Ľudská lokomotíva, to je dráma o legendárnom Zátopkovi. Zverejnili prvé zábery (teaser)

Trailer: Představuje se film o jednom z největších atletů všech dob
Emil Zátopek (foto: Lucky Man Films)

Jeden z najsilnejších filmových príbehov tohoto roku natočil režisér David Ondříček. Film Zátopek o legendárnom športovcovi vstúpi do kín v lete 2020. Štvornásobného olympijskeho víťaza Emila Zátopka si zahral Václav Neužil. Jeho životnú partnerku Danu Martha Issová. Jednu z dôležitých postáv, austrálskeho maratónca Rona Clarka zverili hercovi Jamesovi Frechevillovi z filmu Animal Kingdom, oceneného na festivale Sundance. Pozrite si teaser.

Natáčanie filmu skončilo poslednou zimnou dokrútkou v polovici decembra, teraz sa natočený materiál presúva do strižne. Strihu sa ujal renomovaný poľský tvorca, absolvent pražskej FAMU Jaroslaw Kaminski, ktorý je podpísaný napríklad pod strihom oscarovej snímky Pawła Pawlikowského Ida i pod jeho dalším filmom Studená vojna, ocenenom na festivale v Cannes.

David Ondříček, Martha Issová a Václav Neužil na place filmu Zátopek

Príbeh Emila Zátopka, muža, ktorý na Olympiáde v roku 1952 získal tri zlaté medaily a zároveň vo všetkých týchto disciplínach dosiahol svetových rekordov, sa stal legendou o nezlomnej sile vôle, ktorá dodnes inšpiruje ďalších športovcov po celom svete. Medzi nimi je i austrálsky rekordman Ron Clarke. Ten v roku 1968 v Mexiku navzdory očakávaniam premárni pravdepodobne poslednú šancu na olympijsku medailu. Prepadne pochybnostiam o zmysle vlastnej kariéry a rozhodne sa vydať za Emilom Zátopkom, svojim športovým vzorom a idolom. Príbehová línia rozhovoru Rona Clarka s Emilom Zátopkom nás retrospektívne vracia do momentov atlétovho športového i súkromného života a následne sa spojuje v komplexný portrét muža nestrácajúceho ohromné tempo ani potom, čo jeho posledný závod skončil.

Zátopek (foto: Lucky Man Films)

„Myslím, že náš film bude o športe, trpezlivosti, pochopení a dozretí,“ hovorí Václav Neužil o svojej, zatiaľ najväčšej filmovej role.

Bolo to a stále je veľmi intenzívne stretnutie s Emilom Zátopkom. Václav i Martha pre svoje postavy podstúpili naozaj nevídané veci a mňa trocha mrzí, že už to končí. Čaká nás dlhá a komplikovaná postprodukcia a ja sa už nemôžem dočkať chvíle, keď Zátopek vbehne na plátna kín,“  hovorí režisér David Ondříček.

David Ondříček – režisér filmu Zátopek

Redakcia NUlife.sk / zdroj: Uljana Donátová
foto/video: Falcon, Lucky Man Films 

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.