Pri Opave sú dva rozprávkové zámky

V Moravskosliezskom kraji v blízkosti Opavy možno od začiatku apríla navštíviť dva zámky od seba vzdialené iba osem kilometrov.

Ten v Hradci nad Moravicí sa sedem storočí výrazne podieľal na histórii českých krajín, v roku 2008 bol zvolený ako najrozprávkovejší zámok v Českej republike. Rozprávkový vzhľad a jedinečné umiestnenie v krajine má aj vidiecky zámok v susednej obci Raduň, ktorý je nazývaný perla neogotického romantizmu. Okrem vonkajšej architektúry oba historické skvosty pútajú záujem návštevníkov aj pôvodným šľachtickým interiérom.

Zámok Raduň

Zámok so špicatou valcovou vežou Raduň púta zrak návštevníkov na kopci aj v odraze na vodnej ploche rybníka v zámockom parku. Bola to obľúbená letná rezidencia panstva Blücherovcov z Wahlstattu, ktorí tam žili od roku 1832 do začiatku 1949. Noblesne zariadené spoločenské a súkromné priestory prezrádzajú zmeny životného štýlu vidieckej šľachty od začiatku 19. do polovice 20. storočia.

Cenná je zámocká knižnica so 16 000 zväzkami. Druhá návštevnícka trasa ponúka jedinečnú zámockú oranžériu a priľahlú okrasnú záhradu so zbierkou takmer 700 domácich i cudzokrajných rastlín a citrusov. Tá je prístupná aj pre vozičkárov, podobne ako výstavné priestory návštevníckeho centra v sýpke.

Zámocký park svojimi kompozičnými a dendrologickými kvalitami patrí k najvýznamnejším prírodným a krajinárskym oblastiam Moravskosliezskeho kraja. Od turistickej sezóny 2018 je verejnosti sprístupnené podzemie, kde v rámci expozície možno nahliadnuť do zámockých zákutí. V štyroch pivniciach sú pôvodné hradné stavebné prvky od stredoveku až po barok, pôvodné kamenné a tehlové murivo i hlinená podlaha.

Na mieste zámku bola stredoveká zemianska pevnosť, ktorá od roku 1481 patrila Tvorkovským z Kravaře. Tí ju v 16. storočí prestavali na renesančný zámok s tromi arkádovými krídlami a hospodárskym dvorom. Za vlády Jana Larischa-Mönnicha bol zámok opravený a prestavaný v empírovom štýle (1816 - 1822). Posledné úpravy zámku sú z roku 1913. Okolo neho je park so štyrmi rybníkmi.

Červený zámok Hradec nad Moravicí

Najznámejší zámok s najväčším parkom v uvedenom kraji majú v Hradci nad Moravicí, od roku 2001 je národnou kultúrnou pamiatkou. Tohtoročnú turistickú sezónu začína prehliadkou jarne zdobených interiérov s veľkonočnou tematikou pod názvom Kniežacia Veľká noc na zámku.

Okrem ozdôb návštevník uvidí ceremoniálny kočiar z roku 1912, historické jedno sedadlové sane na tlačenie po ľade alebo dvoj sedadlové ťahané koňmi, dvojmetrové rokokové hodiny z 18. storočia, ktoré ukazujú nielen čas ale i dátum, 35 kilovú pušku a iné zbrane. Prehliadka spální či luxusne zariadených salónov pripomína aj pobyty hudobných skladateľov Ludwiga van Beethovena a Franza Liszta, husľového virtuóza Niccolu Paganiniho a iných vzácnych hostí. Nechýba história zámockých premien, ktoré teraz tvoria komplex monumentálnych stavieb.

Delá z napoleonských vojen zdobia nádvorie Bieleho zámku

Tie sú na strategicky výhodnom teréne, ktorý bol pôvodne bezpečným útočiskom. Bývalé slovanské hradisko z 8. storočia v polovici 11. storočia nahradil kniežací hrad Přemyslovcov. Po požiari v 13. storočí český kráľ Přemysl Otakar II. vybudoval impozantný gotický hrad chránený dôkladným opevnením. Hradec bol sídlom opavskej dynastie Přemyslovcov i administratívnym centrom Opavského kniežatstva. Ako dedičný majetok získal hradecké panstvo diplomat Kašpar Pruskovský v roku 1584, čím ukončil éru Hradca ako majetku českých panovníckych dynastií.

Prestavbou v rokoch 1585 - 1620 zásadne premenil pohraničnú pevnosť na komfortne zariadené renesančné panské sídlo s okrasnou záhradou a lesoparkom. Dostavba zámku na štvorkrídlovú budovu s veľkým nádvorím trvala až do konca 17. storočia. Ďalším novým obdobím pre zámok bol koniec 18. a začiatok 19. storočia, keď hradecké panstvo prešlo na kniežací rod Lichnovských z Voštic a Werdenbergu. Stalo sa ich významným sídlom, vystriedalo sa tam sedem kniežat v šiestich generáciách a Lichnovskí boli poslední šľachtici vlastniaci zámok. Najskôr po jeho požiari v roku 1796 sa museli vysporiadať s ruinami a realizovať veľkú rekonštrukciu, ktorú viedol krnovský staviteľ Johann Mihatsch. Biely zámok bolo prvé významné dielo raného klasicizmu v Sliezsku a stalo sa inšpiráciou pre iné stavby.

V rokoch 1874 - 1881 pribudla v areáli dominanta v okázalom neogotickom štýle - Červený zámok s impozantnou vstupnou bránou, konskými stajňami, kočiarňou a opevňovacími múrmi výrazne zvýšil mohutnosť zámockého komplexu. V ňom Biela veža z roku 1887 je najmladšou stavbou. Koncom apríla 1945 odišli Lichnovskí pred postupujúcim frontom do Viedne. Následne bol zámocký areál skonfiškovaný ako nemecký majetok a v roku 1948 prešiel pod Národný fond Praha. Od roku 1979 bola generálna rekonštrukcia Bieleho zámku, ktorý sprístupnili verejnosti v roku 1996, od roku 2014 je v ňom vzdelávacie centrum. Červený zámok komplexne obnovili v rokoch 2017 - 2019.

rNUlife.sk / Text a foto: PAVOL ERDZIAK / titl. foto: FB

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.