Zisk Banky HSBC vo 4. kvartáli strmo vzrástol

Britský bankový gigant HSBC v utorok oznámil strmý nárast zisku pred zdanením vo 4. štvrťroku 2022. Prispeli k tomu stúpajúce úrokové sadzby, ktoré zvýšili príjmy banky z úrokov. Okrem toho banka oznámila špeciálnu dividendu z predaja svojej kanadskej divízie.

Zisk HSBC pred zdanením za tri mesiace do konca decembra 2022 stúpol o 95 % na 5,2 miliardy USD (4,87 miliardy eur) z predošlých 2,66 miliardy USD a predstihuje priemerný odhad analytikov 4,96 miliardy USD, ktorý zostavila banka. To odráža silný rast výnosov a nižšie prevádzkové náklady.

Upravený zisk pred zdanením sa zvýšil na 6,83 miliardy USD z 3,56 miliardy USD rok predtým.

HSBC, podobne ako iné globálne banky, ťažila z rastúcich úrokových sadzieb. Jej čistá úroková marža, ktorá je kľúčovým meradlom ziskovosti, v uplynulom štvrťroku vzrástla na 1,74 % z 1,19 % v predchádzajúcom roku.

Tržby banky sa vo 4. kvartáli zvýšili o 24 % na 14,9 miliardy USD.

Noel Quinn, ktorý dohliada na program znižovania pracovných miest zameraný na odstránenie vrstiev z prebujnenej štruktúry riadenia banky, povedal: "Nebude vôbec žiadne zníženie nákladov... Teraz uvažujeme o dodatočných nákladoch až 300 miliónov dolárov na odstupné v roku 2023."

HSBC uviedla, že čakávané ročné úverové straty vzrástli na 3,6 miliardy dolárov, čo je viac ako 3,2 miliardy dolárov, ktoré odhadovali analytici, v dôsledku rastúcej inflácie, ktorá tlačí na dlžníkov a pretrvávajúcich problémov na čínskom trhu s nehnuteľnosťami.

Odkedy sa Noel Quinn ujal vedenia v marci 2020, práve keď svet zachvátila pandémia COVID-19, akcie narástli o 25 %, pričom stále nedosahujú 50 % nárast na širšom trhu. Doteraz tento rok akcie vzrástli o 20 % oproti 7 % nárastu indexu FTSE. Konzervatívny výhľad HSBC sa zhodoval s vyhliadkami britského rivala NatWest, ktorý minulý týždeň varoval, že zisk z rastúcich úrokových sadzieb možno dosiahol vrchol.

Quinn však pre agentúru Reuters povedal, že vyhliadky pre sektor sa v januári zlepšili, čiastočne kvôli politickým opatreniam zameraným na podporu sektora. Napriek prudkému nárastu vo štvrtom štvrťroku ročný zisk klesol na 17,5 miliardy USD z 18,9 miliardy USD v roku 2021 v dôsledku zníženia hodnoty vo výške 2,4 miliardy USD súvisiaceho s predajom jej retailových bankových operácií vo Francúzsku. To sa zhodovalo s priemerným odhadom 22 analytikov zostaveným bankou vo výške 17,5 miliardy dolárov. Medzitým HSBC uviedla, že stále očakáva dokončenie predaja svojej ruskej obchodnej činnosti v prvej polovici roku 2023, pričom dosiahne stratu 300 miliónov dolárov.

Banka navrhla dividendu vo výške 23 centov na akciu a uviedla, že zvažuje aj špeciálnu dividendu vo výške 21 centov na akciu z výnosu z predaja kanadskej dcérskej spoločnosti za 10 miliárd USD.

V roku 2023 očakáva HSBC nárast zisku a čistý úrokový príjem najmenej 36 miliárd USD po vlaňajších 32,6 miliardy USD.

Banka uviedla, že v rokoch 2023 a 2024 plánuje výplatu dividend na úrovni 50 % a vráti sa k vyplácaniu štvrťročných dividend od 1. štvrťroka 2023. *(1 EUR = 1,0674 USD)

rNUlife.sk / teraz

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.