Na Uprising prídu Steel Pulse, The Cimarons či po 11 rokoch hviezdy britského undergroundu Asian Dub Foundation

Organizátori festivalu Uprising na bratislavských Zlatých pieskoch pridávajú do programu 16. ročníka ďalšie novinky. K už ohláseným menám ako Dizzee Rascal či Barrington Levy pribudli legendy Steel Pulse, The Cimarons a vrátia sa aj hviezdy britského undergroundu Asian Dub Foudation. Festival sa uskutoční 25. a 26. augusta.

Organizátori predstavujú ďalšieho headlinera 16. ročníka festivalu Uprising. Na Zlaté piesky má tento rok v exkluzívnej premiére namierené legendárna reggae kapela Steel Pulse.

Tá dodnes patrí k tomu najlepšiemu zo sveta Reggae music, či už po hudobnej alebo textovej stránke a je zároveň aj jedinou britskou reggae kapelou z oblasti Handsworth v Birminghame v Anglicku, ktorá vyhrala Grammy za najlepší reggae album roku. Pre nás určite splnený sen!

"V roku 1980 sa kapela objavila v kultovom britskom filme Babylon o živote afrokaribskej komunity v Londýne," približuje festival zoskupenie s takmer 50-ročnou históriou.

Ešte dlhšie sa na scéne pohybujú The Cimarons. Sú vôbec prvou reggae kapelou, ktorá vznikla v Spojenom kráľovstve (1967) a sú aj európskymi priekopníkmi tohto žánru.

"Spolupracovali s tými najväčšími ikonami jamajskej hudby ako Bob Marley, Jimmy Cliff, Toots and the Maytals, Ken Boothe, Lee Scratch Perry či Alton Ellis. Množstvo ich tvorby možno nájsť v archívoch Trojan Records," poznamenal PR manažér festivalu Sveťo Moravčík ku kapele, ktorá v Bratislave zahrá to najlepšie spolu s cover verziami early reggae a rocksteady klasík zo 60. a 70. rokov.

To najlepšie nám spolu s cover verziami early reggae a rocksteady klasík z rokov 60-tych a 70-tych prídu zahrať tento rok na Zlaté piesky.

Po 11 rokoch sa na Uprising vrátia hviezdy britského undergroundu Asian Dub Foundation"Ich jedinečná kombinácia drsných jungle rytmov, dubových basových liniek, divokej gitary a rýchleho rapu z nich urobila jednu z najživelnejších kapiel na svete," uvádzajú organizátori k formácii, ktorá predstaví svoj najnovší album "Access Denied".

Asian Dub Foundation si vytvorili vlastný žáner. Ich jedinečná kombinácia drsných jungle rytmov, dubových basových liniek a divokej gitary prekrytej odkazmi na ich juhoázijské korene a militantný rýchly rap z nich urobila jednu z najživelnejších kapiel na svete.

Počas svojej dlhej a produktívnej kariéry zdieľali ADF pódium s takými skupinami ako Rage Against The Machine, Beastie Boys či Primal Scream.

Slovenskú premiéru bude mať na festivale francúzska úderka LEntourloop a ich spojenie reggae a hiphopu, ktoré nazývajú "Banging Hip-Hop Inna Yardie Style". "Novú generáciu reggae interpretov zastúpia Stinging Ray z Číny či francúzski Junior Roy, George Palmer a General Huge, ktorí vystúpia na festivalovom Dub Clube po boku jedného z najznámejších a najaktívnejších európskych reggae producentov Irie Ites," avizujú organizátori.

Zároveň potvrdili návrat zimnej edície festivalu Uprising. Uskutoční sa 17. marca v bratislavskom Edison Parku, kde vystúpi kultová francúzska reggae kapela Dub Inc. Sekundovať im budú domáci Medial Banana a Meowlau X Val.

Viac na: Uprising Festival 2023 - uprising.sk

rNUlife.sk / Sveťo Moravčík, PR manažér

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.