Vyšli štyri reedície CD albumov Mira Žbirku, pripravuje sa exkluzívny vinylový box

Minulý rok nás síce spevák a skladateľ Miro Žbirka náhle opustil, ale jeho hudba tu stále ostáva s nami. Vydavateľstvo OPUS ponúka pre jeho priaznivcov štyri reedície albumov z rokov 1984 až 1990, ktoré vyšli na CD.

Pri príležitosti náhleho odchodu tohto slovenského velikána vydavateľstvo pripravuje na jeseň aj vinylový box, kde bude všetkých sedem albumov (Doktor sen, Sezónne lásky, Roky a dni, Nemoderný chalan, Chlapec z ulice, Zlomky poznania a K.O.) z rokov 1980 – 1990 nahraných v OPUSe. Vydanie exkluzívneho 7LP boxu je naplánované na október k jeho nedožitým sedemdesiatinám, kedy sa budú konať aj koncerty v Bratislave, Prahe a Londýne pod názvom Tribute to Miro Žbirka 70.

Štyri CD reedície

V roku 1984 Miroslav Žbirka s obligátnou špičkovou producentskou podporou Laca Lučeniča nahral svoj štvrtý album Nemoderný chalan. Meky sa rozišiel so svojím dvorným textárom Kamilom Peterajom a celý album si otextoval sám, takže je to plnoautorský album v hudobnej i textovej zložke (s jedným hudobným spoluautorstvom Laca Lučeniča), čo bola v tom čase na Slovensku rarita. Hneď úvod albumu je impozantný – otváracie piesne 22 dní, Poraď si sám a Pozri sa priradili k najväčším hitom celoživotnej Žbirkovej kariéry.

V roku 1986 vydal so svojím kmeňovým producentom Lacom Lučeničom ďalší plnoautorský album Chlapec z ulice (Lučenič je autorom hudby úvodnej piesne) s hitmi ako Dr. Jekyll a Mr. Hyde, Kúp mi knihu, Slávou opitý či Katka, ktorú venoval svojej celoživotnej láske a manželke. Hudobné podklady nahrala mierne pozmenená skupina Limit, pričom album štýlovo veľmi konzistentne nadviazal na Mekyho predchádzajúce albumy a opäť prináša jeho nezameniteľný autorsko-interpretačný štýl.

Dva roky po Chlapcovi z ulice nahral Miroslav Žbirka s Lacom Lučeničom a skupinou Limit album Zlomky poznania. Po dvoch autorských albumoch rozšíril Meky okruh textárskych spolupracovníkov o veľké mená (Štrasser, Urban), pričom zhudobnil aj skvelú báseň Miroslava Válka (Jesenná láska) a Milana Urbana (Zlomky), ktorá album otvára a dáva mu aj názov. Štýlovo a interpretačne je to ďalší typický Žbirkov album so schopnosťou vytvárať trvalé hity ako Len s ňou, Možno sa ti zdá ap., pričom Žbirkova a Štrasserova Prvá sa už nepochybne zaradila do zlatého fondu slovenských evergreenov.

Meky sa rozlúčil s Opusom v roku 1990 svojím siedmym radovým slovenským albumom K.O.. Producentom a Mekyho umeleckým alter egom bol stále Laco Lučenič, pričom ďalších hudobníkov v skupine Limit obmenil. Najväčší textársky priestor k svojim piesňam dal na tomto albume Jozefovi Urbanovi, s ktorým spolupracoval až do jeho predčasnej smrti v roku 1999. Tento album uzatvára kolekciu siedmich pôvodných štúdiových albumov, ktoré nahral Miroslav Žbirka pre vydavateľstvo Opus.

Zoznam piesní na CD Nemoderný chalan – počúvajte na digitálnych službáchhttps://WMCZ.lnk.to/MZNCH

Zoznam piesní na CD Chlapec z ulice – počúvajte na digitálnych službáchhttps://WMCZ.lnk.to/MZCHL

Zoznam piesní na CD Zlomky poznania – počúvajte na digitálnych službách: https://WMCZ.lnk.to/MZZP

Zoznam piesní na CD K.O. – počúvajte na digitálnych službách: https://WMCZ.lnk.to/MZKO

rNUlife.sk / Renáta Tomášová, Warner music

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.