Dnes spoznáme mená víťazov Ceny za Architektúru CE ZA AR 2019

Prestížne ocenenie CE ZA AR, ktorého vyhlasovateľom je Slovenská komora architektov, prichádza s novými aktivitami s ambíciou stať sa hlasom zmeny vnímania architektúry.

„Aby sa populárne ocenenie CE ZA AR viac priblížilo svojmu publiku, vytvorili sme mestský Pavilón CE ZA AR, ktorý poskytne priestor kvalitným edukačným programom pre deti a mládež. Pavilón, ktorý je autorským dielom architekta Martina Skočeka, sa nachádza priamo v srdci hlavného mesta – na Primaciálnom námestí,“ zhrnula tajomníčka ceny CE ZA AR Oľga Miháliková. Výstava nominovaných diel 18. ročníka CE ZA AR ´19 potrvá až do 10. októbra. V priebehu jesene môže verejnosť očakávať inštaláciu a program pavilónu aj v metropole východu – v Košiciach.

Úlohou ocenenia CE ZA AR je zdôrazniť kultúrnu hodnotu architektonických diel, podporovať excelentnosť profesionálnych výkonov architektov, poukázať na kvalitu budovaného životného prostredia a predovšetkým kultivovať verejné povedomie o architektúre. Osemnásť úspešných ročníkov je dôkazom dôležitosti odbornej, ale aj laickej reflexie architektúry. CE ZA AR dospel, oslavujeme 18!

„CE ZA AR dospel v jeden ucelený a prestížny formát, ktorého kvalita každý rok citeľne stúpa. Už 18 rokov naň kladieme tie najvyššie požiadavky s dôrazom na výber tých najlepších porotcov z domáceho aj zahraničného prostredia. Sme hrdí, že tento postup spojený s výberom renomovaných finančných a organizačných partnerov priniesol ovocie a CE ZA AR aj vďaka tomu nikdy nebol spájaný so škandálmi či netransparentným konaním,“ vyhlásila riaditeľka Úradu Slovenskej komory architektov JUDr. Viera Hanuláková.

Prihlásené diela a ich hodnotenie
V aktuálnom 18. ročníku bolo prihlásených dovedna 100 diel. Medzinárodná porota z nich vybrala 31, ktoré osobne navštívila in situ. Ide o doposiaľ najväčší počet diel, ktoré si porota bola v rámci Slovenska pozrieť. Medzinárodná porota prešla počas 2. kola hodnotenia takmer 1 400 kilometrov naprieč celým Slovenskom. Po štyroch dňoch obhliadok (23.-26.jún) rozhodla o nominácii 18 diel, ktoré zabojujú o ocenenie CE ZA AR 2019 v 6 kategóriách. Hlasovaním zároveň porota určila víťazné diela, pričom konečné výsledky hlasovania sú až do ich vyhlásenia počas slávnostného galavečera tajné a známe iba porote.

Cena sa udeľuje v týchto kategóriách:
Rodinné domy
Bytové domy
Občianske a priemyselné budovy
Interiér
Exteriér
a v kategórii Fenomény architektúry.

Kategóriu Obnova a prestavba známu z uplynulých ročníkov ceny nahrádza tento rok nová, prierezová kategória, ktorá by mala umožniť porote oceniť rôzne aspekty architektonickej kvality aj mimo typologických kategórií. Príkladom oblastí, ktoré môže porota oceniť sú: práca s kontextom miesta a programu, prínos v interpretácii novej ideovej koncepcie, príkladná rekonštrukcie historickej substancie, vysoký nárok na aspekty udržateľnosti alebo hodnota vytvorená v podmienkach obmedzeného rozpočtu. Porota má kompetenciu oceniť aj iné oblasti. Všetky menované kategórie však zahŕňajú novostavby, prestavby, dostavby a revitalizácie. Polyfunkčné budovy budú posudzované v kategórii prevažujúcej funkcie. V každej kategórii možno udeliť iba jednu cenu. Na základe hlasovania, ktoré prebehlo v mesiaci september na portáli HNonline, bude udelené ocenenie „Cena verejnosti“. Aj tento rok udelí počas slávnostného galavečera organizátor ocenenie „Patrón architektúry“ za osobitný prínos pre rozvoj  architektúry, ktorý nie je vyjadrený architektonickým dielom.

Záštitu nad ocenením prevzal primátor Hlavného mesta Bratislavy architekt Matúš Vallo a starostka
mestskej časti Bratislava-Staré Mesto architektka Zuzana Aufrichtová.

Tešíme sa aj na stretnutia v Pavilóne CE ZA AR, ktorý potrvá na Primaciálnom námestí do odovzdávania ceny CE ZA AR 10. októbra 2019 v Bratislave v Starej Tržnici a v priamom prenose o 20:10 na Dvojke.

NOMINÁCIE a viac info na  :  https://www.cezaar.tv

DM/cezaar.tv

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.