Inflácia vo februári tretíkrát v priebehu posledných štyroch mesiacov dosiahla najvyššie číslo posledných rokov 15,4 %

Spotrebiteľské ceny tovarov a služieb boli vo februári 2023 medzimesačne vyššie o 1,1 %. Nepretržitý rast cien od januára 2021 sa v posledných mesiacoch spomalil a vo februári 2023 dosiahla inflácia opätovne hladinu doterajšieho maxima na úrovni 15,4 %.

Najväčší vplyv na infláciu mali rastúce ceny potravín, ktoré vo februári v porovnaní s januárom vzrástli o 1,7 %. Najzásadnejší vplyv z hľadiska váhy vo výdavkoch domácností mal rast cien chleba a obilnín o 2 %, potom nárast cien zeleniny o 9,9 % a zvýšenie cien cukru a cukroviniek o 2,4 %.

Druhý najväčší vplyv na infláciu mal rast cien v odbore bývanie a energie o 0,5 %, pri zvýšení cien tepelnej energie o 0,7 %, dodávky vody o 1,3 %, odvádzania odpadových vôd (stočné) o 1,1 %, zberu smetí o 1,3 %, údržby a opráv obydlia o 2,3 % a pevných palív o 0,6 %. Medzimesačne sa zvýšili ceny pohonných látok o 1,8 % a cestnej osobnej dopravy o 10 %.

Index spotrebiteľských cien sa vo februári 2023 medziročne zvýšil za domácnosti zamestnancov o 15,3 %, za nízkopríjmové domácnosti a za domácnosti dôchodcov zhodne o 16,3 %.

Ilustračný obrázok – graf

Spolu za dva mesiace roku 2023 sa spotrebiteľské ceny medziročne zvýšili o 15,3 % (za domácnosti zamestnancov o 15,2 %, za nízkopríjmové domácnosti, za domácnosti dôchodcov zhodne o 16,2 %).

Viac na: Inflácia - indexy spotrebiteľských cien vo februári 2023 (statistics.sk)

rNUlife.sk / Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.