Ekonómickí prognostici vidia lepšie vyhliadky pre americkú ekonomiku na rok 2024. Tu je dôvod

Zdá sa, že tento rok bude pre americkú ekonomiku oveľa lepší, ako odborníci očakávali ešte pred niekoľkými mesiacmi. Ukázali to výsledky najnovšieho prieskumu Národnej asociácie podnikových ekonómov (NABE). Ekonomika USA zažíva to, čo niektorí odborníci nazývajú ekonomickým momentom „zlatovlásky“.

Čo je to ekonomika Zlatovlásky? Ekonomika Zlatovlásky nie je ani príliš horúca, ani príliš studená, ale je taká akurát – na ukradnutie vety z obľúbeného detského príbehu Zlatovláska a tri medvede. Termín popisuje ideálny stav pre ekonomický systém. V tomto dokonalom stave je plná zamestnanosť, ekonomická stabilita a stabilný rast. Ekonomika sa nerozširuje ani neznižuje vo veľkej miere. Ekonomika Zlatovlásky je teda dostatočne teplá so stabilným ekonomickým rastom, aby zabránila recesii; rast však nie je taký horúci, aby ho posunul do inflačného stavu.

Ekonómovia očakávajú, že tento rok sa bude vyznačovať rýchlejším rastom, klesajúcou infláciou a zdravou tvorbou pracovných miest – čo je ďaleko od rozšírených obáv z recesie, ktorá znamenala rok 2023. Národná asociácia pre podnikovú ekonomiku (NABE) v pondelok predpovedala, že hrubý domáci produkt – meradlo hodnoty tovarov a služieb – v roku 2024 vzrastie o 2,2 %, čo je výrazne optimistickejšia prognóza, než akú skupina predpovedala len pred dvoma mesiacmi.

Očakáva sa, že inflácia, ktorá okrem iných výdavkových kategórií zvyšuje náklady na potraviny, prenájom a poistenie áut, bude v tomto roku pokračovať v spomaľovaní. NABE predpovedá, že index spotrebiteľských cien – kôš bežných tovarov a služieb – tento rok klesne na ročnú mieru 2,4 % v porovnaní so 4,1 % v roku 2023 a 8 % v roku 2022. Ďalší ostro sledovaný ukazovateľ, ktorý Federálny rezervný systém používa na odhadnúť zmeny cien, osobné výdavky na spotrebu, kde sa tiež očakáva, že bude pokračovať v uvoľňovaní a v klesajúcom trende podledných mesiacov nového roka.

A je to zároveň najnovšia známka sily americkej ekonomiky, ktorej ešte nedávno predpovedali recesiu. Experti sa domnievali, že vysoké úrokové sadzby, ktoré mali dostať infláciu pod kontrolu, budú ťahať hospodárstvo nadol, keďže zdražujú hypotéky a účty za kreditné karty. No aj napriek vysokým úrokom trh práce aj výdavky domácností v USA sa ukázali ako pozoruhodne odolné, a to zase prispelo k zlepšeniu vyhliadok americkej ekonomiky.

Hlavná ekonómka Morgan Stanley a prezidentka NABE Ellen Zentnerová uviedla, že "za zlepšením vyhliadok v roku 2024 je široká škála faktorov vrátane výdavkov vlády a domácností."

NABE predpovedala, že Fed (Americká centrálna banka) začne znižovať svoju referenčnú úrokovú sadzbu od apríla do júna, čo by znížilo náklady na pôžičky pre jednotlivcov a podniky. Napriek tomu ekonómovia poznamenávajú, že americká centrálna banka bude pravdepodobne postupovať opatrne pri znižovaní sadzby federálnych fondov. "Na základe komentárov predstaviteľov Fedu z tohto týždňa teraz očakávame, že Fed počká do júna, kým začne znižovať úrokové sadzby," uviedli analytici z Capital Economists v správe. "Navyše, keď sa začne politika uvoľnovania, máme podozrenie, že Fed spočiatku prijme postupný prístup - s úmyslom škrtať na každom ďalšom stretnutí."

Samotný Fed uviedol, že tento rok pravdepodobne niekoľkokrát zníži kľúčové úrokové sadzby. Tým by sa zmiernil tlak na ekonomiku. Potrvá to však dlhšie.

Ekonomické vyhliadky Američanov sa v poslednom čase trochu zlepšili. Februárový prieskum CBS News ukázal, že hodnotenie ľudí o stave domácej ekonomiky je na najvyššej úrovni za viac ako dva roky, hoci sentiment zostáva celkovo negatívny. Náladu podporil rozpálený akciový trh, pričom indexy S&P 500 a Dow Jones Industrial Average sa minulý týždeň vyšplhali na rekordné maximá. „Ako sa stalo v druhej polovici 90-tych rokov, akciový trh má výrazne pozitívny vplyv na ekonomiku teraz, keď sú hlavné indexy akciového trhu na rekordných maximách,“ uviedol Ed Yardeni, hlavný investičný stratég Yardeni Research. Zároveń predpovedá, že ekonomika USA zostane odolná.

Gregory Daco, hlavný ekonóm EY, poznamenal, že "ekonomika USA rastie oveľa rýchlejšie ako iné rozvinuté ekonomiky v Európe a Ázii. Poukazuje na trh práce ako na kľúčový zdroj sily v roku 2024". "Zvýšená hodnota pracovných talentov po pandémii znamenala, že obchodní manažéri sa viac zdráhajú vzdať sa svojho cenného ľudského kapitálu v podobe talentu napriek tlaku na náklady a očakávaniam pomalšieho rastu konečného dopytu," povedal Daco investorom v správe. "Solidný rast zamestnanosti v kombinácii s robustným rastom miezd sa premietol do silného rastu reálneho disponibilného príjmu, čo následne umožnilo spotrebiteľom naďalej platiť vysoké ceny za tovary a služby."

NABE očakáva, že miera nezamestnanosti v krajine, ktorá sa v súčasnosti pohybuje blízko 50-ročného minima 3,7 %, dosiahne vrchol na úrovni 4 % v roku 2024.

Ekonomický poradca Bieleho domu Lael Brainard vo vyhlásení o prognóze NABE pripísal ekonomickú odolnosť krajiny politike prezidenta Bidena, čím zdôraznil silnú investičnú klímu.

rNUlife.sk / CBS

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.