Rok českej hudby 2024 pripomenú festivaly

Výročia svetoznámych českých hudobných skladateľov sú dôvodom, že naši západní susedia majú Rok českej hudby 2024, ktorý si pripomínajú aj festivalmi. Ich organizátori predstavili dôvody a programy na bratislavskej tlačovej konferencii, kde veľvyslanec ČR na Slovensku Rudolf Jindrák pripomenul, že česká hudba patrí k významným vývozným artiklom a kultúrnym pokladom. Tiež vyzdvihol a ocenil pokračovanie česko-slovenských historicko-kultúrnych prepojení.

„Hold českým hudobným velikánom vzdáva Česká republika prostredníctvom hudobných festivalov. Viaceré z nich si získali medzinárodné uznanie a dátumy ich konania sú v kalendároch milovníkov hudby zaznačené s veľkým predstihom. Prehľad o koncertoch, festivaloch, ale aj múzeách venovaných hudbe, o rodných domoch skladateľov a ďalších miestach spojených s ich tvorbou či životom prináša portál agentúry CzechTourism kudyznudy.cz. Vďaka nemu si možno naplánovať návštevu a pripraviť itinerár zážitkov pohodlne a vopred. Hudba sa dá počúvať kdekoľvek, ale lepšie ju pochopíte, keď poznáte aj atmosféru miest, kde vznikala,“ povedala Nora Gill, riaditeľka agentúry CzechTourism Slovensko, ktorá konferenciu organizovala.

Národný festival Smetanova Litomyšl patrí medzi najstaršie české hudobné festivaly. Jeho 66. ročník bude (8.6. - 7.7.) v meste, kde sa  Bedřich Smetana pred 200 rokmi narodil. Podľa dezignovaného umeleckého riaditeľa Mareka Šulca to bude dĺžkou a rozsahom najväčší festival od svojho vzniku v roku 1946.

Prvý raz zaznejú všetky Smetanove opery v jednom ročníku. Libušu uvedie Česká filharmónia pod vedením Jakuba Hrušu s Katarínou Kněžíkovou v hlavnej úlohe a Adamom Plachetkom v úlohe Přemysla. Dalibora zinterpretuje Janáčkova opera Národného divadla Brno v koprodukcii s Waleskou národnou operou pod taktovkou dirigenta Tomáša Hanusa a pod vedením svetoznámeho britského režiséra Davida Pountneya. Tento súbor privezie aj Predanú nevestu v novej scénickej úprave režiséra Ondřeja Havelku, ktorý stojí aj za novou inscenáciou predposlednej Smetanovej opery Tajomstvo.

Tú uvedie operný súbor pražského Národného divadla. Nové naštudovanie Hubičky odznie v prevedení Opery SND Bratislava, ktorá týmto titulom začala svoju činnosť v roku 1920. Dve vdovy, Braniboři v Čechách a Čertova stena zaznejú v podaní ostravského Národného divadla moravskosliezskeho. Festival otvorí Česká filharmónia pod taktovkou svetovo uznávaného českého dirigenta Jakuba Hrůšu reprezentatívnym prierezom Smetanovho diela a uzavrie ho Moja vlasť pod vedením Tomáša Netopila.

Facebook

Zaznejú i opery Janáčkova Jej pastorkyňa a Quo vadis Sylvie Bodorovej i špeciálne komponované koncerty s veľkým obsadením, ako sú záverečný diel tetralógie Sólo pre 100 sláčikov či program o pive a pivovaroch. Budú aj intímnejšie ladené komorné vystúpenia, sólové recitály, duchovná hudba, odľahčené predstavenia, kabaret Jonáš a tingl-tangl či brnianska novinka Hurvínek predáva nevestu. V slávnych operných áriách a talianskych piesňach sa v Česku debutovo predstaví svetoznámy britsko-taliansky tenorista Freddie De Tommaso. Smetanovu Litomyšl tradične spestrujú programy Festivalových záhrad, Smetanovej výtvarnej Litomyšle a Smetanovej poetickej Litomyšle.

Viac informácií na: Smetanova Litomyšl (smetanovalitomysl.cz)

V Litomyšli sa uskutoční aj Festival Mladá Smetanova Litomyšl, v dńoch 20. až 22.9.2024, ktorú usporadúva Hudební mládež ČR.

