Najprestížnejšie novinárske ocenenia sú rozdané: Oznámili laureátov tohtoročných Pulitzerových cien

Tohtoročným laureátom prestížnej novinárskej Pulitzerovej ceny v hlavnej kategórii služba pre verejnosť sa stala tlačová agentúra Associated Press (AP), a to za spravodajské pokrývanie vojny na Ukrajine.

Výkonná redaktorka agentúry Associated Press Julie Pace, vľavo, riaditeľ fotografie David Ake, v strede, a Paul Haven, riaditeľ globálneho spravodajstva. Zdroj: SITA/AP

Denník The New York Times dostal cenu v kategórii zahraničného spravodajstva za články o zabíjaní, ktorého sa dopustili ruské sily v ukrajinskom meste Buča.

Muž beží s vecami nájdenými v horiacom obchode po ruskom útoku v Charkove na Ukrajine 25. marca 2022. Snímka bola súčasťou série snímok fotografov agentúry Associated Press, ktorá bola ocenená Pulitzerovou cenou za fotografiu mimoriadnych správ v roku 2023.

Za investigatívne spravodajstvo porota ocenila denník Wall Street Journal, ktorý odhalil finančné konflikty záujmov predstaviteľov desiatok federálnych inštitúcií v USA.

Srílanský demonštrant máva štátnou vlajkou zo strechy kancelárie srílanského premiéra Ranila Wickremesingheho a žiada jeho odstúpenie po tom, ako prezident Gotabaya Rajapaksa utiekol z krajiny uprostred hospodárskej krízy v Kolombe na Srí Lanke 13. júla 2022. Snímka bola súčasťou série fotografií fotografov agentúry Associated Press, ktorá sa stala finalistom Pulitzerovej ceny za fotografiu mimoriadnych správ na rok 2023.

Medzi ďalšími ocenenými sú denníky Los Angeles Times za aktuálne spravodajstvo, Miami Herald za najlepšie úvodníky či Washington Post za národné spravodajstvo o dôsledkoch rozhodnutia Najvyššieho súdu zrušiť ústavné právo na interrupciu.

Mená všetkých ocenených oznámili v pondelok na pôde Kolumbijskej univerzity v New Yorku.

Pulitzerove ceny udeľujú od roku 1917 a sú považované za najprestížnejšie ocenenia v oblasti žurnalistiky v USA. Okrem 15 novinárskych kategórií ich odovzdávajú v ôsmich kultúrnych kategóriách – za hudbu, poéziu, divadlo či literatúru. Ich zakladateľom bol americký novinár maďarského pôvodu Joseph Pulitzer. Finančnú odmenu 15.000 dolárov získa víťaz v každej kategórii okrem kategórie služba pre verejnosť, kde je odmenou zlatá medaila.

rNUlife.sk / tearz, tasr, sita, now this

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.