70 rokov CERN-u ako inšpirácie pre budúcnosť si pripomenieme v Bratislave i Košiciach

CERN oslavuje 70 rokov svojej existencie, počas ktorých sa stal najvýznamnejším centrom výskumu elementárnych častíc a štruktúry hmoty na svete, vzorom medzinárodnej mierovej spolupráce na vedeckom poli, motorom vývoja nových technológií a ich transferu do členských krajín a školiacim centrom mladej generácie.

Pri príležitosti tohto výročia organizuje slovenská komunita fyzikov vysokých energií výstavnoprednáškovú akciu 70 rokov CERN-u - Inšpirácia pre budúcnosť, určenú stredným školám a verejnosti. Konať sa bude v Bratislave 10. - 11. júna vo V-klube a v Košiciach 19.-21. júna v Kulturparku.

„Chceme ukázať fascinujúce možnosti, ktoré CERN otvára pre rôzne odbory," hovorí Pavol Stríženec, predseda Výboru pre spoluprácu SR s CERN, a dodáva: „Robíme špičkovú fyziku, ale na to potrebujeme odborníkov z mnohých oblastí. A práve spolupráca s CERN-om umožní stať sa takýmto špičkovým odborníkom."

Výstavná časť je tvorená veľkoplošnými postermi a exponátmi, ktoré návštevníkov oboznámia s elementárnymi časticami vrátane Higgsovho bozónu, s urýchľovačmi a vývojom nových špičkových technológií s ich pozitívnym vplyvom na spoločnosť. Na otázky návštevníkov budú pripravení sprievodcovia z radov študentov a fyzikov častíc.

Program prednáškovej časti bude dopoludnia špeciálne venovaný študentom stredných škôl a sprevádzajúcim učiteľom. Študenti si budú môcť vypočuť prednášky, sledovať zaujímavé fyzikálne pokusy a môžu sa podieľať na stavbe jednoduchých detektorov častíc - hmlových komôr.

Popoludňajšia časť programu bude venovaná širšej verejnosti. V Bratislave bude v pondelok 10. júna večer moderovaná diskusia s Gregorom Marešom, ktorého hosťami budú fyzici pracujúci na výskume v CERN-e: Dr. Lucia Anna Tarasovičová, prof. Stanislav Tokár a Dr. Tomáš Dado. Na úvod diskusie sa diváci môžu zúčastniť v živom prenose na virtuálnej prehliadke CERN-u. V Košiciach je naplánovaná virtuálna prehliadka Dátového centra v CERN-e vo štvrtok 20. júna dopoludnia.

Časy prednášok, workshopov a ostatných bodov programu nájdete na stránkach:

Bratislava

Košice

Výstava prezentuje význam základného výskumu v CERN-e a jeho využitie v živote nás všetkých. Prezentácia je tvorená postermi o elementárnych časticiach, Higgsovom bozóne, rozmanitom výskume a technológiách a ich prínose pre spoločnosť.

Dopoludňajší program je venovaný študentom stredných škôl, ktorí sa môžu registrovať na stránke. Popoludňajší program je venovaný širokej verejnosti. Možno si vyskladať detektor častíc, či vypočuť si prednášky o prínose CERN-u pre Slovensko a o budúcnosti urýchľovačov. V pondelok večer je moderovaná diskusia s Gregorom Marešom.

Hosťami sú fyzici pracujúci na výskume v CERN-e:

  • dr. Lucia Anna Tarasovičová
  • prof. Stanislav Tokár
  • dr. Tomáš Dado

Na úvod diskusie sa diváci zúčastnia virtuálnej prehliadky CERN-u.

rNUlife.sk / TS

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.