Začal sa slovenský vizuálny sviatok - Mesiac fotografie 2019

 Včera sa začal 29. ročník etablovaného medzinárodného festivalu Mesiac fotografie v Bratislave. Nosnými témami sú 30. výročie Nežnej revolúcie a, už tradične, súčasná fotografia v stredo- a východoeurópskom priestore. Vizuálny zážitok i pálčivé otázky prinesú medzinárodné hviezdy fotografie ako umelecká skupiny AES+F, Joan Fontcuberta, Cédric Delsaux, Tom Jakobi, veľkým zážitkom bude i rozsiahla retrospektíva Vladimíra Židlického. Celkovo festival prinesie 31 individuálnych a kolektívnych výstav.

Pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie sme sa rozhodli ako hlavnú tému festivalu zaradiť výber súborov reflektujúcich udalosti Novembra 1989, respektíve tých, autori ktorých boli v opozícií voči komunistickej moci vo vtedajšom východnom bloku. Nebude to však prehliadka historických fotografií,“ približuje riaditeľ festivalu Mesiac Fotografie, prof. Václav Macek.

Do tohto rámca sme preto zahrnuli nielen výstavu Sametová/Nežná, ale aj výstavu o Slušoviciach či výstavu Love-Krowe Witolda Krassovského o svete nezávislej kultúry v Poľsku v 80-tych rokoch. Výstavy Projekt 17/11 a Višegrád 30 rokov po páde berlínskeho múru dokumentujú aktuálny stav kultúr, ktoré sa zbavili komunizmu.

Svetoznáma ruská umelecká skupina AES+F, ktorých intermediálna tvorba zahŕňa fotografiu, videoart a digitálne technológie, prinesie do Bratislavy absolútnu chuťovku - súbor The Feast of Trimalchio. Luxusná výstava monumentálnych video inštalácií a série veľkoplošných digitálnych „malieb“ je vizuálnou interpretáciou básnickej fikcie „Satyricon“, ktorej autorom je slávny básnik Nerovho Ríma, Gaius Petronius Arbiter. Umelci vytvorili vizuálny sviatok plný lesku, bohatstva a obžerstva, ktorý diváka na chvíľu uväzní v dočasnom „raji“ a vyvolá silné emócie i pálčivé otázky. Vernisáž výstavy sa uskutoční 30.10. o 19:00 hod. v Dome Umenia na Nám. SNP v Bratislave. Výstava potrvá od 31.10. do 30.11.

Najväčšia hviezda 29. ročníka festivalu bude Španiel Joan Fontcuberta, ktorý využíva médium fotografie ako základ svojej konceptuálnej tvorby. Ako fotograf, ale i spisovateľ, editor a kurátor, sa najintenzívnejšie venuje téme vzťahu fotografie a pravdivosti. V Bratislave predstaví súbory s názvom GastropodaTrauma. V prípade oboch autor pristupuje k fotografii ako k živému organizmu. „Fotografie podliehajú organickému metabolizmu: rodia sa, rastú, reprodukujú sa a zomierajú, aby znova začali životný kolobeh,“ hovorí autor. V projekte Gastropoda sa vysporadúva s „metabolizmom fotografií“, v Traume zas pozoruje, čo sa stane, keď fotografia prestane zobrazovať realitu v dôsledku degradácie chemikálií citlivých na svetlo. Vernisáž výstavy sa uskutoční 31.10. o 17:30 hod. v Galérii Mesta Bratislavy, Panská 19 v Bratislave. Výstava potrvá od 1.11. do 12.01.

Nielen pre mladšie ročníky bude lákadlom výstava francúzskeho fotografa Cédrica Delsauxa. Patrí k umelcom, ktorí svojou tvorbou v divákovi často vyvolávajú znepokojenie. Známa je napríklad jeho futuristicko - apokalyptická séria fotografií Dark Lens, ktorú ocenil dokonca aj režisér Hviezdnych vojen, George Lucas. V Bratislave predstaví súbor Welcome to the dark Corporation [Vitajte v temnej korporácii]. Vernisáž výstavy sa uskutoční 29.10. o 17:00 hod. do Stredoeurópskeho domu fotografie, Prepoštská 4 v Bratislave. Výstava potrvá od 1.12. do 20.12. 2019.

Vladimír Židlický, český fotograf svetového významu, ktorý sa preslávil experimentmi s dedičstvom klasických umeleckých disciplín, prinesie do bratislavskej Danubiany rozsiahlu retrospektívu, mapujúcu jeho tvorbu za posledných 50 rokov.  Židlický takisto používa fotografiu ako východisko, na ktoré vrství svoje výtvarné a vizuálne nápady, čím vytvára príťažlivé, mnohovrstevné diela.

Vernisáž výstavy sa uskutoční 02.11. o 19:15 hod. v Múzeu moderného umenia Danubiana. Výstava potrvá od 3.11. do 19.01.

Vladimír Židlický, Retrospektiva

Z kolektívnych výstav; bude najatraktívnejšou prehliadka  Ozveny festivalu La Gacilly-Baden 2019 výber diel deviatich svetoznámych autorov, ktorí sa zúčastnili projektu Hymnus na zem. K mimoriadnym výstavám sa určite radí prezentácia  Leica Oscar  Barnack Award, ktorú každoročne vyhlasuje spoločnosť Leica. Uvidíte práce víťazov a finalistov za rok 2018.

Tešiť sa ďalej môžete na individuálne výstavy autorov ako Tom Jacobi, Robo Kočan,   Martin Kochan,  Maija Laurinen, atď.   Tomáš Pospěch, prinesie závan retra z obdobia kolektivizácie poľnohospodárstva.

Najzaujímavejšími spomedzi sprievodných aktivít festivalu bude prednáška Joana Fontcubertu, konferencia Fotografia ako umenie o slovenskej fotografii od 20. do 60. rokov 20. storočia a, samozrejme, komentovaná prezentácia najčerstvejších knižných počinov z oblasti fotografie. Sprievodný festival  Mesiaca fotografie - festival OFF Bratislava, bude prebiehať od 31. októbra do 15. novembra v OC Dunaj.

Autorom titulnej fotografie festivalu je Martin Kochan.

Hlavný otvárací týždeň s vernisážami bude prebiehať od 29.10. – 2.11.2019.

Viac informácií nájdete na www.mesiacfotografie.sk

https://www.facebook.com/stredoeuropskydomfotografie/

https://www.instagram.com/sedf_bratislava/

 

Redakciu NUlife.sk informovala Katarín Selecká, PR/TS prepojení na odkazy Citylife

 

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.