Medzinárodný festival Mahler Jihlava - Hudba tisícov 2024 je už rozbehnutý, ale jeho 23. ročník potrvá až do 22. septembra. Okrem diel národných klasikov Bedřicha Smetanu, Antonína Dvořáka a popri väzbe Gustav Mahler a česká hudba festival predstaví skladby českých autorov, ktoré si zaslúžia pripomenutie. Tak to bude 13.6. v kostole Povýšenia sv. Kríža na uvedení projektu Moja vlasť pred mojou vlasťou – vlastenecké motívy v českej hudbe 19. storočia, ktorý podporilo Ministerstvo kultúry ČR z dotačného programu na projekty k Roku českej hudby. Na koncerte zaznejú diela Augusta Wilhelma Ambrosa, Františka Škroupa, Jozefa Richarda Rozkošného, ​​Hynka Vojačka, Karla Šebora, Karla Bendla a Jozefa Leopolda Zvonara, teda autorov, ktorí boli v tieni Bedřicha Smetanu, Antonína Dvořáka a Zdeňka Fibicha.

Zahrá ich Severočeská filharmónia Teplice pod vedením popredného českého dirigenta Petra Vronského. V Mahlerovych rodných Kalištiach pri Humpolci sa 7.7. s voľným vstupom uskutoční tradičný narodeninový koncert Intermezzo, kde Mahlerove piesne zaspieva nemecký barytonista Franz Hawlat.

V Jihlave možno spoznať náučný chodník Po stopách Gustava Mahlera (1860 - 1911). Jeho súčasťou je aj dom, v ktorom tento skladateľ a dirigent býval, pripomína to expozícia Mladý Gustav Mahler a Jihlava. Dom má i galériu, kde je výstava k storočnici narodenia akademického maliara a čestného občana Jihlavy Gustava Kruma 1924 - 2024. Viac na: www.jihlava.cz/festival/ a https://www.mahler2000.cz/ 

Medzinárodný hudobný festival Leoša Janáčka (30.5. - 3.7.) k jeho 170. výročiu narodenia umožní spoznať českú i svetovú interpretačnú, spevácku a baletnú špičku. Do Ostravy príde britská sopranistka Claire Booth, ktorá spievala so symfonickými telesami ako Boston Symphony Orchestra, Chicago Symphony Orchestra či Tokijskou filharmóniou. „V Ostrave vystúpi na otváracom koncerte festivalu, ktorý bude poctou nielen Janáčkovi, ale aj skvelým ženám interpretkám. Symfonický orchester Českého rozhlasu totiž povedie austrálsko-britská dirigentka Jessica Cottis, umelecká riaditeľka a šéfdirigentka Canberra Symphony Orchestra,“ uviedol riaditeľ festivalu Jaromír Javůrek.

Program je v siedmich mestách Moravskosliezskeho kraja, aj v Opave, Frýdku-Místku, Novom Jičíne, Príbore, Ludgeroviciach a v obci Hukvaldy. Rezidenčnou umelkyňou festivalu je inovatívna čembalistka Barbara Maria Willi, označovaná za hudobnú vizionárku. V príborskom kostole sv. Valentína vystúpi s barokovým súborom Collegium Colloredo pod vedením prezidenta festivalu Tomáša Netopila. Koncerty dvoch poľských symfonických orchestrov s českými sólistami sa uskutočnia v Dome kultúry Poklad v Ostrave-Porube. Na prvom prednesie 6.6. Karel Košárek za sprievodu Filharmónie Opole populárnu Gershwinovu Rapsódiu v modrom. Na druhom zaznejú husľové koncerty Jozefa Myslivečka a W. A. ​​Mozarta v podaní Ivana Ženatého.

Sinfonia Varsovia bude na tomto koncerte 19.6. prvýkrát hrať pod taktovkou mladého českého dirigenta, laureáta medzinárodných súťaží Jiřího Habarta. K lákadlám patrí aj vystúpenie držiteľa Rádu britského impéria z roku 2023 tenoristu Nickyho Spenceho v Janáčkově Zápisníku zmizelého.

Po 39 rokoch sa na festival vracia Janáčkova opera Káťa Kabanová s vynikajúcou Bree Nichols v hlavnej úlohe, návštevníci uvidia svetovú baletnú premiéru Návraty - sólisti z takmer celého sveta sa stretnú v Janáčkovom rodisku k jedinému predstaveniu v Česku, s ktorým prichádza slávna baletka a choreografka Věra Kvarčáková. Premiéru na festivale bude mať aj spevák Štefan Margita 30.6. v hukvaldskej obore s Filharmóniou Bohuslava Martinů Zlín pod vedením Jana Kučeru. Viac na: www.mhflj.cz

rNUlife.sk / PAVOL ERDZIAK

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.