚ SR. OĽANO zvyšuje vedenie s 23,71%, SMER SD 20,60%, ĽSNS 8,86%.

1:30 V centrále ĽSNS zavládlo po zverejnení exit pollov prekvapenie. Ako priznal podpredseda strany Milan Uhrík, kým ešte neboli zverejnené názvy strán, zaraďovali sa inde. "Čísla sú trošku iné, ako sme očakávali." Zdôraznil, že treba počkať na oficiálne výsledky.

1:22 Predstavitelia Smeru plánujú zorganizovať v centrále ešte jednu tlačovú koferenciu okolo tretej hodiny ráno, keď bude spočítaná približne polovica všetkých odovzdaných hlasov.

1:15 Nálada po sčítaní štvrtiny hlasov je najpozitívnejšia vo volebnej centrále OĽANO, SME RODINA, či KDH. PS SPOLU, ZA ĽUDÍ, SAS postupne atakujú 5% hranicu zvoliteľnosti.

00:49 Premiér prišiel na tlačovú konferenciu v sprievode podpredsedov strany. Šéf Smeru Fico medzi nimi nebol. Pellegrini to vysvetlil tým, že tlačovku zvolal narýchlo a prišiel na ňu s podpredsedami, ktorých stretol po ceste. Ešte pred tým, ako poskytol stanovisko, niekto cez otvorené okno zvonku zakričal "Pello do basy". Potom tlačovka pokračovala. Pellegrini vyjadruje sklamanie a ochotu ponúknuť svoju funkciu. To, či tak urobí aj predseda Fico, odmietol komentovať.

00:45 Internet začína "smútiť" za Andrejom Dankom, či Petrom Pellegrinim. Karikatúri zaplavujú internet a postupne aj sociálne siete.

00:30 Medzi novinárov zavítal Sulík. "To je nejako málo," komentoval momentálne tempo sčítavania hlasov. Sčítaných je zatiaľ zhruba sedem percent.

00:20 Do parlamentu by sa zatiaľ dostali strany Smer, OĽaNO a ĽSNS. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad. Celkovo je potrebné spracovať 5998 okrskových zápisníc, spracovaných však bolo len 4,78 percenta z nich.

00:11 Matoviča prišiel do trnavskej športovej haly podporiť aj Milan Kňažko. Na pódiu vystupuje spolu s Matovičom, Annou Remiášovou a Jánom Budajom.

"Som nadšená, keď vás vidím a vidím vám úsmev na tvári," prihovorila sa ľuďom so slzami v očiach Remiášová.

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.