DISTRIBÚCIA FILMU „15 x 15 x 5 (minisalon 1984)" NA SLOVENSKU: CESTA DO MINULOSTI A REVOLÚCIA PROSTREDNÍCTVOM UMENIA

Filmová esej „15 x 15 x 5 (minisalon 1984)", jedinečné dielo, ktoré diváka prenesie do nepokojnej doby normalizácie, bude mať svoju slovenskú kinopremiéru už 9. novembra 2023. Tento unikátny projekt je zároveň umeleckým dielom aj historickou výpoveďou o svete, kde sa umenie stáva revolúciou a jedinou tvorivou hranicou je štvorcový formát.

Film „15 x 15 x 5 (minisalón 1984)“ reflektuje obdobie normalizácie v Československu prostredníctvom jedinečného pohľadu na ilegálny experiment Minisalón. Ten vznikol v roku 1984 a inicioval ho výtvarník a disident Joska Skalník. Kolekcia 244 výtvarných diel, ktoré vtedy vznikli, tvorí pomyselný rámec, cez ktorý film skúma minulosť a vytvára spojenie medzi časmi normalizácie a súčasnosťou.

Film predstavuje práce mnohých významných a často umlčovaných umelkýň a umelcov, napríklad Márie Bartuszovej, Tamary Kolenčíkovej, Rudolfa Sikory, Otisa Lauberta, Margity Titlovej-Ylovsky, Michaela Rittsteina, Stanislava Kolíbala, Kurta Gebauera, Čestmíra Sušku, Adrieny Šimotovej, sestier Válových, Vladimíra Kokoliu, Libora Fáru alebo Květy Pacovskej.

K umelkyniam a umelcom, ktorých práce možno vo filme uvidieť, patria Margita Titlová-Ylovsky, Michael Rittstein, Mária Bartuszová, Stanislav Kolíbal, Kurt Gebauer, Tamara Kolenčíková, Čestmír Suška, Adriena Šimotová, Rudolf Sikora, Otis Laubert, Kokolia, Libor Fára a Kveta Pacovská, a mnoho ďalších tvorcov, ktorých umenie a kreativita prekonali obdobie režimu, ktorý obmedzoval občianske a umelecké slobody.

Tento novodobý audiovizuálny „minisalón“ kombinuje rôzne autorské prístupy k tvorbe a jej jedinému obmedzeniu v podobe štvorcového formátu. Napriek tomu, že ide o obmedzenie, stáva sa paradoxne štvorcový formát zdrojom kreativity. Film prináša fascinujúcu mozaiku z minulosti, ktorá prehovára aj k našej súčasnosti a blízkej budúcnosti.

Čerpá inšpiráciu aj z románu Georgea Orwella „1984“ a skúma úlohu odvahy a imaginácie v odpore proti totalitným režimom a systémom. Divákov podnecuje na zamyslenie nad výzvami, ktorým čelíme aj v dnešnej dobe.

Distribúcia „15 x 15 x 5 (minisalon 1984)" na Slovensku:

  • Premiéra na FF Jeden Svet: Nedeľa 05. 11. 2023
  • Slávnostná premiéra v Cinema City Eurovea: Utorok 07. 11. 2023
  • Kinodistribučná premiéra: Štvrtok 09. 11. 2023
  • Televízna premiéra v RTVS, Dvojka: Piatok 17. 11. 2023 od 22:40h
Prostredníctvom kolekcie 244 komorných výtvarných diel film odhaľuje minulosť, vytvára most medzi normalizáciou a súčasnosťou a rozpráva príbeh z čias obmedzenej občianskej a umeleckej slobody. Snímok bude uvedený vo svetovej aj v slovenskej premiére už na začiatku novembra na bratislavskom filmovom festivale Jeden svet a do kinodistribúcie bude uvedený Asociáciou slovenských filmových klubov 09.11.2023.

Sledujte „15 x 15 x 5 (minisalon 1984)" na jeho ceste do sveta a ozvite sa nám, ak potrebujete viac informácií alebo ak chcete uskutočniť rozhovor s tvorcami spojenými s týmto projektom (za SR: Laco Teren, Katarína Kissoczy, Rudolf Sikora, Otis Laubert za CZ Joska Skalník, Margita Tittlová, Ivan Kafka, Václav Bláha, Karel Haloun, Adéla Matasová).

FB: https://www.facebook.com/minisalon1984

IG: https://www.instagram.com/15x15x5_minisalon/

rNUlife.sk / redakciu infomovala Zuzana Vašková, House of Comms - PR Agency

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.