Talentovaná speváčka rómskych piesní Júlia Kozáková vydáva debutový album MANUŠA

Dňa 12.2.2022 vychádza debutový album speváčky Júlie Kozákovej s názvom Manuša, v ktorom interpretuje rómske tradičné piesne v sprievode cimbalovej hudby. Na spoluprácu si pozvala jedných z najlepších súčasných muzikantov v tomto žánri.

Júlia Kozáková je charizmatická speváčka, ktorú možno poznať z viacerých world music a jazzových zoskupení, napríklad SOLE, O Gadže Bašaven, či Velvet Case. Momentálne tiež dokončuje štúdium hudby na SOAS University of London. Vďaka dlhoročnej spolupráci s Idou Kelarovou si ako členka zboru Čhavorenge vytvorila vzťah k rómskej kultúre. Tento vzťah je natoľko silný, že sa rozhodla jej debutové CD venovať rómskej tradičnej hudbe.

Repertoár a hudobná dramaturgia albumu sú veľmi pestré. O kvalitný inštrumentálny doprovod sa postarala cimbalová hudba v obsadení Viliam Didiáš (husle), Ľubomír Gašpar (cimbal), Vojtech “Bélu” Botoš (viola), Ján Rigó (kontrabas). Hudobným hosťom na CD je gitarista Zsolt Varady. Album nahral a vydáva Tonstudio Rajchman (ČR).

“Manuša" znamená v rómskom jazyku ľudia

Ľudia, predkovia Rómov, nám zanechali piesne na vytvorenie tohto albumu. Napísané životom a potvrdené mnohými generáciami. Poklad. Ľudia sme aj my všetci bez ohľadu na pôvod, či farbu pleti. Žijeme spolu na jednej zemi a máme mnoho inakostí a zvláštností, ktorými sa môžeme vzájomne obohacovať. A tak sa stalo aj mne, človeku bez rómskych koreňov, že ma na mojej ceste obohacujú rómske tradičné piesne. Očaruje ma ich hĺbka, jednoduchosť a nespútanosť. Učia ma, že smútok je rovnako krásny a potrebný ako radosť. Tieto piesne som prijala do svojho života, a preto sú už aj mojou súčasťou. Citlivo s láskou a rešpektom si ich dovoľujem interpretovať na mojom prvom albume.” (J. Kozáková, Booklet Manuša)

Od 12.2.2022 bude album dostupný vo viacerých e-shopoch na fyzický aj digitálny predaj. Nahratie albumu podporil Fond na podporu kultúry národnostných menšín a Bratislavský samosprávny kraj.

Ako jediná Nerómka pôsobila osem rokov v rómskom speváckom zbore. V detstve trávila letné prázdniny v osadách, stala sa prirodzenou súčasťou vylúčených komunít a na vlastnej koži zažila rasizmus. Hudobníčka Júlia Kozáková dnes interpretuje tradičné rómske piesne a prostredníctvom občianskeho združenia Čalado medzipriestor prepája majoritu s minoritou. Prečítajte si rozhovor o zážitkoch z osád i mimo nich aj o tom, čo by sme mali robiť, aby sme si navzájom rozumeli lepšie. Viac na:

https://www.heroes.sk/julia-kozakova-rozhovor/

Pre viac informácií o albume:

Web: www.juliakozakova.com

Facebook: https://www.facebook.com/julia.kozakova/

Instagram: https://www.instagram.com/slnko_vsieti/

PRIPRAVOVANÉ KONCERTY / CONCERTS

BRATISLAVA (SK)

26.2.2022 O GADŽE BAŠAVEN, ĽH Ekonóm - revival v Studni feat. OGB

ČESKÁ TELEVÍZIA (CZ)

8.4.2022 MANUŠA - hosť / featuring
Ida Kelarová & Čhavorenge v spolupráci s Českou filharmóniou pri príležitosti medzinárodného dňa Rómov. Vysiela Česká televízia.

HLOHOVEC (SK)

8.4.2022 MANUŠA - Medzinárodný deň Rómov - Empírové divadlo v -Hlohovci, International Roma Day

BRATISLAVA (SK)

7.5.2022 MANUŠA feat. ROBY LAKATOŠ, Gypsy Jazz Festival - DPOH Bratislava

LONDON (UK)

17.6.2022 MANUŠA - SOAS Concert Series at SOAS University of London

BIRMINGHAM (UK)

18.6.2022 MANUŠA - Jennifer Blackwelll studio (Symphony Hall Birgmingham) - Refugee Week Festival

MODRA (SK)

10.9.2022 O GADŽE BAŠAVEN Slávnosť hliny 2022

rNUlife.sk / Saša Pastorková, PR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.