Letecká spoločnosť EasyJet oznámila zisk za uplynulý rok, vojna v Izraeli ohrozuje vyhliadky

Britská letecká spoločnosť EasyJet v utorok oznámila, že za minulý finančný rok 2022/23 zaznamenala zisk po troch rokoch strát najmä v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19.  Výsledky hospodárenia sú v súlade s očakávaniami analytikov po roku silnejúceho dopytu po cestovaní a predvídavania rezervácií. No britský dopravca zároveň uviedol, že geopolitická nestabilita na blízkom východe bude mať vplyv na aktuálny štvrťrok.

Nízkonákladový dopravca vykázal za 12 mesiacov do konca septembra 2023 zisk po zdanení 324 miliónov libier (373,83 milióna eur) po strate 169 miliónov GBP v predchádzajúcom finančnom roku 2021/22. Za návrat k zisku vďačí EasyJet vyššiemu dopytu aj zvýšeným cenám.

A zisk EasyJetu pred úrokmi a zdanením (EBIT) dosiahol 476 miliónov GBP, čo bolo o niečo viac než 473 miliónov GBP, ktoré očakávali analytici. Akcie vzrástli o 4,3% od začiatku obchodovania.

Skupina tiež oznámila, že na svojom výročnom valnom zhromaždení koncom decembra navrhne dividendu vo výške 4,5 pence na akciu.

Riaditeľ EasyJet Johan Lundgren je optimistický, pokiaľ ide o výhľad spoločnosti, vzhľadom na silné rezervácie na leto 2024. Poukázal tiež na prieskum medzi spotrebiteľmi, podľa ktorého približne tri štvrtiny Britov plánujú minúť v novej sezóne viac na dovolenku. Hoci dočasné pozastavenie letov do Izraela a Jordánska znamená, že strata v prvom štvrťroku sa pravdepodobne nezlepší oproti minulému roku.

"Nový výskum zameraný na spotrebiteľov naznačuje, že približne tri štvrtiny Britov plánujú minúť na svoje dovolenky viac než minulý rok, pričom cestovanie zostáva najvyššou prioritou pre domáce voľné výdavky," uviedol generálny riaditeľ easyJet Johan Lundgren vo vyhlásení.

Dodali, že už naplnili dodávku 76 % svojich plánovaných požiadaviek na letecké palivo pre prvú polovicu finančného roka 2024, čím sa chráni pred cenovou volatilitou paliva.

Európske aerolínie hlásia za uplynulé mesiace silné výsledky, ale vojna na Blízkom východe, vysoké ceny leteckého paliva a hrozba recesie utlmili ich vyhliadky. Niektorí investori varovali, že zisky už možno dosiahli vrchol.

*1 EUR = 0,86671 GBP

rNUlife.sk / skynews, reuters, teraz

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.