Krajina Ró klipom "Den co den" ohlasuje svoj druhý album "Mlhoviny" 

Dej nového klipu českej light rock foxtrot kapely s názvom Krajiny Ró sa odohráva vo fantazijnom mrakodrape na slepačej nôžke.

Pred tromi rokmi oslávila legendárna česká kapela Jablkoň štyridsiate narodeniny. Jej kapelník Michal Němec sa rozhodol vykročiť v muzike zase o trochu ďalej. Spojil na to sily s mladými muzikantmi, nová formácia si dala meno Krajina Ró a minulý rok v štúdiu Jámor nahrali svoj prvý album, ktorý dostal názov Hotel Blázen (Indies Scope, 2020).

Klipom ku skladbe Den co den svoj druhý album s názvom Mlhoviny ohlasuje česká kapela Krajina Ró. V tej sa prepojili skúsený hudobník Michal Němec z Jablkoně s triom The Bladderstones a speváčkou Annou Břenkovou. Pieseň Den co den album plánovaný na apríl otvára a dá sa povedať, že ho svojím súzvukom i čiastočne vystihuje. Dej hravého videoklipu Jakuba Čermáka sa odohráva vo fantazijnom mrakodrape na slepačej nôžke.

Skladba začíná jednoduchým gitarovým motívom, ktorý je po niekoľkých taktoch prevalcovaný nástupom ostatných nástrojov s dominantným melodickým rífom sólovej gitary. Búrlivá prehánka odoznie a následne sa vynoruje krehký dievčí spev, na ktorý vzápätí naväzuje kontrastný mužský barytón. To celé sa následne v malých obmenách niekoľkokrát opakuje. Baladický text a množstvo farebných kontrastov  dokresľuje až osudovo silnú atmosféru celej pesničky. 

„Princíp vľúdnych a prístupných častí striedaných mohutným, miestami až výrazne rockovým vypätím, do určitej miery prestupuje celým albumom. Ženský a mužský hlas se striedajú i doplňujú, pričom vysoká kvalita a zrozumiteľnosť textu je samozrejmosťou,“ hovorí kapelník Michal Němec. 

Hudobník a filmár Jakub Čermák mal pri spracovaní videoklipu úplne volnú ruku. „Čo je to Krajina Ró? Nikto nevie – a práve s týmto tajomstvom sa, myslím, v jej hudbe počíta. Tajomstvo podnecuje zvedavosť, zvedavosť zase predstavivosť. Po dlhšej dobe som u nejakého klipu dostal dostatočne voľnú ruku a mal som i priestor i čas, aby som svojej predstavivosti mohol popustiť uzdu a nechať ju sa poriadne rozklusať do krajiny... Ak tou krajinou bola práve Ró a čo sa v tej krajine medzi dvoma postavami vo fantazijnom mrakodrape na kuracej nôžke vlastne odohralo, nechávam divákovej zvedavosti i fantázii. A užívateľom astrolábov,“ uvádza Jakub Čermák.

O čom pesnička Den co den vlastne je, necháva Michal Němec zásadne na poslucháčoch. „Nech si každý myslí čo chce, všetko je správne. Ako počuje, resp. vidí pesničku Jakub Čermák, je zrejmé už z klipu, ktorý pre nich vytvoril. Mne pripadá úžasný: nápaditý, tajomný, pestrý, plný všelijakých obrazov a prekvapení, proste krásny a povedal by som aj vzrušujúci!,“ uzatvára.

Mlhoviny nadväzujú na debut Krajiny Ró Hotel Blázen (2020). Sú pestrofarebným albumom, miestami rockovo úderným, inde zas až romanticky krehkým, ale predovšetkým albumom pesničkovým.  Nahrávka obsahuje 10 pôvodných pesničiek s českými textmi a výjde 28. apríla 2023 vo vydavateľstve Indies Scope. Natočil, vybrúsil a producentsky ju i tentokrát mal pod dohľadom Ondřej Ježek v štúdiu Jámor.

Ďalšie informácie:

WWW: https://krajinaro.cz/

Streaming multilink Den co den: https://orcd.co/dencoden 

Facebook: https://www.facebook.com/krajinaro

rNUlife.sk / Přemysl Štepánek, PR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.