Výsledky porovnávacej štúdie Architektonická profesia v Európe - Sector Study 2022

Architektonická rada Európy zverejnila minulý mesiac najnovšie výsledky svojej porovnávacej štúdie o architektonickej profesii v Európe - Sector Study 2022.

Vďaka početnej účasti slovenských architektov v minuloročnom prieskume, môžeme s dvojročným odstupom opäť skonfrontovať niektoré parametre našej profesie s väčšinou európskych krajín.

Každý profesionál činný v oblasti architektúry by si mal prezentovanú štúdiu pozorne preštudovať. Využiť priamu možnosť získať spätnú reflexiu o slovenskej realite v porovnaní s okolitým európskym kontextom...

Napriek tomu, že je to štatistický “úradný dokument”, výstupy sú naozaj kvalitne spracované. Prehľadné, doplnené názornou ikonografiou.

ARCHITECTS' COUNCIL OF EUROPE (ACE) : SECTOR STUDY - International Union of  Architects

Sector Study 2022 je k dispozícii v rôznych formátoch - na prezeraniena stiahnutie a ako webová aplikácia ACE Observatory.

Ako v porovnaní s európskymi kolegami obstáli slovenskí architekti?

Z prieskumu je vidieť, že v mnohých ukazovateľoch sa vyrovnáme európskemu priemeru (v niektorých, napr. v podiele obchodných spoločností s ručením obmedzeným) sme aj nadpriemerní 🙂

Typicky zaostávame v otázke honorárov a zárobkov, ale rovnako aj v pomere počtu (autorizovaných) architektov k celkovému počtu obyvateľov, ktorý máme najnižší v Európe.

Oproti iným krajinám štatisticky stagnujeme aj v podiele architektonického trhu na celkovom objeme stavebného sektora. S našim 0,27 percentným podielom (druhým najnižším v porovnaní) sme na tretine európskeho priemeru. V spojitosti s faktom, že na Slovensku je v architektonickom trhu započítaný aj vysoký podiel inžinierskych služieb, je tento ukazovateľ alarmujúcou hypotézou o systémovej nekompatibilite našej praxe a honorárov s ostatnou Európou (z cekového objemu vynaložených prostriedkov v stavebnom sektore ide na služby poskytované architektmi druhý najnižší podiel v Európe).

publications: ACE

Na overenie výsledkov sektorovej štúdie ACE uskutočňujeme v rámci iniciatívy Archdata dotazníkový prieskum Architektonická profesia na Slovensku. Založili sme tradíciu pravidelných profesijných prieskumov pre architektov. Do pilotného dotazníka sa v roku 2020 zapojilo vyše 540 architektov a ateliérov. 

Ďalšie dotazníky budú zostavené s dôrazom na získanie dát o celkovom obrate architektonického sektora, o nákladoch, honorároch a o ich štruktúre. Je to nástroj na získanie relevantných dát na porovnanie pozície architektonickej profesie na Slovensku v európskom kontexte a podklad pre prípravu kultúrnej politiky architektúry Ministerstva kultúry SR a argumentáciu pre zlepšenie podmienok výkonu povolania v našich podmienkach.

Prosíme preto všetkých kolegov aby sa aj v budúcnosti aktívne zapájali do aktivít mapujúcich našu realitu, lebo iba spoločnou preukaznou argumentáciu môžeme niečo zlepšiť.

Architects' Council of Europe - ACE - YouTube

rNUlife.sk / archinfo

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.