Európska rozvojová banka očakáva rekordnú stratu za rok 2022

Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) očakáva za rok 2022 rekordnú stratu, predovšetkým v dôsledku strát zo svojich portfólií v Rusku a Bielorusku. Uviedla to prezidentka EBOR Odile Renaud-Bassová na okraj výročného stretnutia Svetového ekonomického fóra (WEF) v Davose.

Európska banka pre obnovu a rozvoj očakáva v roku 2022 rekordnú stratu, predovšetkým v dôsledku strát z portfólia v Rusku a Bielorusku, uviedla v stredu prezidentka EBOR Odile Renaud-Basso.

Banka mala vo svojom portfóliu zameranom na Rusko a Bielorusko pred vojnou na Ukrajine približne 1 miliardu USD (922,59 milióna eur), povedala Renaud-Bassová.

"Očakávame rekordnú stratu po rekordnom zisku z predchádzajúceho roka," povedala v rozhovore pre Reuters Global Markets Forum na okraj výročného stretnutia Svetového ekonomického fóra v Davose.
Prezidentka Európskej banky pre obnovu a rozvoj Odile Renaud-Basso sa zúčastňuje rozhovoru v Almaty (Kazachstan)

"Očakávame rekordnú stratu po rekordnom zisku z predchádzajúceho roka," uviedla.

Banka minulý týždeň informovala, že v roku 2022 investovala vo svojom regióne až 13,1 miliardy eur. Podľa Renaud-Bassovej tento rok plánuje EBOR pokračovať v investíciách zameraných na potravinovú a energetickú bezpečnosť.

EBOR, ktorá pôsobí približne v 40 ekonomikách sveta, dúfa, že v roku 2023 zvýši investície na Blízkom východe a v Afrike, najmä v Egypte či v Tunisku.

Šéfka banky zopakovala sľub, že Ukrajina dostane ďalších 1,3 miliardy eur v tomto roku 2023 po tom, ako jej vlani banka vyplatila 1,7 miliardy eur. Celkovo by tak Ukrajina mala dostať od EBOR 3 miliardy eur do konca tohto roka najmä na pomoc pri obnove infraštruktúry.

EBOR očakáva tiež, že jej expanzia v subsaharskej Afrike a v Iraku, odložená pre vojnu na Ukrajine, bude opäť na programe v roku 2023.

*(1 EUR = 1,0839 USD)

rNUlife.sk / reuters, teraz

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.