Česko nemecká koprodukcia Národní třída diváka až tak neohúri

Kedysi tu bol všade iba temný les, dnes tu stojí sídlisko s panelákmi. Práve tu je doma chlapík, ktorému nikto nepovie inak ako Vandam. Žije sám, v byte na okraji Prahy, a každý deň doma cvičí, aby bol v kondícii. Večer, keď sídliskom blúdia divoké zvery, chodí so svojimi kumpánmi na jedno čapované. Vandam sa snaží urobiť dojem na Lucku, ktorá v miestnom pohostinstve čapuje pivo.

Vandam je krčmový povaľač a bitkár, tak trochu hulvát a k tomu nekonečný lokálpatriot. Už mu ťahá na päťdesiatku, ale kríza stredného veku? To mu nič nehovorí. Na jeho spôsobe života sa, napokon, za posledné desaťročia veľa nezmenilo. Do práce na stavbu, do krčmy za kamarátmi, no a potom pekne domov, do skromného sídliskového bytu po rodičoch, kde má svoje milované činky a plány veľkých historických bitiek.

Žije na periférii, v betónovej džungli, ktorú pred rokmi pomáhal vlastnými rukami stavať ešte jeho otec, a na ktorú si teraz začínajú brúsiť zuby ziskuchtiví developeri bez štipky rešpektu k tradíciám každodenných rituálov, ktoré sú pre neho také dôležité. 

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt národni trida

Často a rád sa s kadekým pobije. Je znalcom vojenskej histórie. Má pocit, že svet smeruje k zániku a schyľuje sa k veľkej bitke. A preto cvičí, aby bol na túto poslednú rozhodujúcu bitku pripravený. A tiež k tomu vychováva Psycha, mladíka, s ktorým natiera strechy panelákov. Vandamovi kumpáni z krčmy ho prezývajú „národný hrdina“. Vraj dal vtedy v Novembri '89 na Národní tříde dejiny jednou ranou do pohybu. Film podľa rovnomennej knihy Jaroslava Rudiša, v hlavnej úlohe s Hynkom Čermákom, kombinuje dramatický príbeh s čiernym humorom.

Mladý český režisér Štěpán Altrichter svoj druhý celovečerný film Národní třída nakrútil podľa rovnomennej knižky Jaroslava Rudiša, ktorá sa dočkala tiež adaptácií v podobe divadelnej hry, rozhlasovej hry a audioknihy. Čím je príbeh o starnúcom sídliskovom bitkárovi taký výnimočný nevedno, no na nosnú tému celovečernej snímky to zas až tak celkom nestačí. Dejová línia, až na pár vtipnejších scén, je na celovečerný film pomerne plytká a nezáživná s frázou "ty vole" v každej druhej vete.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt národni trida

Národní třída (Nationalstrasse), Česko / Nemecko, 2019, 91 min.
Réžia
: Štěpán Altrichter
Hrajú: Hynek Čermák, Kateřina Janečková, Jan Cina, Václav Neužil, Jiří Langmajer, Jiří Šoch, Martin Sobotka, Erika Stárková 

Redakcia NUlife.sk / foto TOTAL FILM

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.