Projekt Southbank v Petržalke má priniesť vyše 1000 bytov

Developerský projekt Southbank, ktorý by mal vyrásť na petržalskom brehu Dunaja v okolí bratislavského Mosta Apollo, by mal priniesť viac ako 1000 bytov, ale tiež kancelárske a obchodné priestory. Informoval o tom investor - spoločnosť Penta Real Estate, ktorá vo štvrtok zverejnila víťazný návrh projektu.

Víťazom medzinárodnej architektonicko-urbanistickej súťaže sa stali medzinárodné architektonické ateliéry Snöhetta a Studio Egret West v spolupráci s lokálnym ateliérom gro architekti"Návrh je inšpirovaný prírodným prostredím, ktoré sa nachádza popri rieke Dunaj. Verejný priestor sa bude rozprestierať na viacerých úrovniach, ktoré budú navzájom prepojené promenádou," približuje David West, zakladateľ a riaditeľ jedného zo štúdií.

Návrh pracuje s verejnými priestormi, ktoré doplnia ostatné verejné plochy definované v územnom pláne zóny. V bezprostrednom okolí ide napríklad o veľký centrálny park či športovo-rekreačnú zónu pri Dunaji. Návrh tiež pracuje s terénom, čím umožňuje vznik ďalších ťažiskových bodov územia vo forme tzv. bowls. Tie pracujú s existujúcimi stromami a zeleňou a vytvárajú trvalo udržateľný systém odvodnenia.

Penta Real Estate
zdroj: Penta Real Estate – Nový projekt má ambíciu vytvoriť protipól k biznisovému centru a vznikajúcemu downtownu na druhom brehu Dunaja.

Architekti taktiež navrhli fázu 0, ktorá by aktivovala územie ešte pred tým, ako sa začne samotná výstavba projektu. Nachádzať sa má pod Mostom Apollo a slúžiť by mala ako verejný priestor na organizáciu kultúrno-spoločenských akcií a na komunitné stretávanie.

"Momentálne pripravujeme zadanie na dopracovanie štúdie v súlade s odporúčaniami poroty a pripravujeme výber lokálneho projektanta," konštatuje výkonný riaditeľ Penta Real Estate Slovensko Juraj Nevolník.

zdroj: Penta Real Estate – „Územie, kde má stáť nový projekt Southbank, je momentálne dosť zanedbané, no už desaťročia je určené pre expanziu centra Bratislavy,“ komentuje Adrián Gubčo, urbánny geograf a zakladateľ portálu YIM.BA.

Termín začiatku výstavby bude podľa developera závisieť od povoľovacieho procesu. Odvíjať sa bude tiež od niekoľko rokov prebiehajúcej zmeny územného plánu mesta. Po jej schválení by sa mohla výstavba začať v priebehu 1,5 až dvoch rokov. Projekt má byť rozdelený do viacerých etáp, realizácia je odhadovaná na desať rokov.

zdroj: Penta Real Estate – „Veľa ľudí označuje priestor medzi hrádzou a Einsteinovou ulicou za les, no v podstate je to množstvo náletových drevín, ktoré vznikli práve ako dôsledok dlhodobého neudržiavania priestoru,“ tvrdí Gubčo.

Projekt Southbank je jedným z dvoch projektov, ktoré sú v danej lokalite naplánované. V jeho blízkosti má vyrásť aj projekt Nové Lido. Ich výstavbou má v Bratislave vzniknúť nové centrum, ktoré je dlhodobo plánované na území medzi Starým mostom a Prístavným mostom na pravom brehu Dunaja. Podporu rozvoju územia a spolupráci vyjadrili zástupcovia hlavného mesta a developeri podpísaním memoranda o porozumení a spoločnom postupe.

Penta Real Estate Southbank
zdroj: competition.southbank.sk – Na území s rozlohou 85-tisíc m2 developer plánuje vystavať 210 000 m2 podlažných plôch, s najvyššími budovami okolo 110 metrov.

Ateliér Snøhetta je známy najmä svojimi projektami:

Ateliér Studio Egret West je známy projektami vo Veľkej Británii:

Architektonicko-urbanistická súťaž bola spustená v polovici augusta minulého roka. Z 52 súťažných návrhov do druhého kola postúpilo šesť svetoznámych architektonických zoskupení, ktoré následne svoje návrhy rozpracovali do detailnej podoby. Pri výbere víťaza odborná porota posudzovala predovšetkým nosný koncept návrhu, komplexnosť spracovania, kvalitu urbanizmu a architektúry a taktiež prácu s verejným priestorom s dôrazom na zeleň a prírodný kontext, v ktorom sa projekt nachádza.

Víťazný návrh bude odprezentovaný odbornej verejnosti už v priebehu apríla a následne predstavený širokej verejnosti.

Všetky podrobnosti o súťaži, si môžete pozrieť na webovej stránke súťaže.

rNUlife.sk / PRES

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.