Rezort diplomacie v spolupráci s RTVS prinesie verejnosti príbehy utečencov z Ukrajiny

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky pripravilo sériu videorozhovorov s piatimi Ukrajinkami a jedným Ukrajincom, ktorí boli v dôsledku ruskej agresie na Ukrajine nútení opustiť svoje domovy a hľadať dočasné útočisko na Slovensku.

Rozhovory budú odvysielané v spolupráci s Rozhlasom a televíziou Slovenska na spravodajskom kanáli RTVS :24 od 23. do 29. januára 2023 a na Facebooku rezortu diplomacie.

Príbehy z Ukrajiny si môžete pozrieť na RTVS :24 od pondelka 23. 1. do piatku 27. 1. v premiére o 13:25 a v sobotu a nedeľu (28. a 29. 1.) o 17:20.

Repríza všetkých dielov bude vždy o 22:25.

Ruskí vojaci ma znásilnili a zabili mi manžela, vypovedajú Ukrajinky. (Ilustračné foto) Zdroj: TASR/AP

Spravodajský server BBC si vypočul svedectvo preživších a zaznamenal dôkazy ukrajinských žien znásilnených okupujúcimi vojakmi. V tichej, vidieckej oblasti 70 kilometrov západne od Kyjeva BBC hovorila s päťdesiatročnou Annou, ktorá kvôli ochrane súkromia vystupuje pod pseudonymom. V pondelok 7. marca bola doma so svojím manželom, keď dovnútra vtrhli vojaci.


"Namieril na mňa pištoľ a odviedol ma do neďalekého domu. Prikázal mi: 'Vyzleči sa, alebo ťa zastrelím.' 
Neustále sa mi vyhrážal, že ma zabije, ak neurobím, čo povedal. Potom ma začal znásilňovať,"
povedala. Útočníkom bol podľa Anny mladý, chudý bojovník z Čečenska, ktoré je súčasťou Ruska.


"Kým ma znásilňoval, vstúpili ďalší štyria vojaci. Myslela som, že je so mnou koniec. Ale oni ho odviedli. Už som ho nikdy nevidela," povedala. Verí, že ju zachránila iná jednotka ruských vojakov. Anna sa vrátila domov a našla svojho manžela. Strelili ho do brucha.

"Snažil sa za mnou bežať a zachrániť ma, ale zasiahli ho guľky," povedala Anna. Obaja vyhľadali úkryt v susednom dome, manžela ale kvôli bojom nemohli vziať do nemocnice. Svojim zranením o dva dni neskôr podľahol.

Anna neprestala plakať celý čas, čo svoj príbeh rozprávala. Reportérom na dvore domu ukázala, kde spoločne so susedmi manžela pochovali. Na čele jeho hrobu stojí vysoký drevený kríž. Anna je v kontakte s miestnou nemocnicou a dostáva psychologickú pomoc. Vojaci, ktorí ju zachránili, niekoľko dní v jej dome zostali. Anna uviedla, že na ňu namierili zbrane a povedali jej, nech im dá manželove veci. "Keď odišli, našla som drogy a Viagru. Boli sfetovaní a často opití. Väčšina z nich sú zabijaci, násilníci a zlodeji. Len niekoľko z nich je v poriadku," dodala.

rNUlife.sk / Komunikačný odbor MZVaEZ SR / BBC news

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.