Pomôžte nám nájsť čerstvý dizajn! Open Call KOLABO 2023 

Čerstvé Ovocie vyhlasuje v poradí už 5. ročník otvorenej výzvy KOLABO na prihlasovanie dizajnérskych prác. Spomedzi nich vyberie etablovaná porota víťazov, ktorí si odnesú ceny v hodnote – 1. miesto 700€, 2. miesto 350€, 3. miesto 150€. Okrem odbornej poroty sa do hlasovania môže zapojiť aj verejnosť prostredníctvom ankety Cena verejnosti. Vybrané diela budú zároveň verejne prezentované na
samostatnej výstave v Bratislave.

Dnes si už len ťažko predstavíme prácu alebo projekt, ktoré by nevyžadovali istú formu spolupráce. Pracovať aspoň s jedným ďalším človekom nás obohacuje o zážitky zo spoločného riešenia problému, zdieľania myšlienok, nápadov, schopností, a z neustáleho učenia sa. Spolupráca posilňuje medziľudské vzťahy, zlepšuje riešenie konfliktov, umožňuje viesť vecné diskusie, ako aj schopnosť vystúpiť zo svojej „bubliny“ a pozrieť sa na situácie z viacerých pohľadov. A väčšinou prinesie niečo originálne.

V dnešnom svete plnom rozdielností je spolupráca o to viac dôležitejšia, a to platí aj pre oblasť dizajnu. Dizajn má významný vplyv na ľudský život, formuje estetické a sociálne hodnoty, a mení vnímanie okolitého sveta. V súčasnom trende lokálnych ekonomík má navyše tendenciu byť pestrejší a ľudskejší –konzum ustupuje a v spolupráci sa často vraciame k remeselnej tvorbe, na prvé miesto sa dostáva podpora lokálnych výrobcov a miestnych materiálov, ekológia a udržateľnosť.

V roku 2023 je naším zámerom v rámci otvorenej výzvy prezentovať tvorbu s presahom do spoločensko-kultúrnych, ako aj inkluzívnych tém, a oživiť odborný dialóg nielen o tom, ako môže byť remeslo prínosné pre dizajnérsky proces.

Zároveň chceme dať priestor autorkám a autorom s projektmi s environmentálnym presahom. Zameriame sa na udržateľný dizajn – zaostríme na tých, ktorí dodržujú princípy ekologickej či lokálnej výroby, trvalo udržateľného rozvoja či recyklácie, ale tiež na tvorcov, ktorých výrobky charakterizuje láska ku striedmemu dizajnu a ekologickým materiálom.

KOMU JE VÝZVA URČENÁ?

Výzva je určená všetkým, ktorí pôsobia v oblasti produktového, módneho a grafického dizajnu, tradičnej tvorby, začínajúci dizajnéri, tvorcovia pôsobiaci profesionálne a amatérsky, študenti umeleckých študijných programov a všetci, ktorých výsledkom je predmet denného užívania.

Novinkou pre rok 2023 je to, že výzvu otvárame aj za hranice Slovenska a Čiech – do výzvy sa tak môžu prihlásiť autorky, autori a tvorivé kolektívy aj z iných krajín Európy.

Podmienkou prihlásenia sa je vek nad 18 rokov.

ČO HĽADÁME?

Výzva je otvorená všetkým, ktorých dielo vzniklo v duchu SPOLUPRÁCE. Tá môže byť charakterizovaná vo výrobnej fáze, kolaborácie diel alebo medziodborovosti diela. Spolupráca je definíciou pre uvedenie diela do života, jeho využitia, spájania, spolupatričnosti. Cieľom výzvy je prezentovať širokej verejnosti diela, ktoré spájajú tvorivosť rôznych umeleckých a kreatívnych odvetví s vytvorením jedinečného produktu, či dizajnu.

Prihlásené diela majú dbať aj na EKOLOGICKÉ aspekty tvorby, prevedenie a ich využitie. Majú byť atraktívnymi predmetmi života, ktorý prežívame.

CENA POROTY

Porota bude zostavená z odborníkov, ktorí na základe hlasovania vyberú najlepšie diela. Tie budú finančne ocenené.

1. miesto 700 €

2. miesto 350 €

3. miesto 150 €

CENA VEREJNOSTI

Všetky prihlásené diela budú súčasťou Ceny verejnosti, ktorá bude prebiehať prostredníctvom online hlasovania na našich sociálnych sieťach.

