Hudobné festivalové leto spustil pražský Metronome festival

Festivalové leto u našich západných susedov spustil 4tý ročník pražského hudobného festivalu METRONOME, ktorý je už úspešne za nami. Našinec by pod názvom metronóm, identifikoval skôr  prístroj s kyvadlom, ktoré rovnomerne odklepáva rytmus hudobnej skladby. METRONOME festival Prague sa stal značkou pre príjemný festival s návštevnosťou necelých 20 tisíc hudobných priaznivcov a nadšencov. Organizačne je festival celkom dobre zvládnutý a je tu veľký priestor pre rozvoj a rozširovanie samotného festivalu, čo sa z roka na rok aj skutočne deje. Tak nechajme sa prekvapiť, čo si na nás pripravia organizátori a čo prinesie ďalší ročník!

V top forme a dobrej tanečnej nálade sa predstavila Morcheeba. Speváčka Skye Edwardsová i gitarista Ross Godfrey si zjavne užívajú fakt, že po toľkých nezhodách v kapele spolu zas vystupují a sú dobre zladení a energicky prepojení. A po odchode Paula Godfreyho sa z Morcheeby stáva tak trochu Edwardsovej rodinná záležitosť, v kapele hrá na bicie jej 23 ročný syn Jaega a na basgitaru manžel.

Začínali jemne, akoby opatrne, skladbami ako Never Undo alebo Friction, zaznela dokonca aj jedna z prvých skladieb Morcheeby, Trigger Hippie. Atmosféra postupne gradovala s piesňou či lepšie povedané hitovkou Otherwise, nasledovali Blaze Away či cover od Davida Bowieho Let’s Dance, kde spolu s publikom tancovala aj samotná Sky, "potúžená" a dobre nabudená, v tej správnej nálade s nápojom z ploskačky. Aký nápoj v nej mala, nevieme. No atmosféru spravila na koncerte parádnu. Celý koncert vyvrcholil príjemným tanečným live performance a top hitom Rome Wasn’t Built in a Day.

Veľmi milo prekvapili Primal Scream. Očakávalo sa, že budú hrať mix skladieb všetkých ich dosť rozdielnych etáp  hudobnej kariéry. Ich hudobný blok vyznel naozaj výborne, kapela a hlavne frontman Bobby Gillespie, mala energiu i potrebný kontakt s publikom, ktoré sa dobre zabávalo.

Vystúpenie Liama Gallaghera, sťa legendárneho člena OASIS, v nás zanechalo rozpačité dojmy. Liam nielenže došiel naobliekaný, v pomerne teplom počasí letného večera, celý čas nadával, a mal tú smolu, že bol zle nazvučený a pôsobil uškriekaným dojmom povinnej jazdy, akoby na niečom neidentifikovateľnom "fičal". Celkovo sme ostali viac sklamaní, ako pozitívne potešení z hudobného umeleckého zážitku, aj keď prilákal možno najviac divákov.

Spríjemnením festivalu boli vystúpenia mladých nádejných talentovaných kapiel. Medzi ne patrí kapela štyroch čs rockerov s názvom John Wolfhooker, ktorí potvrdili formu a prečo sú predskokanmi svetovo známych kapiel.

Mladí a draví, dobre znejúci a naladení, to bol koncert kapely Branko's Bridge (garage-psychedelic) z Prahy.

Kapela, ktorá sa nebojí kombinovať, či experimentovať so zvukmi. Prenikavý spev, vplyv súčasného britského indie a dravé koncerty, to všetko sú Market, jeden z naj objavov českej nezávislej gitarovej scény.

Kraftwerk ukončili program hlavného pódia svojou dobre známou 3D tanečnou retro elektro šou.

Autor: DM

FOTO/VIDEO : nulife/Metronome/Youtube

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.