Švajčiarska vláda bude rokovať o banke Credit Suisse

Švajčiarska vláda sa vo štvrtok zíde na mimoriadnom zasadnutí venovanom banke Credit Suisse, deň po tom, ako sa akcie druhého najväčšieho úverového ústavu v krajine prepadli na rekordné dno.

Udalosti prinútili sedemčlennú Federálnu radu, aby schôdzku pôvodne plánovanú na piatok (17. 3.) uskutočnila o deň skôr.

Švajčiarska centrálna banka vo štvrtok potvrdila, že banke Credit Suisse požičia 50 miliárd frankov (51,40 miliardy eur), ktoré budú zaistené aktívami spoločnosti.

Credit Suisse si od centrálnej banky požičia 50 miliárd CHF

Credit Suisse oznámila v stredu (15. 3.) neskoro večer, že si požičia 50 miliárd CHF od Švajčiarskej národnej banky na "preventívne posilnenie svojej likvidity". Akcie Credit Suisse po zverejnení tejto správy vo štvrtok ráno vyskočili až o 30 %.

V stredu sa však prepadli na rekordné minimum potom, ako jej hlavný investor Saudská národná banka uviedla, že nie je schopná poskytnúť viac financií švajčiarskemu veriteľovi, ktorý po sérii škandálov zápasí s veľkým odlevom klientov. Situáciu zhoršil aj nedávny kolaps amerických regionálnych bánk, najmä Silicon Valley Bank.

Credit Suisse vo štvrtok oznámila, že si od švajčiarskej centrálnej banky požičia 50 miliárd frankov (51,40 miliardy eur) na posilnenie likvidity a dôvery investorov potom, čo prepad jej akcií zvýšil obavy z globálnej bankovej krízy. TASR o tom informuje na základe správ AFP a Reuters.

Informáciu uverejnili len niekoľko hodín potom, čo Švajčiarska národná banka uviedla, že úroveň kapitálu a likvidity Credit Suisse je primeraná pre "systémovo dôležitú banku" a v prípade potreby má prístup k likvidite centrálnej banky.

Credit Suisse vo vyhlásení uviedla, že pôžička od centrálnej banky vo výške až 50 miliárd CHF "podporí jej podnikanie aj klientov" a dodala, že ponúka aj spätné odkúpenie dlhu v hodnote približne tri miliardy USD.

Oznámenie pomohlo vo štvrtok zastaviť veľké výpredaje na finančných trhoch v Ázii po predchádzajúcom páde akcií v Európe a Spojených štátoch, keď sa investori obávali potenciálneho hromadného výberu globálnych bankových vkladov.

"Tieto opatrenia demonštrujú rozhodné kroky na posilnenie Credit Suisse, keďže pokračujeme v našej strategickej transformácii, aby sme našim klientom a ďalším zainteresovaným stranám poskytli hodnotu," uviedol generálny riaditeľ Ulrich Körner vo vyhlásení.

"Môj tím a ja sme odhodlaní rýchlo napredovať, aby sme vytvorili jednoduchšiu banku a viac zameranú na potreby klientov," dodal.

Credit Suisse v uplynulých rokoch zápasila s množstvom problémov, vrátane krachu britskej finančnej spoločnosti Greensill, do ktorej investovala 10 miliárd USD (9,48 miliardy eur) a kolapsu amerického hedžového fondu Archegos Capital Management, ktorý jej priniesol stratu 5,5 miliardy USD.

Credit Suisse stratila približne 80 % svojej trhovej hodnoty od bankrotu Greensill v marci 2021.

Za finančný rok 2022 banka vykázala čistú stratu 7,3 miliardy švajčiarskych frankov. Prispeli k tomu masívne výbery finančných prostriedkov zo strany klientov.

(1 EUR = 0,9727 CHF)

rNUlife.sk / euronews, fistpost, bloomberg, teraz

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.