Bublinky a brušáky udržujú echidny v chlade a zabraňujú tak prehriatiu

Predpokladá sa, že pôvodné druhy zvierat menej dobre znášajú horúce počasie ako iné austrálske živočíšne druhy. Ich chrbtica tak funguje na príťaž, akoby prikrývka a zvieratá nemôžu dobre dýchať, potiť sa ani sa olizovať, aby sa ochladili.

Ale vďaka infračerveným kamerám teraz výskumníci objavili jedinečné metódy, ktoré používajú na uvoľňovanie tepla.

All images
Echidny, niekedy známe ako mravčiare ostnaté, sú monotrémy pokryté brkom patriace do čeľade Tachyglossidae. Štyri existujúce druhy echidnas a platypus sú jediné žijúce cicavce, ktoré kladú vajíčka, a jediní žijúci členovia radu Monotremata. Strava niektorých druhov pozostáva z mravcov a termitov, ale nie sú blízki príbuzní skutočným mravčiarom z Ameriky, ktorými patria do radu Xenarthrany. Echidnas žijú v Austrálii a na Novej Guinei.

U Echidny (Echidnas) je už dlho pozorované a známe, že vyfukujú bubliny hlienu z nosa, ale verilo sa, že to bolo predovšetkým na odstránenie nečistôt a prachu z ich nosových priechodov. Omyl! Nie je tomu tak.

Tepelné zobrazenie zachytené zoologičkou Christine Cooperovou a jej tímom naznačuje niečo iné. Hlienové bubliny praskajú a zmáčajú tak špičku ňufáka echidny, čo umožňuje odparovanie a tým ochladzovanie krvi tesne pod kožou. Táto chladnejšia krv potom cirkuluje cez ich telo a pomáha udržiavať teplotu zvieraťa na nízkej úrovni.

Vedci tiež zistili, že echidny vyžarujú teplo tým, že pritláčajú svoje brucho a nohy na chladnejšie povrchy.

"Pozorovali sme množstvo fascinujúcich metód, ktoré používajú echidny na riadenie tepla a ktoré umožňujú zvieraťu byť aktívny pri oveľa vyšších teplotách, než sa doteraz predpokladalo," povedala doktorka Cooperová.

Echidnas sú jedným z najvzácnejších druhov zvierat na svete, jedným z iba dvoch typov monotrémov - cicavcov, ktoré kladú vajíčka - a doktorka Cooperová hovorí, že pochopenie toho, ako znášajú teplo, je nevyhnutné pre ich ochranu na otepľujúcej sa planéte.

rNUlife.sk / DM

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.