O mesiac príde do kín Stávka na zlato – film o mužovi, ktorý objavil Kiss, Cher či Donnu Summer

Americký hudobný film Stávka na zlato rozpráva príbeh zakladateľa nahrávacej spoločnosti Casablanca Records, Neila Bogarta. Z neskúseného mladého speváka sa vypracoval na jedného z najvplyvnejších a najväčších hudobných géniov sveta. Práve on objavil Donnu Summer, Cher, Kiss, Village People a mnoho ďalších ikon. Snímka je oslavou skvelých hudobníkov danej doby a v mnohých úlohách sa objavia zvučné mená súčasnosti – Jeremy Jordan, Wiz Khalifa, Jason Derulo alebo Ledisi.

Neil Bogart pochádzal zo židovskej rodiny. Syn brooklynského poštového úradníka vyštudoval newyorskú školu múzických umení a v šesťdesiatych rokoch pôsobil ako neveľmi úspešný spevák. V roku 1973 však založil nahrávaciu spoločnosť Casablanca a zmenil ňou množstvo životov, nielen ten svoj.

Ešte v tom istom roku podpísal Neil zmluvu s kapelou Kiss, vtedy úplne neznámym zoskupením. Jeho vydavateľstvo však zastrešovalo aj ikony tanečnej hudby - vydalo obrovský hit YMCA od čudesnej skupiny Village People (1978), spopularizovalo žáner „electro-disco“ s piesňou I Feel Love speváčky Donny Summer (1977) a podporovalo experimenty Georgea Clintona s kapelou Parliament-Funkadelic. Neil Bogart skrátka udával hudobné tempo svojej doby.

„Neil Bogart bol vizionár,“ hovorí Bruce Sudano, manžel Donny Summer. „Keď uveril v umelca a v nahrávku, nič ho nezastavilo. Nebral nie ako odpoveď.“

Hlavnú postavu mal pôvodne hrať Justin Timberlake, ale nakoniec ju kvôli škandálu pôvodnej produkčnej spoločnosti stvárnil herec a spevák Jeremy Jordan, nominant známej divadelnej ceny Tony. „Najskôr som absolvoval rozhovory s ľuďmi, ktorí Neila poznali, aby som ho trochu spoznal aj ja. A zistil som, že sa k umelcom správal ako keby to bola jeho rodina,“ hovorí herec. „V tom bolo jeho kúzlo – prijal ich medzi seba, dostal ich presne tam, kde ich chcel mať. Dal im pocit, že sú súčasťou jeho rodiny. Tak získal všetkých tých ľudí… Mal v sebe taký svojský magnetizmus. Navyše to bol veľmi šikovný producent a obchodník.“

„Jeremy môjho otca na plátne doslova oživil,“ nevie si vynachváliť režisér filmu Timothy Scott Bogart, ktorý je skutočným synom Neila Bogarta. „Otec mal neuveriteľnú energiu, ktorá dokázala rozžiariť miestnosť a Jeremy ju dokázal dostať do filmu tiež. Jeho vášeň a vzťah k hudbe mi otca v mnohom pripomínajú,“ dopĺňa režisér, ktorého pozícia je prísľubom, že sa o autenticitu filmu netreba obávať.

Okrem Jeremyho Jordana sa na plátne objaví aj Jason Isaacs, slovenským divákom a diváčkam známy najmä ako Lucius Malfoy z filmov o Harrym Potterovi. Michelle Monaghan zažiarila vo filmoch Kiss Kiss Bang Bang, Zdrojový kód či Mission: Impossible - Fallout.

Hudobný génius Neil Bogart zomrel na rakovinu lymfómu vo veku 39 rokov. Po jeho smrti mu svoje albumy venovali kapely Kiss aj Village People, ale tiež Donna Summer. Zostali po ňom štyri deti, ktoré sa všetky venujú hudbe a filmu. Jeho príbeh na plátna slovenských kín prinesie distribučná spoločnosť Continental film.

Originálny názov: Spinning Gold
Krajina pôvodu: USA
Rok výroby: 2023
Žáner: dráma, hudobný, životopisný
Dĺžka: 135 min
Jazyková verzia: české titulky
Odporúčaná prístupnosť: tento film je nevhodný pre maloletých do 15 rokov
Formát: 2D
Réžia: Timothy Scott Bogart, Quinn Scott Bogart
Scenár: Timothy Scott Bogart
Hrajú: Jeremy Jordan, Wiz Khalifa, Jason Isaacs, Jason Derulo, Jay Pharoah, Michelle Monaghan, Dan Fogler, Sebastian Maniscalco, Ledisi, Sam Harris a ďalší
Premiéra: 13. apríla 2023

rNUlife.sk / Peter Gašparík, PR manažér spoločnosti Continental film

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.