HARMONOGRAM

máj 2023
→ otvorenie výzvy
do 18. septembra 2023
→ uzatvorenie výzvy (prihlásení pošlú podklady a dielo na fotenie do katalógu)
október 2023
→ príprava katalógu, webu a výstavy, komunikácia s vystavujúcimi

november 2023
→ zverejnenie vybraných vystavovaných diel na webovej stránke
december 2023
→ realizácia výstavy, vyhodnotenie

PRIHLÁSENIE A PARAMETRE DIELA

Práce do KOLABO 2023 je možné prihlasiť do 18. 9. 2023 (vrátane) prostredníctvom formuláru.
Pre prihlásenie práce je potrebné vyplniť nasledujúce informácie:

  1. meno a priezvisko (kontaktná osoba)
  2. email (kontaktná osoba)
  3. telefónne číslo (kontaktná osoba)
  4. meno autora/ky projektu (toto meno spolu so spoluautormi bude
    uvádzané pred názvom projektu)
  5. webová stránka (nie je podmienkou)
  6. spolupráca – autorský tím (uvedenie ostatných autorov a autoriek projektu)
  7. email (spoluautori projektu)
  8. názov diela
  9. sprievodný text k dielu (koncept tvorby)
  10. technické parametre diela (rozmer, materiál, technika)
  11. fotografická príloha diela - môže byť doplnené aj videom
    (povinná príloha ako jpeg alebo png s rozlíšením 300 dpi)
  12. link na stiahnutie práce (nie je podmienkou)

Prihlásené diela nemôžu byť staršie ako 3 roky (*2020) a v prípade, že už bolo
dielo ocenené, prosím, uveďte názov daného ocenenia/súťaže.

KONTAKT

V prípade otázok nám napíšte mail na info@cerstveovocie.sk s predmetom správy KOLABO.

ORGANIZÁTOR

Čerstvé Ovocie je platforma, ktorá sa už viac ako 10 rokov venuje podpore a propagácii lokálneho kreatívneho priemyslu na rôznych frontoch. Zameriavame sa hlavne na oblasť produktového a módneho dizajnu, architektúry a medziodborových kreatívnych a kultúrno-vzdelávacích aktivít. Usilujeme o to, aby sa do povedomia dostali mladí, kreatívni a inšpiratívni ľudia z rôznych umeleckých a kultúrno-spoločenských oblastí. Snažíme sa o osvetu a popularizáciu lokálneho umenia a kultúry nekomerčného charakteru, so zámerom upozorniť na veci, ktoré stoja za to.

Môžete nás poznať aj z rubriky Čerstvé Ovocie_FM na Rádio_FM, SINGULARCH alebo Urban Market. Dôraz pri našich projektoch kladieme predovšetkým na originalitu, kvalitu, rozmanitosť, prepájanie žánrov a na potrebu experimentovať. Prinášame čerstvé ovocie na pole kultúry. Našou inšpiráciou je myšlienka kreatívneho priemyslu fungujúceho po celom svete, ktorý využíva tvorivý potenciál ľudí v prospech rozvoja celej spoločnosti.

Pozrite si práce z minulých ročníkov:
2022 – KOLABO 2022 by Urban Market - Issuu
2021 – KOLABO 2021 by Urban Market - Issuu
2019 – KOLABO 2019 by Urban Market - Issuu
2018 – KOLABO 2018 by Urban Market - Issuu

KURÁTORKA

Mgr. art. Paulina Ebringerová, ArtD. (1988, Bratislava) pôsobí v oblasti prezentácie umenia, dizajnu a architektúry. Kurátorsky predstavila verejnosti viac ako 50 výstav na Slovensku,Česku, Londýne a Belehrade. Absolvovala medzinárodné mobility v Metropolitan Museum of Art New York a Rijksmuseum Amsterdam. Venuje sa presahovým výtvarným inštaláciám, vizuálnemu umeniu a kurátorstvu. Vo svojej pedagogickej a vedeckej činnosti skúma vzťah technológií, prezentácie umenia s cieľom vzdelávania širokej verejnosti. Medzi jej diela patria viaceré monumentálne inštalácie vo verejnom priestore, architektonické návrhy výstav a kurátorské projekty.

Projekt z verejných zdrojov finančne podporil Fond na podporu umenia.

rNUlife.sk / Bianka Čajová, PR ČO

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.